logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor – proste wyjaśnienie działania i polecane kursy oraz animacje dla początkujących

lsd100 02 Maj 2008 14:16 4035 9
REKLAMA
  • #1 5098126
    lsd100
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam.

Bardzo chciałbym nauczyć się elektroniki, ale często różne rzeczy ciężko mi jest pojąć. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić łatwym językiem jak działa tranzystor? Czytałem wiele artykułów, ale nie potrafię zrozumieć. Czy są jakieś animacje tłumaczące działanie tranzystorów? Na początek szukam bardzo podstawowych kursów, w których będzie wytłumaczone działanie tego elementu, co dzieje się z prądem podczas włączenia tranzystora w układzie. Może to być wyjaśnione na podstawie prostego schematu, w którym będą np 2 diody, zasilanie i tranzystor. Prosiłbym o szczegółowy opis co się dzieje w każdym punkcie takiego schematu.

Pozdrawiam

[Mariusz Ch.]Tranzystor – proste wyjaśnienie działania i polecane kursy oraz animacje dla początkujących
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5098687
    lsd100
    Poziom 14  
    Ja rozumiem tyle, że na bazę trzeba doprowadzić napięcie 0,6 V, po to, żeby przez kolektor i emiter mógł płynąć inny prąd. Czyli jakby taki włącznik, który włącza się tylko wtedy, kiedy na bazie jest 0,6V. No dobrze, ale może mi ktoś powiedzieć, po co komu taki włącznik?

[Mariusz Ch.]
    Tranzystor – proste wyjaśnienie działania i polecane kursy oraz animacje dla początkujących
  • REKLAMA
  • #5 5099020
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
  • REKLAMA
  • #6 5099403
    lolek_stal
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Przy ok. 0,7V tranzystor dopiero zaczyna przewodzić. Im większy prąd podasz na bazę tym więszy będzie płynął przez kolektor. Ic = β*Ib. Oczywiście zeby płynął prąd złącza muszą być odpowiednio spolaryzowane.
    Tranzystor może pracować w różnych konfiguracjach, np. jako wzmacniacz lub jako klucz tranzystorowy (tak jak zauważyłeś - przełącznik).
    To tak na chłopski rozum i po krótce, a jak coś jest nie jasne to pytaj.
  • #7 5105202
    lsd100
    Poziom 14  
    Ale w jakim sensie on wzmacnia prad ?? Z 1 ampera robi mi 2 :P ? czy co?
  • #8 5105222
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    trochę zły przykład bo w tym przypadku beta była by równa 2 :D Tak tranzystor wzmacnia prąd kosztem doprowadzonej energii z zasilania
  • #9 5105234
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Może ten cytat z Marciniaka ci pomoże:

„Tranzystor jest to co najmniej trójkońcówkowy elementem półprzewodnikowy, zdolny do wzmacniania sygnałów prądu stałego i zmiennego. Każdy tranzystor jest zatem wzmacniaczem. A co to jest wzmacniacz ? To pozornie tylko trywialne pytanie warte jest jednoznacznej odpowiedzi. Często rozumujemy w tę sposób:
    „Wzmacniacz – jak wskazuje nazwa – jest przyrządem służącym do wzmacniania, czyli do powiększania czegoś”. Przykładowo lupa lub lornetka teatralna powiększają obraz, dzwignia mechaniczna zwiększa siłę, transformator zwiększa napięcie (lub prąd). Czy te przyrządy są wzmacniaczami ? Nie. Nie są to wzmacniacze, gdyż: „Wzmacniacze jest przyrządem umożliwiającym sterowanie większej mocy mniejszą”. Aby nastąpił efekt wzmocnienia, są konieczne dwie rzeczy: źródło energii i przyrząd do sterowania przepływu tej energii – wzmacniacz. Jeśli na przykład strumień wody z węza ogrodniczego skierujemy na łopatki turbiny, która obracając się będzie wykonywał jakąś prace, to przykręcając kran wody (jest to czynności nie wymagająca dużych energii) można powodować znaczne zmiany energii obracającej się turbiny. W tym przykładzie kran jest przyrządem służącym do sterowania dużej mocy za pomocą małej, czyli jest wzmacniaczem. Wzmacniaczem w ogólnym sensie jest również wyłącznik sieci oświetleniowej, wyłącznik radiowy itp. Transformator natomiast nawet 1000-krotnie podwyższający napięcie lub prąd nie jest wzmacniaczem, gdyż moc wydzielona na jego wyjściu może być co najwyżej równa mocy dostarczanej na wejście.”
  • #10 5105252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystor jest elementem półprzewodnikowym o co najmniej trzech końcówkach, zdolnym do wzmacniania sygnałów prądu stałego i zmiennego. Jego działanie można porównać do włącznika sterowanego napięciem na bazie – aby tranzystor zaczął przewodzić prąd między kolektorem a emiterem, na bazę należy podać napięcie około 0,6–0,7 V. Prąd bazy (Ib) steruje większym prądem kolektora (Ic), zgodnie z zależnością Ic = β * Ib, gdzie β to wzmocnienie prądowe tranzystora. Tranzystor może pracować jako klucz (przełącznik) lub wzmacniacz, umożliwiając sterowanie większą mocą mniejszym sygnałem sterującym. Wzmacnianie prądu nie oznacza dosłownego „zwiększenia” ilości elektronów, lecz wykorzystanie zasilania zewnętrznego do uzyskania większego prądu obciążenia. W dyskusji polecono liczne materiały edukacyjne i animacje wyjaśniające działanie tranzystora, w tym proste schematy z diodami i zasilaniem, które pomagają zrozumieć przepływ prądu i polaryzację złączy. Wskazano także, że odpowiednia polaryzacja złączy baza-emiter i baza-kolektor jest kluczowa dla poprawnej pracy tranzystora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA