logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować roletą w szklarni za pomocą regulatora temperatury?

zieluuu 18 Maj 2007 17:25 2576 7
  • #1 3897763
    zieluuu
    Poziom 10  
    Witam!!!
    Mam szklarnię w której chce stworzyć jak najlepsze warunki, głównie chodzi mi o zbyt wysoką temperaturę która powstanie od słońca. Mam regulator temperatury akwarystyczny który będzie pracował tak aby załączał układ otwierania rolety za pomocą przekaźnika przełącznego (http://www.cyfronika.com.pl/p_relpol.htm), czyli jeśli nastawie temperaturę na regulatorze np. 20°C a w szklarni będzie panowała tem. poniżej 20°C regulator w tym momencie działa ale roleta ma być zamknięta , ale jeśli temperatura się zwiększy powyżej 20°C w tym momencie regulator się wyłącza załączając obwód w przekaźniku który uruchomi np jakiś silniczek , a tan z kolei podciągnie roletę robiąc przewiew obniżając tem. po obniżeniu temperatury poniżej 20°C ma się opuścić roleta. jak to można zrobić aby działało albo może macie inny pomysł dobry a tani!!!
  • #2 3898143
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Do takiej "małej" automatyki stosuje się gotowe sterowniki, np. Siemensa "Logo!" (jest też mnóstwo innych firm), do którego podłacza się czujniki i elementy wykonawcze, a zaprogramować go można "z palca". Dla Twojej automatyki może być celowe dodanie czujników położenia rolety, a także np. wentylatora, elektrozaworu do zraszania, ewent. możliwość przejścia na sterowanie ręczne i co tylko, możliwości tych sterownikow są naprawdę duże.
  • #3 3899433
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    jeszcze innym rozwiązaniem jest zastosowanie programowalnych czujników temperatury Euroster masz możliwość dowolnego zaprogramowania , posiada już zamontowany czujnik temperatury , wyjście przekaźnikowe do sterownia jeden z przykładów http://www.marax.com.pl/index.php?action=artykul&id=562
  • #4 3903667
    zieluuu
    Poziom 10  
    ja tu bardziej myślałem o silniczku od wycieraczek od malucha który by nawijał i podnosił roletę tylko nie wiem jak zrobić z tymi przyciskami krańcowymi a jak później zrobić aby samo powróciło czyli aby sama roleta sie opuściła gdy dana temperatura zostanie osiągnięta. czy musiał bym zrobić jakieś podtrzymanie napięcia tak jak jest w samochodach przy wycieraczkach
  • #5 3903850
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    to zależy ile sygnałów będziesz miał do sterownia silnikiem , przy 2 ( zamknij / otwórz) sprawa jest prosta układ na 2 przekaźnikach do zmiany polaryzacji zasilania silnika , krańcówki w obwodzie cewek przekaźników dla danego kierunku
    przy jednym sygnale układ można tak połączyć aby bez sygnału sterującego rolety były zamknięte , przy sygnale następowało otwarcie , podobnie z krańcówkami które były by wpięte w obwód zasilania silnika
    dalej chcąc bardziej rozbudować układ można zastosować prosty sterownik LOGO lub zbudować układ na mikrokontrolerze który może realizować już bardziej wyszukane funkcje np stopień otwarcia podzielić na 4 części , regulację rozpoczynając powiedzmy od 25% stopniowo dostosowując ( otwarcie / zamknięcie ) do temperatury w funkcji czasu
  • #6 3903897
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Silniki od wycieraczek mają przekładnie ślimakowe które są samohamowne, nie wymagają podtrzymania zasilania.

Podobnie jak poprzednicy uważam że najlepiej sprawdziłby się przy tym jakiś prosty PLC, pomimo że może wydawać się drogi - to tak naprawdę zaoszczędzony czas i niezawodność.
  • #7 3905106
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jeśli masz już termostat to wystarczy ekonomicznie dołączyć syrenę alarmową i sprawa załatwiona -głos żony,matki ,teściowej załatwi resztę-zielu idź otworzyć szklarnie bo jak ci przyp. itd itp...(potraktuj to jako żart -jak masz poczucie humoru )
    A tak na poważnie bardziej interesował bym się się do podnoszenia mechanizmami od centralnych zamków sam. Tanie i może coś by podniosły?lub opuściły?
    Miałem podobny problem z regulacją archaicznym piecem CO (uchylanie lub zamykanie pieca przy pomocy tacki od CD-ROM(fajne serwo)-jak chcesz schematy to pisz!
    pozdro
  • #8 3908732
    grudziu
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    zieluuu napisał:
    ja tu bardziej myślałem o silniczku od wycieraczek od malucha który by nawijał i podnosił roletę tylko nie wiem jak zrobić z tymi przyciskami krańcowymi a jak później zrobić aby samo powróciło czyli aby sama roleta sie opuściła gdy dana temperatura zostanie osiągnięta. czy musiał bym zrobić jakieś podtrzymanie napięcia tak jak jest w samochodach przy wycieraczkach

właśnie takowy silnik zanabyłem. Są tam cztery przewody, jest ktoś w stanie mi powiedzieć co to za przewody? i jak uzyskuje się pracę w drugą stronę?

Silnik jest mocny, chyba najlepsza część malucha :)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatycznego sterowania roletą w szklarni w oparciu o regulator temperatury akwarystyczny i przekaźnik przełączny. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie silnika od wycieraczek samochodowych (np. z Fiata 126p) z mechanizmem ślimakowym, który jest samohamowny i nie wymaga podtrzymania zasilania. Sterowanie silnikiem można realizować za pomocą dwóch przekaźników do zmiany polaryzacji zasilania, z zastosowaniem krańcówek do wykrywania pozycji rolety. Alternatywnie sugeruje się użycie gotowych sterowników programowalnych PLC, takich jak Siemens Logo! lub programowalnych czujników temperatury Euroster, które umożliwiają łatwe programowanie i integrację czujników oraz elementów wykonawczych. Możliwe jest także rozbudowanie systemu o dodatkowe funkcje, np. stopniowe otwieranie rolety w zależności od temperatury i czasu, wentylację czy zraszanie. W dyskusji pojawiły się także pomysły na wykorzystanie mechanizmów z centralnego zamka samochodowego do podnoszenia i opuszczania rolety. Autor pyta o sposób podłączenia czteroprzewodowego silnika i sterowanie jego kierunkiem obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA