logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego gniazdka 230V pokazują 150-160V i nie działają urządzenia?

XnIcRaM 01 Maj 2008 11:20 3312 4
REKLAMA
  • #1 5094408
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Kilka gniazdek 230V przestało mi działać, najdziwniejsze jest to że jak mierze w tych gniazdkach napięcie miernikiem to miernik pokazuje ok 150-160V (prądu zmiennego), bezpieczniki w mieszkaniu są ok i napięcie na nich też jest w porządku, co może być przyczyną tego iż urządzenia podłączane do tych gniazdek nie działają a jest na nich ok 150-160V?
  • REKLAMA
  • #2 5094428
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam

masz gdzieś w rozgałęzieniu uszkodzony zacisk L lub N dlatego masz taki spadek napięcia, po podłączeniu obciążenia zrobi Ci sie z tych 160 zero V, pootwieraj rozgałęźniki i sprawdź

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 5094480
    XnIcRaM
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    czyli tak jak myślałem, szkoda tylko że puszki podtynkowe są nie widoczne i nie mam zielonego pojęcia w jak są porozmieszczane, czy jest szansa że znajdę je urządzonkiem o nazwie Fazer 777, czy będzie on w stanie wykryć przewód szukając od uszkodzonego gniazdka w którym jest niby 160V, bo z tego co wiem to to urządzenie wykrywa tylko przewód fazowy tylko czy takie "słabe" 160V też będzie w stanie wykryć?
  • REKLAMA
  • #4 5094481
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Najprawdopodobniej masz przewód N(PEN) Przerwany

Najpierw odłącz napięcie zanim zaczniesz grzebać w puszkach.

Dodano po 2 [minuty]:

Powinien znaleźć, jeżeli przewody nie są głęboko pod tynkiem. Zacznij od puszki pierwszego gniazda patrząc od bezpieczników.
  • #5 5095069
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Fazer 777 nie pomoże. Może zaistnieje potrzeba użycia porządnych przyrządów do badania instalacji a może wystarczą podstawowe wyposażenie każdego porządnego elektromontera zwykły próbnik neonowy i próbnik żarówkowy – wszystko zależy od oględzin na miejscu - ale bez znajomości elektrotechniki i praktyki nic nie pomorze nawet posiadanie analizatorów mikroprocesorowych instalacji można sobie i domownikom tylko zrobić wielką krzywdę.:!:
REKLAMA