logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane '96 - brak podświetlenia zegarów po zwarciu przy radiu

techrys 30 Kwi 2008 08:05 5825 12
  • #1 5090874
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Reanult megane rxe '96, poprzedni właściciel próbował wymienić radio, jak twierdzi zrobił krótkie zwarcie. Zgasło podświetlenie zegarów i manetek, ale działa podświetlenie konsoli, zegar, oświetlenie wewnętrzene i cała reszta. Po włączeniu świateł, kiedy podświetlenie powinno się uaktywnić, gaśnie zegar, ale nie traci nastaw. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie. Gdzie leży uszkodzenie?
  • #2 5090977
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2475
    Moze przy radiu w kostce zasilającej rozchodziło się dalej na zegary i odciąl.Spróbuj też jezeli masz sprawdzic przy potencometrze do ściemniania zegarów czy jest OK
  • #3 5091451
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    pewnie ściemniacz się uszkodził
  • #4 5092795
    techrys
    Poziom 28  
    Potencjometr jest sprawny, ale regulacja nim nie zmienia jasności podświetlenia konsoli. Gdzie jest ten ściemniacz?
  • #5 5094742
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    witam , sprawdz konsole wskaznikow
  • #6 5103243
    techrys
    Poziom 28  
    Takie pytanie - czy sterowanie oświetleniem zegarów i konsoli jest zaszyte w module UCH?
  • #7 5103311
    Jacek79
    Poziom 37  
    Tam jest UCBIC.
    Takie pytanie-a posprawdzał bezpieczniki?
  • #8 5104106
    techrys
    Poziom 28  
    Tak, wszystkie bezpieczniki są sprawdzone, nawet wielokrotnie - w poszukiwaniu usterki wentylatora chłodnicy - poprzedni właściciel szukając usterki konsoli włożył go nie tam gdzie trzeba - piętro wyżej :)
    I jeszcze coś - nie działa mi lewa przednia szyba, ani w górę ani w dół. Jak steruję prawą, to w module słychać pracujący przekaźnik, natomiast przy lewej zupełna cisza.
    Co jest z tym autem?
  • #9 5108906
    techrys
    Poziom 28  
    Wszystkie wymienione problemy z zostały usunięte - przyczyną braku podświetlenia zegarów był uszkodzony potencjometr - pomogła dopiero wymiana na inny. Szyba też działa - mój czeski błąd.
  • #10 5109403
    Jacek79
    Poziom 37  
    pisałem, post z 30 kwietnia.
  • #11 7117777
    piotrek-zki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    i przy okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów jako,że to mój pierwszy post tutaj.
    Mam podobny problem i prosze o poradę,wymieniałem dzisiaj żonie radio na fabryczne i nowy wyświetlacz.Niestety po wyciągnieciu koncówek ze starej kostki od zegara i temp. przypadkiem zwarłem dwa kabelki i poczułem leciutki swąd.Przystąpiłem do montazu bo wszystko wyglądało OK.Niestety po zakonczeniu pracy okazało się,że nie działa podświetlenie zegarów i sterowaniem oświetleniem.Radio i jego wyświetlcz działa bez problemow.
    I teraz pytanie
    jeśli to może byc problem z przepaloną ścieżką modułu regulacji podświetlenia to proszę podpowiedzieć gdzie ona sie znajduje,a może to jakaś inna przyczyna ???

p.s.
    dodam, że bezpieczniki sprawdzone

licze na Waszą pomoc :)

Piotrek
  • #12 7118036
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1004
    A w wyświetlaczu radia jest podświetlenie samego zegara jak radio jest wyłączone, i jasność się zmniejsza jak włączysz światła. Poświetlenie pokręteł regulacji nawiewu innych pokręteł działa.
    Sprawdź jeszcze raz bezpieczniki ale miernikiem sprawdzając napięcie na nich na włączonym świetle. Z tego co pamiętam jest na to osobny bezpiecznik. Potencjometr regulacji podświetlenia masz chyba po lewej stronie.
  • #13 7943119
    KaralGedwil
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Miałem to samo, wyciągnąłem ściemniacz, zmostkowałem kabelki i wszystko zaczęło działać. Po dokładnym oglądnięciu płytki potencjometru ściemniacza okazało się, że jedna ścieżka złamała się ze starości. Zmostkowałem i działa normalnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Megane RXE z 1996 roku po zwarciu podczas wymiany radia zgasło podświetlenie zegarów i manetek, mimo że podświetlenie konsoli, zegara i oświetlenie wnętrza działało poprawnie. Bezpieczniki zostały wielokrotnie sprawdzone i są sprawne. Problemem okazał się uszkodzony potencjometr (ściemniacz) odpowiedzialny za regulację jasności podświetlenia zegarów. Wymiana potencjometru lub zmostkowanie uszkodzonej ścieżki na płytce ściemniacza przywróciło prawidłowe działanie podświetlenia. Dyskusja poruszała także kwestie lokalizacji ściemniacza, który znajduje się w konsoli wskaźników, oraz pytania o moduł UCH/UCBIC sterujący oświetleniem. Dodatkowo zgłaszano problemy z elektryką szyb, które okazały się niezwiązane z podświetleniem. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na bezpiecznikach miernikiem, gdyż podświetlenie ma osobny bezpiecznik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA