Witam
Wpadła mi w ręce przecinarka plazmowa Parkside PPS 40 B3.
Przecinarka trafiła z rozpoznaniem "nie działa", nic się nie dzieje po przyciśnięciu przycisku na rękojeści, słychać tylko przekaźniki.
Rozebrałem przecinarkę i na pierwszy rzut oka wyglądało w niej wszystko poprawnie, zero zwarć na inwerterze oraz napięcia ok, po naciśnięciu przycisku na palniku załącza się przekaźnik sterujący na PCB i elektrozawór. Napięcie zasilania na inwerterze prawidłowe (311V). Po załączeniu cięcia widać przez około 1.5s impulsy sterujące tranzystory IGBT i potem impulsy ustają, pracy palnika plazmowego brak.
Posprawdzałem kilka innych napięć i impulsów sterujących na trafopowielacz i wygląda wszystko ok. Zaniepokoił mnie brak przejść na nogach trafopowielacza. Wylutowałem i zauważyłem że po pierwotnej stronie nic, ∞ ( to dwa grube dolne piny z foto), po wtórnej też nic mierząc omomierzem, wiadomo HV. Więc sprawdziłem ciągłość obwodu sprawdzając to na zasilaczu przy nastawach 30V i prądzie skręconym do minimum, po zasileniu można zauważyć że pojawia się tam jakieś ~3mA poboru prądu, zasilając to uzwojenie z zasilacza w kierunku przewodzenia, w kierunku zaporowym nic. Więc wtórne uzwojenie chyba ok ok. Ale pierwotne uzwojenie to klapa, przerwa. Obejrzałem piny trafopowielacza, zero pęknięć przegrzać, lśniąca żywica, przygrzałem je i postanowiłem poruszyć je lekko spoglądając na omomierz, ale dalej nic, dalej bez zmian. Tyle że pin po podgrzaniu łatwo się obruszył i wyszedł. Podzióbałem lekko żywice i bingo widać urwany drucik od końca uzwojenia, podłubałem na tyle żywice że wystawało z 3mm i do niego podlutowałem połączenie do pinu, no i jest przejście.
Wartość rezystancji uzwojenia pierwotnego to <1Ω
Trafo bez oznaczeń i chyba nie do dostania, bo nie mogłem nic znaleźć.
Może komuś się przyda ten opis, bo coś podobnego może się trafić w tej kategorii sprzętu hobbystycznego. Dołączam kilka foto.
Po zamontowaniu trafopowielacza plazma działa bez zarzutu.
Pracochłonność: niestety łącznie ~5rbh
Ten temat z elektrody okazał się pomocny w naprawie bo upewniłem się że mój trafopowielacz ma przerwę.
Link
Fajne? Ranking DIY