logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik rolety automatyczny na fotodiodzie – jak zrealizować detekcję świtu i zmierzchu?

Kangurek1 23 Kwi 2008 22:12 1964 8
REKLAMA
  • #1 5070774
    Kangurek1
    Poziom 13  
    Witam, szukałem takich sterowników, ale to manualny to na podczerwien to z timerem. Mi chodzi o to, że np. wstaje słońce to rolety się dźwigają a jak zachodzi to opadają. Nie chodzi mi o timer gdyż będę go musiał teraz gdy słońce coraz później zachodzi przestawiać na inną godzinę. Myślę żeby zastosować fotodiodę reagującą na jasność i na ciemność, połączyć do silniczka i jakiejś baterii, jednak nie wiem czy to będzie działało a po za tym ten silniczek musi w którymś momencie przestać działać. Proszę o pomoc

Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 5070847
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Przerób manualny dość prosto i będziesz miał rozwiązany problem.
  • REKLAMA
  • #3 5070882
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Silniczek i bateria, to mogą napędzać mały samochodzik zabawkę:) Do podniesienia rolety trzeba trochę mocy i niezbędne jest stałe źródło zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 5070891
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Moment zatrzymania silnika można sprawdzać mierząć prąd pobierany przez silnik. W momencie gdy dojedzie do końca powinien wzrosnąć ponad prąd znamionowy/pracy.

Co do fotodiody pomysł może i dobry tyle że podatny na zakłócenia od samochodów/sąsiadów z latarkami ;)
  • #5 5070910
    don diego
    Poziom 32  
    TUTAJ masz gotowy projekt sterownika rolet. Musiałbyś dołączyć układ z fotodiodą i jakimś komparatorem równolegle z przyciskami.
  • REKLAMA
  • #6 5071020
    Kangurek1
    Poziom 13  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743822.html bylem na tym ale tam jest mikroprocesor a ja narazie w tym sie nie bawie, chodzi mi o cos prostszego, a sąsiedzi z latarkami raczej nie będą świecić, chociaż może być problem z latarnią na ulicy ale jakos to rozwiążę. A jeżeli chodzi o nacisnięcie to te 10 sekund zasłonięcie jednej rolety to nie problem, wolę coś co sie samo będzie robiło. Może ktoś ma jakis schemat czy coś
  • #7 5071037
    don diego
    Poziom 32  
    Mikroprocesor? Gdzie? Przecież to bardzo prosty układ.
  • #8 5071325
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 53
    Napisz dokladniej jakie rolety masz. Sa juz tam silniki ? jakas elektronika tam jest ? Jesli tak to jak tym sterujesz... (np. przekrecasz kluczyk w prawo podnosi sie a gdy w lewo to opadaja rolety...) A z pewnoscia bedzie latwiej Ci pomoc :)
  • #9 5072512
    Kangurek1
    Poziom 13  
    @don_ diego
    JStan napisał:
    Docelowo układ ma być sterowany mikroprocesorem, gdyż przewidziałem możliwość sterowania rolet dowolnym pilotem podczerwieni, wówczas wszystko się jeszcze bardziej uprości a zarazem będzie bardziej funkcjonalne. Tymczasowy układ będzie mi służył, aż będę w stanie napisać porządny program, który spełni moje oczekiwania. Jeśli coś pominąłem to zostanie dodane, tymczasem miłego podziwiania ;-)
    narazie nie mam rolet ale to będą najzwyklejsze rolety które ręcznie sie podnosi sznurkiem, silniczki mam sle aczej nie do takieh roboty(z zamochodziku, gramofonu komputera itp)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji automatycznego sterownika rolet reagującego na natężenie światła, wykorzystującego fotodiodę do detekcji świtu i zmierzchu zamiast tradycyjnego timera. Propozycje obejmują przeróbkę manualnego sterownika oraz zastosowanie fotodiody połączonej z komparatorem do wykrywania jasności. Zwrócono uwagę, że silnik rolet wymaga stałego źródła zasilania, a moment zatrzymania silnika można wykryć poprzez pomiar prądu, który wzrasta po osiągnięciu krańcowego położenia rolety. Wskazano potencjalne zakłócenia sygnału świetlnego od latarni ulicznych lub innych źródeł światła. Autor planuje użyć prostych silników (np. z zabawek lub urządzeń elektronicznych) do podnoszenia rolet ręcznie podnoszonych sznurkiem. Podkreślono, że układ może być prosty i nie wymaga mikroprocesora, choć dostępne są gotowe projekty sterowników rolet z mikroprocesorami. Poszukiwany jest schemat lub prosty układ elektroniczny do automatycznego sterowania roletami na podstawie natężenia światła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA