logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera DSL dla 15 użytkowników - Planet czy Linksys?

Dominas 22 Kwi 2008 11:25 1184 8
REKLAMA
  • #1 5063937
    Dominas
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam

Jak w temacie mam serwer(komputer PC) DSL. Oraz modem DSL razem jest to wszystko połączone i podzielone przez switch-e na około 15 użytkowników.
    Chciałbym przenieś z obecnego miejsca w inne ten serwer jednak zastosować router DSL zamiast tego komputera i modemu. Więc mam problem bo nie wiem jaki dopasować router który będzie obsługiwał tylu użytkowników i stabilnie działał. Myślałem o Planet lub Linksys. Proszę o poradę osoby które nie jeden raz zajmowały się taką sytuacją. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5063987
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Dominas napisał:
    Więc mam problem bo nie wiem jaki dopasować router który będzie obsługiwał tylu użytkowników i stabilnie działał. Myślałem o Planet lub Linksys. Proszę o poradę osoby które nie jeden raz zajmowały się taką sytuacją.

Modemo-router z TPSA musi zostać. Powinieneś rozejrzeć się za routerem bez modemu ADSL/
  • REKLAMA
  • #3 5064076
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    15 użytkowników to nie jest dużo. Planet (nie pamiętam modelu) ze zintegrowanym modemem na Neostradzie sypał mi się już właśnie na ok. 15 użytkownikach: nie przydzielał prawidłowo adresów IP.
    Natomiast D-Link DI-524 , mimo iż rewelacyjny nie jest, to działa dobrze na sieci z ponad 20 komputerami podłączony właśnie do modemu DSL.
    Linsys-a WRT54GC zakładałem ostatnio na małych sieciach (max 3 komputery), dołączając go do sieci kablowych i nie było z nim większych problemów.
  • REKLAMA
  • #4 5064095
    Dominas
    Poziom 17  
    A jeśli chodzi o konfiguracje routera pod DSL to jest podobnie jak z konfiguracją Neostrady tzn. przypisanie jakiegoś loginu hasła i potem ewentualnie rozsyłanie po ip lub automatycznie ??
  • Pomocny post
    #5 5064102
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Dominas napisał:
    A jeśli chodzi o konfiguracje routera pod DSL to jest podobnie jak z konfiguracją Neostrady tzn. przypisanie jakiegoś loginu hasła i potem ewentualnie rozsyłanie po ip lub automatycznie ??

Modem do usługi Internet DSL (najpewniej SpeedStream) jest zdalnie konfigurowany przez TPSA.
  • #6 5064130
    Dominas
    Poziom 17  
    Rozumiem a jeśli chodzi o parametry routera do DSL jakie są najbardziej istotne ??
  • Pomocny post
    #7 5064716
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Wpisujesz routerowi w WAN jeden z przyznanych przez TPsa adresów IP i powinno hulać.
  • REKLAMA
  • #8 5064737
    Dominas
    Poziom 17  
    Ok dziękuje za pomoc :)
  • #9 5101216
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Chciałem się przy okazji iDSL potpytać kolegów

pół roku temu zrezygnowałem z iDSL-a i został po nim modem Speedstream 4100. wyresetowałem go - przedł do fabrycznego adresu 10.0.0.1 i za cholerę nie mogę się do niego dostać (user:pass). Może ktoś by mi pomógł. Chciałbym go pożytecznie wykorzystać do momentu kiedy tepsa się po niego zgłosi.

pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zastąpić obecny serwer PC i modem DSL routerem DSL, który obsłuży około 15 użytkowników. Zalecane jest użycie routera bez zintegrowanego modemu ADSL, gdyż modem-router od TPSA musi pozostać. Do 15 użytkowników router Planet z wbudowanym modemem ADSL może mieć problemy z przydzielaniem adresów IP i stabilnością. D-Link DI-524, choć nie jest urządzeniem najwyższej klasy, działa stabilnie w sieciach z ponad 20 komputerami podłączonymi do modemu DSL. Linksys WRT54GC sprawdza się raczej w małych sieciach do 3 komputerów i jest stosowany głównie w sieciach kablowych. Konfiguracja routera DSL polega na wpisaniu przydzielonego przez TPSA loginu i hasła oraz przypisaniu adresu IP w interfejsie WAN. Modem DSL (np. SpeedStream) jest zdalnie konfigurowany przez TPSA. Istotne parametry routera to stabilność obsługi wielu użytkowników i prawidłowe przydzielanie adresów IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA