logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić natężenie ładowania akumulatora 6V 12Ah w motocyklu?

bmxmen 20 Kwi 2008 23:02 3114 16
REKLAMA
  • #1 5059309
    bmxmen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio zbudowałem regulator napięcia, który znalazłem na tym forum, na dwóch stabilizatorach lm 338. Podłączyłem go do prądnicy w motorze i ustawiłem żeby mimo obrotów prąd był stały wynoszący 7.2v, oczywiście przed stabilizatorem jest mostek greatza 4A. Podłączyłem pod regulator akumulator 6v żelowy, no i chyba wciąż nie mam ładowania, prąd by się zgadzał, ale jak mam sprawdzić ile Amperów idzie na akumulator? Może za mało idzie,albo za dużo, jest to akumulator 6v 12 Ah. Poniżej załączam schemat regulatora. Proszę o pomoc.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic766445.html#3936661
  • REKLAMA
  • #3 5059615
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Jest to regulator napięcia 7,2V-5A,a nie ładowarka akumulatora.
  • #4 5060853
    bmxmen
    Poziom 14  
    Mnie się wydaje, że akumulator powinien się ładować. Wydajność ma 10 A ponieważ ma dwa tranzystory. Czymś takim będzie się dało ładować akumulator w motocyklu?A mogę sprawdzić wielkość prądu miernikiem uniwersalnym?
  • #5 5061654
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 53
    Oczywiscie ze mozesz :) Masz tam kalibry i wystarczy ze wybierzesz amperomierz po czym podlaczysz minus z miernika do plusa z ladowarki i plus miernika do plusa akumulatora :)

Dodano po 17 [minuty]:

Jak sprawdzić natężenie ładowania akumulatora 6V 12Ah w motocyklu?

Nie zapomnij o zmienieniu zlacza przy mirniku na zlacze dla mierzenia natezenia (tak jak na obrazku :) )

Dodano po 5 [minuty]:

Sorki ale pomylka sie wkradla z kablami :P Do Zlacza "A" na mierniku musisz podac plus z prostownika a "COM" czy mase jak tam narsowalem do plusa akumulatora. (normalnie tak jak jest na obrazku bedzie pokazywac na tej samej zasadzie jakbys podlaczyl woltomierz na odwrot. Czyli przed wynikiem bedzie - )
  • REKLAMA
  • #6 5061924
    karel21
    Poziom 28  
    No i niech będzie te 10A.Tyle tylko że nie możesz ładować akumulatora takim prądem. Powinno się go ładować prądem wartości 1/10 jego pojemności.Czyli przy 12Ah,prąd ładowania powinien wynosić 1,2A.
  • #7 5061995
    vertim
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    karel21 napisał:
    No i niech będzie te 10A.Tyle tylko że nie możesz ładować akumulatora takim prądem. Powinno się go ładować prądem wartości 1/10 jego pojemności.Czyli przy 12Ah,prąd ładowania powinien wynosić 1,2A.

a co sie dzieje kiedy bede go ładował w stosunku 5:10 i połowe czasu mniej
  • #8 5062148
    karel21
    Poziom 28  
    Zmiejszysz trwałość akumulatora.
  • #9 5062591
    bmxmen
    Poziom 14  
    dziekuje wam za pomoc, napewno sie przydas.Sprawa wyglada tak,mam pradnice w motorze ktora daje 65wat,bezposrednio do pradnicy jest podlacozna zarowka 12v 35 wat i 5wat 12v,bo taka jest elektryka w tym motorze, reszte mocy moge wykorzystac do ladowania akumulatora,puscilem do przez mostek 4A,zwazywszy na mostem i pradnice nie sadze ze uda mi sie wykrzesac maximum tego stbilizatora czyli 10 A wiec prad nie ebde az taki duzy.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 5065207
    bmxmen
    Poziom 14  
    no po podlaczeniu stabilizatora zarowki wyraznie przygasaja ale to i tak jest wystarczajace.DA sie wrazie czego jakos zmiejszyc lub zwiekszyc Ampery ?pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 5065313
    karel21
    Poziom 28  
    Jeżeli masz jak napisałeś żarówki 12V, i są podłączone do tego stabilizatora 7,2V to nic dziwnego że przygasają.
  • #13 5065356
    bmxmen
    Poziom 14  
    to jest tak zrobione ze modul z motocykla rozdziela prad na swiatla ,na ladowanie,lecz nie mam regulatora napiecia orginalnego i musialem zrobic,to musi byc tak zrobione bo tak bylo orginalnie.Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

Witam dzisaj sprawdzilem jak sprawa wyglada. Ustawilem regulator tak zeby na max obrotach dawal okolo 14.6v,a ladowanie rozpoczyna sie gdzies tak w okolicy 3 tys.Sprawdzalem na akumulatorze troche rozladowanym bo lezal z 2 miesiace przynajmniej no i mial jakos 11.85v, na najwyzszych obrotach mierzac tak jak mi kolega powiedzial w poscie wyzej miernik pokazal ze aku pobiera 1.1A z czego jak zmniejszylem obroty to Ampery spadaly.Czy tak powinno byc ?co zrobic zeby aku nie przeladowac?bo jak podlaczylem zarowke do A podniosly sie chyba do 1.3A. Czy tak powinno wygladac ladowanie ?jak wiadomo bede jechal max 5godzin bez przerw wiec przez tyle moze byc maxymalnie ladowany akumulator wiec moze sie nie przeladuje.Pozdrawiam.
  • #15 5078155
    bmxmen
    Poziom 14  
    niestety nie pomoze poniewaz chcialbym uzyc ten regulator co juz zbudowalem, wiec czy tak powinno przebiegac ladowanie jak w moim poscie wyzej ?jak zbudowac cos zeby zapobieglo przeladowaniu akumulatora?
  • #16 5078703
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY,...".
  • #17 5079373
    karel21
    Poziom 28  
    Nie znając schematu instalacji Twojego motocykla trudno cokolwiek doradzić. Instalacje masz na 12V ,natomiast akumulator 6V.Niewiadomo jak Masz pociągnięte przewody z prądnicy,jak są rozprowadzone.W każdym razie prąd ładowania jest do przyjęcia,natomiast napięcie jest za wysokie.Z postu wynika że jest to chyba pojazd o pojemności 50ccm.O ile tak to powinieneś mieć na cewce odczep na ładowanie akumulatora,na niej powinno występować niższe napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzenia natężenia prądu ładowania akumulatora 6V 12Ah w motocyklu przy użyciu samodzielnie zbudowanego regulatora napięcia opartego na dwóch stabilizatorach LM338. Zalecane jest użycie amperomierza podłączonego szeregowo z akumulatorem i źródłem ładowania, co pozwala na pomiar rzeczywistego prądu ładowania. Podkreślono, że prąd ładowania powinien wynosić około 1/10 pojemności akumulatora, czyli około 1,2A dla akumulatora 12Ah, aby uniknąć jego uszkodzenia. Wskazano, że regulator o napięciu 7,2V i wydajności do 5A nie jest typową ładowarką, a napięcie ładowania powinno być dostosowane do akumulatora, zwłaszcza gdy instalacja motocykla jest na 12V, a akumulator ma 6V. Autor potwierdził, że przy maksymalnych obrotach prądnica generuje około 14,6V, a prąd ładowania wynosi około 1,1A, co jest zgodne z zaleceniami. Poruszono także kwestię oryginalnej instalacji motocykla, gdzie brak regulatora napięcia wymusił budowę własnego układu. Zwrócono uwagę na konieczność kontroli napięcia i prądu, aby zapobiec przeładowaniu akumulatora podczas dłuższej jazdy. Wskazano również, że zbyt wysoki prąd ładowania skraca żywotność akumulatora. W dyskusji pojawiły się schematy i linki do podobnych rozwiązań regulatorów ładowania, jednak autor preferuje użycie własnego regulatora i pyta o metody zabezpieczenia przed przeładowaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA