logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW PL 240/3-2 - migająca dioda, brak ogrzewania wody, usterka 0°C

adamski2 29 Kwi 2008 02:21 3989 2
REKLAMA
  • #1 5087264
    adamski2
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z kotlem Vaillat takim jak w temacie. W tej chwili grzeje tylko wode uzytkowa (CO wylaczone) i objawy sa takie:

1. Jakis czas temu zaczely sie pojawiac problemy z grzaniem. Zaczynala migac dioda oznaczona ikonka w ksztalcie klepsydry. Pomagal reset za pomoca przelacznika zasilania O/I
    2. Zdarzaly sie tez kilkukrotnie sytuacje takie, gdy kociol sie wlaczal, gaz sie palil, kociol nie zglaszal bledow, ale biezaca woda byla ledwie letnia. Znow pomagal "twardy reset" zasilaniem kotla.
    3. Wczoraj kociol odmowil wspolpracy i mruga zielona dioda oznaczona I/O (czyli zasilania).
    Ponoc to objaw przegrzania, ale nie wiem jak kociol wyprowadzic z tego stanu (jest zimny przeciez). Wylaczenie i wlaczenie w niczym nie pomaga. Dioda czaczyna mrugac zaraz po wlaczeniu. Dodatkowo tuz po wlaczeniu pieca na kontrolerze (VRT 390) pojawia sie wartosc: 0stC i po jakims czasie znika, a na dole wyskakuje napis "Usterka".

Jaka jest ewentualna przyczyna i jak ja mozna usunac? Prosze o pomoc bo ten kociol to jedyne zrodlo cieplej wody
  • REKLAMA
  • #3 5103829
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Prawdopodobnie padł czujnik temperatury. Pozdr Adam
REKLAMA