logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do IT MDS10DVC w obudowie bass reflex 25L - jaki model wybrać?

kooniuszy 29 Kwi 2008 12:24 1825 15
REKLAMA
  • #1 5088011
    kooniuszy
    Poziom 10  
    Witam

Zakupiłem głośnik IT MDS10DVC. Mam do niego zamiar zrobić obudowę około 25litrów bass reflex. Chcę do tego kupić jakiś używany wzmacniacz i pojęcia nie mam jaki. ponieważ ten głośnik potrzebuje trochę mocy. Chodzi mi o to żeby kupić wzmacniacz który wyda prądowo pod ten głośnik za małą kasę. Wzmacniacz będzie tylko do głośnika IT MDS10DVC ponieważ na przodzie mam narazie głośniki seryjne(ople vectra B) i wymienię je w niedalekiej przyszłości kupując do nich osobny wzmacniacz. Radio to Clarion DXZ378RMP. Muzyki słucham różnistej poprzez electro, minimal, rock, ambient, chillout , sporo soundtracków i czarnej muzy. Proszę doradźcie jaki wzmacniacz mam szukać
  • REKLAMA
  • #2 5088081
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Jezeli bass reflex to 32 litry i spory port dokładne wymiary rury moge Ci podac dopiero po długim wekendzie . Clozeta buduj około 23-25 litrowego (wstepnie nie rób dziury na BR)
    Do tego głośnika polecam Ci coś od Audisona (bardzo ładnie się to komponuje) mojego IT napędzam helixem i wiem , że głośnik stać jeszcze na więcej . To zdecydowanie ambitny przetwornik aspirujący do pracy z "dobrymi" elementami systemu powinieneś się rozglądać za pułapem cenowym (w używce) około 600- 800 zł . Przy dobrej aplikacji ( ja walczę już ze systemem od grudnia) ten głośnik staje się absolutnie neutralny , szybki jak Kubica i np. słuchanie (oczywiscie w zestawieniu z dobrym systemem przednim) dobrego klubowego Jazzu sprawia , że nie chce się wysiadać z autka , ale potrafi również wprowadzić dwunastnicę w rezonansik :D .
    Jeżeli mogę Cię poprosić nie profanuj tak znakomitego głośnika przypadkowym wzmacniaczem .
    Moje typy (odsłuchane) Audison SRX2 ten maluszek całkiem spokojnie sobie z nim poczyniał choć czułem brak mocy . Helix HX400 ES odpowiedni na odpowiednim miejscu choć jego 250 W w mostku może czasem się wydać za mało ale jego DF >300 nadrabia to z nawiazką .
    Z nieodsłuchanych ale które mógłbym Ci polecić to : Coś od Audio Art (bywaja na wiadomym serwisie) STEG , coś od japońców uDimension byłby przedni . Jak bedziesz miał wiecej dylematów , pytaj coś podpowiem .
  • #3 5088218
    qstosz
    Ocena: 249
    na balledro jest kenwood PS.

pomyśl o nim
  • REKLAMA
  • #4 5088328
    serekkox
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Steg QM 150.1X
  • REKLAMA
  • #6 5088437
    wasylwek
    Skoro ma być stabilny w 2 Ω ( błogosławieni posiadacze 1 cewkowej wersji :D ) jest pewien mój faworyt do tego głosniczka . Wpisz wiadomo w jaka przeszukiwarkę :D : Xetec G500 MKII . Przy dobrze skonstruowanej skrzyneczce mozesz śmiało jechać na zawody sound off :D .
  • REKLAMA
  • #7 5088652
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    No xetec i to pewny (sprzedawca jest z naszego forum :-) ) to też wyjście .........co do odpowiedniej skrzynki pod IT .......zapytaj sprzedawcę* tego głośnika ,bo najlepiej ma te IT opanowane :-) .

* jeśli kupiłeś na allegro od "mutor"
  • #8 5088834
    serekkox
    Poziom 13  
    powalla chcesz zabic ten glosnik?

On ma 250 przy 2 Ohm a GZ ma 500 przy 2 Ohm
  • #9 5088872
    wasylwek
    he he , tylko dla wtajemniczonych...układ idealny :D zawsze można w 8 Ω spiąć ...nawet damping podskoczy .
    Zaopatrzenie się w "teoretycznie" tani głosnik jakim jest IT wcale nie oznacza dobrego układu ... rzekłbym inaczej to wstęp do wyższej szkoły jazdy :D .
  • #10 5089162
    serekkox
    Poziom 13  
    zawsze można w 8 Ω spiąć ...nawet damping podskoczy .

Moglbys rozwinac mysl dlaczego podskoczy damping? Pytanie z czystej ciekawosci.
  • #11 5089163
    kooniuszy
    Poziom 10  
    Dzieki za tak duże zainteresowanie tematem

Sylwek

Obudowe zrobie tak jak pisałeś 32 litry i czekam po weekendzie majowym na wymiary wylotu. Co miałeś na myśli pisząc:

"he he , tylko dla wtajemniczonych...układ idealny zawsze można w 8 Ω spiąć ...nawet damping podskoczy .
    Zaopatrzenie się w "teoretycznie" tani głosnik jakim jest IT wcale nie oznacza dobrego układu ... rzekłbym inaczej to wstęp do wyższej szkoły jazdy ."

Cos ty taki tajemniczy. nie mam zamiaru zrobić z tego głośnika subwoofera na zawody tylko poszerzenie basu do dżwieku który będzie grał wyłącznie dla mnie i osób siedzących w aucie. Wszystkie te propozycje wzmacniaczy sa napewno dobrze ale szukam cos z delikatnie niższego przedziału cenowego. Czy jest jakiś tanszy wzmacniacz który dobrze napedzi ten głośnik?
    Co myślicie o tym keenwoodzie o którym mowa "kenwood PS"

link allegro usunąłem [S]

i jak podpiąć ten głośnik jako 2 czy 8 omh? Obudowe będe robił z 18mm MDFu

Dodano po 3 [minuty]:

...aha i jeszcze jedno Audison SRX2 jest teraz na allegro za 400zł nowy. Czy da rade napedzić ten głośnik nie tracac na tym jakości?
  • #12 5089183
    qstosz
    Ocena: 249
    o nim pisałem

wciąga nosem tego srx-a
  • #13 5089404
    stefciob
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    serekkox napisał:
    powalla chcesz zabic ten glosnik?

On ma 250 przy 2 Ohm a GZ ma 500 przy 2 Ohm

Może podłączyć wzmaka i 2000W, jak będzie używał z głową wszystko będzie okej.

A srx2 z racji tego że to głośnik 2x4 ohm nie ma szans go zasilić niestety:(
    Tylko mono albo dobra 2 kanałówka, która albo ma dużo mocy na 8ohm albo jest stabilna w mostku na 2 Ohm, ale takie 2 kanałówki są rzaczej drogie.
  • #14 5089530
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Szczerze ,to wolałbym kupić PSa i spiąć głosnik na 8ohm ,niż kupić jakiś stabilny do 2 ohm i mocy 250w rms .........DF mocno wzrasta (dlaczego ,to odsyłam do Google) ,mocy pod dostatkiem ,tylko kable trzeba grubsze (600w rms,to nie pikuś) .
  • #15 5091098
    wasylwek
    serekkox napisał:
    zawsze można w 8 Ω spiąć ...nawet damping podskoczy .

Moglbys rozwinac mysl dlaczego podskoczy damping? Pytanie z czystej ciekawosci.

Mógłbym .
    Wspólczynnik tłumienia wzmacniacza to stosunek impedancji dołączonego głośnika do impedancji wyjściowej dołączonego wzmacniacza, czyli parametrem decydującym jest sam wzmacniacz. Im tłumienie większe tym lepiej, w szczególności dla odtwarzania basów i tym większe tłumienie niepożądanych drgań membrany głośnika (brak artefaktów). Mówiąc w znacznym uproszczeniu, impedancja wyjściowa "zwiera" głośnik w momencie braku sygnału.
    Podstaw sobie parametry impenancji i przesledź wyniki dla 2 dla 4 i dla 8 Ω .
    kooniuszy napisał:
    "he he , tylko dla wtajemniczonych...układ idealny zawsze można w 8 Ω spiąć ...nawet damping podskoczy .
    Zaopatrzenie się w "teoretycznie" tani głosnik jakim jest IT wcale nie oznacza dobrego układu ... rzekłbym inaczej to wstęp do wyższej szkoły jazdy ."

Idealnym dla mnie układem jest napedzanie głośnika o mocy 250 W wzmacniaczem dysponujacym mocą dwukrotnie wyższą .
    Nie jestem tajemniczy po prostu kupiłeś głosnik który jest bardzo dobry i użycie do niego nieodpowiednich napędów (wzm) czy źródeł (radio) nie pozwoli Ci cieszyc się jego wspaniałymi możliwościami .
    Powiem krótko kup do niego tego kenwooda co koledzy radzą i... nie bój sie dac za niego 500 zł bo jest tego warty .
    P.S.
    Zgranie tego głośnika z pozostałymi elementami systemu ( mam na mysli głośniki systemowe to kolejne wyzwanie , stosując twoje fabryczne głośnki obrazując... podczepiasz naczepę TIRA pod maluszka .
  • #16 5091404
    kooniuszy
    Poziom 10  
    P.S.
    Zgranie tego głośnika z pozostałymi elementami systemu ( mam na mysli głośniki systemowe to kolejne wyzwanie , stosując twoje fabryczne głośnki obrazując... podczepiasz naczepę TIRA pod maluszka .

Głośniki z przodu też wymienię i wytłumię drzwi, ale to za conajmniej 2 miwsiące. mam zamiar kupić focale A1 albo MB quarty i oczywiście będzie to grało pod oddzielnym wzmacniaczem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego wzmacniacza do głośnika IT MDS10DVC zamontowanego w obudowie bass reflex o pojemności około 25-32 litrów. Głośnik ten ma dwie cewki po 4 Ω, co wymaga wzmacniacza stabilnego przy 2 Ω. Zalecane są wzmacniacze o mocy około 250 W RMS przy 2 Ω, z możliwością pracy w mostku lub stabilnej pracy przy niskiej impedancji. Propozycje obejmują modele Audison SRX2, Helix, Kenwood PS, Steg QM 150.1X, Xetec G500 MKII oraz Ground Zero. Wzmacniacz Kenwood PS jest polecany jako tańsza, ale mocna opcja, umożliwiająca podłączenie głośnika w konfiguracji 8 Ω, co poprawia współczynnik tłumienia (damping factor) i jakość basu. Podkreślono, że dobór wzmacniacza musi uwzględniać parametry głośnika i impedancję, aby uniknąć uszkodzenia i uzyskać optymalne brzmienie. Wskazano również, że dopełnieniem systemu będą wymienione w przyszłości głośniki frontowe (np. Focal A1 lub MB Quart) z osobnym wzmacniaczem. Obudowa powinna być wykonana z MDF o grubości 18 mm, a jej konstrukcja i wymiary portu bass reflex mają kluczowe znaczenie dla jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA