logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 1 Mbps - spadek SNR przy wietrze, zrywanie synchronizacji

michcio 23 Kwi 2008 12:07 4008 5
REKLAMA
  • #1 5068279
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Witam.
    Od wczoraj dzieje się coś dziwnego.
    Mam neo 1 Mbps, margines wynosi zawsze 35-40 dB, a od wczoraj, kiedy zawieje wiatr, to spada do 6 dB, a nawet 4.5 dB ! Przy 4.5 zrywa synchronizację. Nie wspomnę już o kiepskim transferze,który zawsze był ponad normę.

Linia na całym odcinku jest w ziemi.

Co może się dziać?
  • REKLAMA
  • #2 5068496
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    michcio napisał:
    Mam neo 1 Mbps, margines wynosi zawsze 35-40 dB

Skąd odczytałeś taki S/N? Musiałbyś mieszkać przy centrali, aby uzyskać taki margines. Mam 600m do centrali (kablem), nowy kabel i S/N wynosi niezmiennie od lat 29-30dB (neo 512).

michcio napisał:
    a od wczoraj, kiedy zawieje wiatr, to spada do 6 dB, a nawet 4.5 dB ! Przy 4.5 zrywa synchronizację. Nie wspomnę już o kiepskim transferze,który zawsze był ponad normę.
    Linia na całym odcinku jest w ziemi.

Moim zdaniem - albo zalało jakąś studzienke, albo podłączono komuś usługę szerokopasmową na drugiej parze czwórki kablowej, na której jest Twoja neostrada.
    Oczywiście problem należy zgłosić do operatora.
  • REKLAMA
  • #3 5068663
    michcio
    Specjalista elektryk
    Mieszkam jakieś 2-2.5 km od centrali, a do tej pory właśnie marines miał niezmiennie 35 dB. Kabel około 8 lat. Tłumienie 40 dB. Na 256 margines był taki sam, wzrosło tylko tłumienie z 36 do 40.
    Takie anomalie pojawiły się dopiero od wczoraj.
    Teraz wiatr się uspokoił i margines trzyma się +/- na 31 dB.
    Przy spadkach marginesu oczywiście od razu wzrasta drastycznie CRC.
    Mikrofiltry są w porządku, odłączałem razem z telefonami i jest tak samo.

Też myślałem o jakimś DSL-u na sąsiedniej parze, ale to ma jakiś dziwny związek z wiatrem - silny wiatr - spada margines. Teraz jest spokojnie, margines OK. A przecież linia jest ziemna. Nie wiem, 300 m dalej jest kawałek linii nad drogą (zamiast przepustu pod ziemią). Ale na moje oko nie jest to kabel z całej okolicy, tylko dla kilku domów po drugiej stronie, zaraz chowa się do ziemi i nie jest gruby.
  • REKLAMA
  • #4 5193850
    michcio
    Specjalista elektryk
    No i powtórka z rozgrywki - ponad miesiąc spokoju i dziś znowu się przytrafiło:

I oczywiście utrata synchronizacji.
    Teraz działa ale nie tak jak powinno. Tzn. margines spada czasem do 12 dB, ale łącze nie działa wtedy jak powinno (obniżona przepustowość).

To chyba znowu ma związek z wiatrem... Gdy zawiało mocniej (tzn. mocniejszy powiew letniego wiatru...) to spadło do 2 dB i zerwanie połączenia... Choć może to tylko zbieg okoliczności...
    Przepust napowietrzny nad drogą to tylko zasilanie kilku domków dalej, a nie trakt od centrali.

Jeśli to się powtórzy to chyba trzeba będzie zawiadomić TP.

Ach, znów będą pytania, czy modem jest podłączony do komputera i czy na pewno kabel nie jest wyciągnięty z gniazdka...

Wracając do transmisji obok - o ile wiem, w czwórce, w której jest moja para jest podpięty jeden z moich dwój sąsiadów, jeden nie ma na pewno neostrady ani żadnego innego DSL'a, a drugi ma neo 1 Mb/s, ale od dawna i nigdy tak się nie działo.

EDIT:

Wow! Niezłe kwiatki! Takie tłumienie to jest coś! :D
    Ale CRC mnie nie zachwyca... :cry:

Zobaczę co będzie dalej.
  • REKLAMA
  • #5 5195601
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Zawsze można poinformować szanowną TP że coś im się dzieje z kablami.

Swoją drogą to gdzie ty mieszkasz że przy tak zabójczej prędkości połączenia jeszcze są takie kwiatki?
  • #6 5195927
    michcio
    Specjalista elektryk
    Spokojnie, to chyba jakaś zwieszka modemu, po czwili tłumienie wróciło do normy.

Do centrali to w linii prostej około 2 km, ale DSLam może przecież być zupełnie gdzie indziej...
REKLAMA