Witam
Chciałem się podzielić kolejną relacją z naprawy e-roweru, być może nikt nie spotka usterki podobnej jak opisuje, ale materiały które stworzyłem, a w szczególności schemat blokowy może się przydać do innych napraw tego rowerka.
Rower trafił do mnie z usterką która objawiała się w trzech odsłonach.
- po załączeniu roweru, napęd sam się włączał i rower sam rusza
- po załączeniu roweru, nie jeździ i poza tym jest błąd nr 22 na wyświetlaczu
- po załączeniu roweru, rower normalnie działa bez usterki
Te dziwne stany naprzemiennie się przeplatały i nie można było liczyć, że akurat teraz będzie można normalnie z niego korzystać, żadne resety nie pomagał.
Co prawda błąd nr 22 jest opisany w instrukcji, ale porady z instr. nijak się miały do mojego przypadku.
Do tego pewnego pięknego popołudnia, zostawiłem rower z załączonym wyświetlaczem i nagle ten próbował zwiać, tak nie żartuje. Na szczęście nie utrzymał równowagi przewrócił się i rozładował baterie, bynajmniej tak go nakryłem po nieudanej próbie ucieczki, leżącego i rozładowanego.
Ale do sedna.
Samoczynne jechanie roweru było z prędkością ~8km/h, w tym momencie jak kliknąłem i przytrzymałem przycisk "minus" włączał się tryb WALK ASSIST i prędkość spadała do 6km/h, po puszczeniu "minusa" prędkość wracała ponownie do 8km/h. W następnej odsłonie usterki, na wyświetlaczu był błąd nr 22 i zero możliwości skasowani i jazdy.
BŁĄD
WYKAZ BŁĘDÓW
Sytuacja wydawała się prosta, ale porady z instrukcji nie pomogły. Do tego rower nie jest wyposażony w manetkę. Model wyższy FUNBIKE E-POWER 6.0 taką już posiada. Serwis z sklepu rozkłada ręce, trybu serwisowego do włączania i wyłączania opcji wyposażenia podobno nie ma, a awaria pogwarancyjna.
Stwierdziłem, że to być może błędny opis i dotyczy innego czujnika, zająłem się więc czujnikiem PAS (pedałowania), zdemontowałem, wyczyściłem, sprawdziłem i wszystko działa jak należy, do tego czujnik jest wyposażony w diodę LED, która miga w rytm przemiatających magnesów po czujniku Halla, impulsy też idą do sterownika. Błędny trop, czujnik PAS sprawny.
STEROWNIK
Zdemontowałem sterownik roweru ukryty pod baterią, niestety ten zalany jest gumą i nic podejrzanego nie widać, poza tym że ktoś dolutował przewody do przewodów kabla czujnika PAS, być może podczas produkcji. Wszystko wygląda ok.
WYŚWIETLACZ
Właściciel opowiadał, że wyświetlacz mu zamókł i to spowodowało zaparowanie wyświetlacza, po tym ukazała się usterka. Poszedłem tym tropem po długich próbach bardzo inwazyjnych udało mi się go rozebrać. W środku niestety czysto, sucho bez usterek. Znowu błędny trop.
Próba kupienia sterownika, nie udała się. Serwis centralny nie odpowiadał na zapytania o możliwość zakupu.
ROZEBRANY STEROWNIK
Podłubałem w gumie i udało mi się wyłonić płytkę w sterowniku. Podzwoniłem wszystkie przewody no i stworzyłem schemat (załącznik). Okazuje się że sterownik ma wyprowadzony w wiązce idącej do kierownicy przewód, który jest podłączony do wejścia manetki SP na PCB i posiad też opis CH4. W moim przypadku jest to wiązka z 3 małymi gniazdami (2x klamka hamulca + wyświetlacz). Wersja E-POWER 6.0 ma taką samą wiązkę tyle że jest jedno dodatkowe gniazdo, czyi czwarte na manetkę. Ustaliłem iż w moim przypadku wejścia SP/CH4 jest obszyte i na nim pojawia się pływające napięcie, czasami 0,5V, czasem ponad nieco ponad 1V (wtedy rower jechał sam), a czasem było to nawet 3.5V wtedy sterownik wyrzucał błąd manetki.
Z uwagi, iż ten rower jej nie posiada, odciąłem przewód od wejścia manetki czyli od padu o nazwie SP i zwarłem go rezystorem 1k5Ω do masy. No i usterka nie pojawiła się, nigdy więcej.
ROZWIAZANIE
Dodatkowo pomierzyłem wiązkę, żeby wykluczyć usterkę wiązki. Rezystancja między przewodami to około 1MΩ. Trochę to mało, ale przy takich napięciach wystarczające. Wiązka do kierownicy nie posiadała zwarć przerw, przetarć , pęknięć, przełamań, zawilgocenia i innych uszkodzeń. Zresztą nie znalazłem nowej dostępnej wiązki.
SCHEMAT BLOKOWY WYPROWADZEŃ
To zarys schematu blokowego, czytelny schemat blokowy w PDF w załączniku.
Podsumowując mój przydługi wywód. Powodem usterki było to pełzające napięcie na wejściu SP, dziwne ale tak to wyglądało.
Inne spostrzeżenie, to że dioda led w sterowniku podczas błędu nr 22 miga 9 razy, podczas poprawne pracy miga ciągle po 2x.
Być może komuś przyda się zgromadzony materiał albo trafi na podobną usterkę. Jeśli ktoś chciałby swój FUNBIKE E-POWER 5.0 doposażyć w manetkę to wystarczy skorzystać z tego wejścia SP.
Dane roweru i podzespołów.
Rower FUNBIKE E-POWER 5.0, size 21"
Sterownik: LSW943-209F WZK0209 www.lsdzs.com
Wyświetlacz typ C300S
Wyświetlacz: E300S
Fajne? Ranking DIY