logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka, otwiera 3 okna programu za jednym kliknieciem

domingi 29 Kwi 2008 01:58 14989 8
REKLAMA
  • #1 5087253
    domingi
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam,
    Proszę mi pomoc, myszka podłączona do komputera od pewnego czasu działa niepoprawnie. Włącza trzy takie same okna programu za jednym kliknięciem. Zaznaczam, ze mam wyłączona opcje "jednego kliknięcia" w Windowsie XP. Normalnie by otworzyć folder lub wywołać program muszę kliknąć dwa razy. Obecnie klikam raz a otwiera się wszystko potrójnie. Również kilka razy muszę kliknąć w "start" by wysunelo się menu. Przy zaznaczaniu tekstu również są problemy. Musze cos zaznaczyć trzy razy albo i więcej by moc skopiować tekst. Problem występuje w obrębie całego Windowsa, a nie tylko w określonych programach. Mój system to: Win Xp Professional sp2, myszka Vobis z przewodem wpięta w port USB w laptopie. Podejrzewam, ze to wina systemu. Nie mam jak sprawdzić myszy na innym komputerze.
    Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 5087257
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4888
    Proponuję na początek odinstalować myszkę i zainstalować ponownie .
    Skoro nie masz możliwości sprawdzić tej myszki w innym kompie to może pożycz od kogoś inną mysz i sprawdź ją jak się sprawuje w twoim systemie.
    Jeśli wykluczymy problem samej myszki , wtedy można szukać problemu głębiej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5087263
    domingi
    Poziom 2  
    Problem w tym, ze odinstalowalam myszke w menadzerze urzadzen. Zresetowalam system i po starcie komputer zainstalowal ponownie urzadzenie. Problem wciaz nie zostal rozwiazany. Myszka nie ma oprogramowania dodatkowego. Poprostu plug and play.
  • #4 5088216
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    A nie masz przypadkiem w myszce czegoś w stylu 3xFire ?
    I koniecznie musisz sprawdzić na innym kompie. Inaczej nigdy nie będziesz pewien, czy to myszka, czy Twój komputer. Może wtedy dojść do sytuacji, że cały komputer rozbebeszysz i nic to nie da.
  • #5 5088390
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Ja całkiem niedawno z tego samego powodu wymieniałem switcha w myszce (mała optyczna od laptopa). Tylko u mnie to nie zawsze było 3x, tylko czasem wogóle, a czasem 5x kliknięcie, ze wszystkimi sytuacjami pośrednimi.
  • REKLAMA
  • #6 5092103
    domingi
    Poziom 2  
    Fyszo, dzieki za odpowiedz. Twoja najbardziej pasowala do opisu. Chcialabym bys mi wytlumaczyl czy wymiana tego switcha jest mozliwa w kazdej myszce i czy to jest trudna czy raczej nieskomplikowana operacja. Chcialam zaznaczyc ze jesli operuje touchpadem w laptopie sytuacja taka jak z myszka nie ma miejsca. Wszystko dziala "normalnie". Sprawdze myszke na innym komputerze tak szybko jak bede mogla(doskonale rozumiem, ze to najszybszy sposob ocenienia winowajcy:D).
  • REKLAMA
  • #7 5092169
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wymiana jest prosta, pod warunkiem że potrafisz lutować. No i trzeba się zaopatrzyć w mikroswitcha żeby było na co wymienić.
  • #8 5100037
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 62
    Miałem taka sytuację w swojej myszce że 1 klik równał się z dwoma, po wymianie lub dodaniu kondensatora gaszącego styki problem zniknął. Mały 100 nF powinien pomóc na pinach stykających podczas klikania.
  • #9 9319428
    DarekGrund
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Problem z lewym klawiszem myszy jest dość popularny, a sprowadza się do problemu ze stykiem w lewym klawiszu, który po czasie się wyrabia. Możesz rozkręcić myszkę i samemu naprawić ten styk, albo oddać myszę do serwisu.

Też miałem ten problem i szukałem na forach polskich i zagranicznych jak go rozwiązać. I WSZYSCY mówią - kup nową myszkę.

A ja, jako że jestem programistą, napisałem program, który naprawia ten problem. Działa on na tej zasadzie, że jeżeli dwa kliknięcia myszy następują natychmiast po sobie w czasie niemożliwym do osiągnięcia przez człowieka, to zliczane jest to jako jedno kliknięcie. Tylko tyle i aż tyle.

Program jest darmowy i jest do poprania tutaj: http://www.experienceit.pl/download

Został napisany w C# i jeżeli ktoś chce go ulepszyć to podeślę kod źródłowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z myszką USB marki Vobis działającą pod systemem Windows XP Professional SP2, polegający na wielokrotnym otwieraniu trzech identycznych okien programu po pojedynczym kliknięciu oraz problemach z zaznaczaniem tekstu i opóźnionym otwieraniem menu Start. Wyłączona jest opcja "jednego kliknięcia" w systemie. W dyskusji zasugerowano odinstalowanie i ponowną instalację sterowników myszy oraz testowanie urządzenia na innym komputerze w celu wykluczenia uszkodzenia sprzętowego. Wskazano możliwość uszkodzenia mikrowyłącznika (switcha) w myszce, co może powodować wielokrotne rejestrowanie kliknięć. Wymiana mikrowyłącznika jest możliwa, ale wymaga umiejętności lutowania i odpowiedniego komponentu. Alternatywnie, problem może rozwiązać dodanie kondensatora tłumiącego drgania styków (np. 100 nF). Zaproponowano także użycie darmowego programu napisane w C#, który filtruje zbyt szybkie, powtarzające się kliknięcia, traktując je jako pojedyncze. Problem jest powszechny i często rekomendowaną metodą jest wymiana myszy na nową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA