logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 1996 1.6RT - jaki alarm z integracją z kluczykiem?

Henry(k) 21 Sty 2004 16:39 3336 8
REKLAMA
  • #1 484657
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Pytanie do speców.

Megane 1.6RT z 1996 roku.
    Ma immobiliser na transponderze IRED (podczerwień) w kluczyku, ma centrala, ma elektrykę szyb.

Jaki alarm do tego?

Ideałem byłoby aby współpracował z istniejącym kluczykiem (lub zastępował wkład w kluczyku).

Jeśli nie da rady, to dodatkowy pilocik dochodzi. Ale jak ze współpracą z wbudowanym immo? przecież nie będę chyba najpierw naciskał alarmu aby rozbroić a potem kluczyka aby drzwi otworzyć?

Chciałbym sam założyć, więc czy można coś takiego kupić z instrukcją podłączeń. Tak w granicach 500PLN :D

Pozdrofka.
  • REKLAMA
  • #2 484726
    elektmar
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Dobrze działa Proxima bez plota i jest tania .
    Będzie działała z fabrycznym pilotem
  • REKLAMA
  • #3 484804
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    i jeszcze cobra, pozdro dla pikura od pikura :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 485053
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Dzięki za pozdrowienia i nawzajem :D :arrow: mateo027

Oglądam sobie ten AMPIO mini BP na stronce: http://www.ampio.pl/pl.html i nie za bardzo wiem jak toto w taki razie się włącza... wygląda na to że czyta stan centralnego zamka. Tylko po co w takim razie ma płytkę odbiornika RF (na zdjęciu). Jeżeli w ten sposób współpracuje z oryginalnym pilotem, to przypominam, że mój jest nie RF tylko IR (podczerwień).

Poza tym wygląda bardzo prosto... nie znalazłem żadnych opinii w necie, hmm... szukam dalej... nie spieszy mi się z zakupem... mam AC :D
  • #6 485159
    Łosiowy
    Poziom 12  
    polecam alarm PYTHON z pilotem LCD komunikacja w 2 strony zasieg okolo 600m a cena dla instalatora to 750zl a warsztatach to 1200zl ja mam ten alarm i polecam moze cena jest wysoka ale samo powiadomienie to koszt okolo 250zl wiec warto.W kaplecie sa 2 piloty LCD(odbiornik i nadajnik) i zwykly
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=484438#484438 tu jest instrukcja
  • #7 485386
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Nie dostosujesz do orginalu w tej chwili zadnego pilota na podczerwien jak zamontujesz jakis alarm to sterowanie centralnym bedzie ci rozlaczalo imobilizer niema problemow nie polecalbym pytona gubi piloty Cobra chodzi w orginale renault ale na radiowce tak samo proxima
  • #8 485400
    Łosiowy
    Poziom 12  
    ja tego pythona zamontowalem w swoim samochodzie ktory nie mial zadnych zabezpieczen fabrycznych i dziala ok. Jak narazie wszystko gra nie spotkalem sie z tym zeby zgubil pilota i mam nadzieje ze bedzie wszystko ok!!!W tej wersji LCD posiada wbudowany imobilizer,ktory mozna wlaczyc lub nie
  • #9 486144
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    cobra chodzi z irda tez :)))) cobre mialem w Lagunie ph I, teraz mam jedna w garażu od meganki wlasnie i zarzuce sobie do Safrane ph II

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru alarmu do Renault Megane 1.6RT z 1996 roku wyposażonego w fabryczny immobiliser na transponderze IR (IRED) w kluczyku oraz centralny zamek i elektrykę szyb. Użytkownik poszukuje alarmu, który współpracowałby z oryginalnym kluczykiem lub zastępował wkładkę w kluczyku, aby uniknąć konieczności osobnego rozbrajania alarmu i używania kluczyka. Wskazano kilka rozwiązań: system Proxima, który działa z fabrycznym pilotem i jest tani; alarm Cobra, który również współpracuje z oryginalnym systemem Renault, w tym z podczerwienią; oraz alarm Python z pilotem LCD i dwukierunkową komunikacją o zasięgu około 600 m, choć jego integracja z immobiliserem może być problematyczna i kosztowna. Zwrócono uwagę, że obecnie nie ma alarmów z pilotem na podczerwień idealnie dostosowanych do oryginalnego kluczyka, a montaż alarmu radiowego może powodować rozłączanie immobilisera przy sterowaniu centralnym zamkiem. Autor rozważał także system AMPIO mini BP, jednak wątpi w jego kompatybilność z pilotem IR. Podsumowując, najlepszymi rekomendacjami są Proxima i Cobra, które działają z oryginalnym pilotem IR, natomiast Python jest polecany do samochodów bez fabrycznych zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA