logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić monitor LCD z analogowym podłączeniem do karty graficznej?

grzechura 23 Kwi 2008 11:55 4845 9
REKLAMA
  • #1 5068224
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam.
    Nosze sie z zamiarem kupna Monitora LCD.
    Jak wiadomo preferowane jest aby monitory te (jako urzadzenie cyfrowe ) byly podlaczone do kart graficznych za pomoca cyfrowego zlacza.
    Wowczas jakosc obrazu jest ponoc zdecydowanie lepsza.
    Niestety moja karta graficzna nie ma cyfrowego wyjscia (w ciagu najblizszego roku nie zamierzam jej zmieniac) i musialbym podlaczyc moj nowy monitor do wyjscia analogowego.
    I tu moje pytanie.
    Czy warto kupowac monitor cyfrowy jezeli bedzie podlaczony do karty graficznej przez analogowe zlacze?
    Czy naprawde ma to, az tak duze znaczenie dla obrazu?
    Dodam ze nie zajmuje sie na powaznie grafika, grac tez nie zamiezam. Chodzi o monitor do pracy + normalne uzytkowanie (internet, itd)

Z gory dzeiki za rady i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5068248
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Przeciętny Kowalski nie zauważy różnicy między DVI a D-Sub, oprócz tego, że przy D-Sub będzie musiał sobie sam ustawić obraz na początku (przesuwanie, skalowanie itp.) jak w monitorach CRT lub użyć przycisku AUTO jak w monitorkach LCD od Samsunga
  • #3 5068264
    grzechura
    Poziom 17  
    Podobne tez mam przeczucie, szczegolnie ze nie zajmuje sie grafika.
  • REKLAMA
  • #4 5068940
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Z tego co wiem różnica zależy również od jakości sprzetu który posiadamy czyli jakości konwersji sygnału z cyfrowego na analogowy i na odwrót. W połączeniu ze źle ustawioną rozdzielczością (np. bardzo niską) różnicę zauważy nawet przeciętny Kowalski :)
    Jednak przy dobrym ustawieniu i normalnej pracy minimalne różnice kolorów itp są niezauważalne.
  • #5 5069650
    mic43
    Poziom 15  
    Przy stosowaniu zwykłego kabla analogowego, widoczne było u mnie delikatne smużenie (takie przesuwające się pasy pod kątem mniej więcej 45 stopni) - więć myślę, że to też zauważy przeciętny Kowalski. Inna sprawa, że pewnie dałoby sie to jakoś wyregulować.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #6 5069668
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Myślę że regulację trzeba zacząć od uziemienia komputera - czyli sprawdzić czy wszystkie elementy są podłączone do gniazdek z bolcem, i czy ten bolec jest uziemiony (do przewodu neutralnego w instalacji dwużyłowej, albo do ochronnego w trzyżyłowej).
  • #7 5069871
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ber nawet na DVI na monitorze LCD ustawionym w nienatywnej rozdziałce będzie kiepski obraz
  • REKLAMA
  • #8 5071181
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    spinnaker napisał:
    Ber nawet na DVI na monitorze LCD ustawionym w nienatywnej rozdziałce będzie kiepski obraz

Nie zgodzę sie! To zależy jaka będzie ta nienatywna rozdzielczość i o jakim LCD mówimy. Ponieważ niedawno do drugiego domowego komputera został zakupiony 22'' LCD Samsunga przeprowadziłem kilka prób z różnymi rozdzielczościami (zalecana do tego sprzetu jest 1600x1050). Są oczywiście różnice w obrazie ale z pewnością nie nazwałbym go kiepskim (oczywiście wszystko pod DVI gdzie panel sam wszystko wykrywa i ustawia). Jako ciekawostkę podam ze do monitora był dołączony zarówno kabel DVI jak i D-Sub.
  • #9 5071213
    spinnaker
    Poziom 32  
    Cytat:
    Jako ciekawostkę podam ze do monitora był dołączony zarówno kabel DVI jak i D-Sub.

Jak u większości producentów dziś.

No masz racje nie zawsze ale w większości tak jest, no i zależy od gustu i oka napewno.

HDTV Centrum Polska napisał:
    Rodzielczość natywna - rozdzielczość, która jest podana w specyfikacji i jednocześnie dokładna ilość pikseli, z których składa się ekran. Otóż sygnał w innej rozdzielczości niż natywna musi być przez elektornikę przeskalowany w górę lub w dół. Co oczywiście zmniejsza w pewien (czasami duży) sposób jego jakość ...
  • #10 5071701
    grzechura
    Poziom 17  
    Dzieki za komentarze...
    Jednak mam wrazenie ze w wiekszosci sa nie na temat.
    Pytalem czy jest roznica miedzy praca monitora w trybie cyfrowym a analogowym. Jakiekolwiek porownanie ma tylko wtedy sens, kiedy monior w obu trybach bedzie pracowal w takich samych warunkach! czyli pisanie o uziemieniach, rodzielczość natywnej itd.
    Nie ma za bardzo sensu bo wiadomo ze beda takie same przy podlaczeniu monitora do zlacza cyfrowego albo analogowego!

pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności zakupu monitora LCD podłączanego do karty graficznej za pomocą analogowego złącza (D-Sub) zamiast cyfrowego (DVI). Użytkownicy wskazują, że dla przeciętnego użytkownika różnice w jakości obrazu między połączeniem analogowym a cyfrowym są minimalne i często niezauważalne, zwłaszcza przy prawidłowym ustawieniu rozdzielczości natywnej monitora. Wskazano jednak, że jakość konwersji sygnału cyfrowo-analogowego oraz odpowiednie skalowanie obrazu mają wpływ na efekt końcowy. Pojawiły się uwagi o możliwym smużeniu obrazu przy kablu analogowym, które można próbować zredukować poprzez regulacje, w tym sprawdzenie uziemienia instalacji elektrycznej. Podkreślono, że nienatywna rozdzielczość monitora, niezależnie od typu połączenia, może pogorszyć jakość obrazu. Przykład z monitorem LCD Samsunga 22" pokazuje, że nawet przy różnych rozdzielczościach obraz pozostaje akceptowalny, a monitor często dostarczany jest z kablami DVI i D-Sub. Ostatecznie, dla zastosowań biurowych i internetowych, analogowe podłączenie monitora LCD jest uznawane za wystarczające.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA