logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Holton 400W - Czy transformator 800VA 2x55V wystarczy na 2 wzmacniacze?

ArczeX 04 Maj 2008 09:14 1982 10
REKLAMA
  • #1 5103167
    ArczeX
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam

Zastanawiam się nad złożeniem holtona 400W i w związku z tym mam kilka pytań.
    Czy transformator 800VA 2x55V da rade napędzić 2x Holtona 400 ? Przypuszczam, że to ciut za mało, ale jeśli nie będę dawał w palnik na maxa (?) (Chodzi mi jeśli w pełni będę wysterowywał wzmacniacz "końcówkę mocy" ) to dałoby ono radę... a i jeszcze co się stanie jak będzie zbyt mała moc transformatora ... ? Będzie mniejsza moc wzmacniaczy, czy transformator zacznie się strasznie grzać?

Następne pytanie wiąże się z ogólną oceną tego wzmacniacza ( przeczytałem już wiele tematów na elektrodzie, ale takich konkretnych odpowiedzi nie doświadczyłem ) Jak ta końcówka mocy się sprawuje, dźwięk jest bez zniekształceń? Opłaca sie go robić... ? jak sie spisuje pod subem ?
    Wiem, że jest wiele wykresów na ten temat, ale mi chodzi o oceny posiadaczy tej końcówki i ich odczucia...

Ostatnie pytanie... jaki jest koszt złożenia tej końcówki? Płytka oczywiście robiona samemu, elementy zakupione osobno, nie żaden kit...

Z góry dziękuję za odpowiedzi :D

[Proszę nie używać slangu. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 5103597
    mario166
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Mnie się wydaje, że wystarczy! na jedna końcówkę bez problemu!
    Jeśli moc transformatora będzie zbyt mała, to spowoduje zmniejszenie mocy wyjściowej i grzanie się transformatora!!

Mam holtona200 pod subem i ślicznie się sprawuje!!

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1006267.html

[]
  • REKLAMA
  • #3 5103869
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Oj obawiam się, że na 2 nie wydoli, możesz spróbować dać DUŻĄ pojemność na wyjściu zasilacza, to pomoże, ale pełnych 800W nie uzyskasz (max ze 640W przy nieosiągalnej sprawności 80%)
  • #4 5104134
    ArczeX
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Tak też przypuszczałem, że będzie transformator będzie miał zbyt mała moc. Jeśli chodzi o "dużą" pojemność, to masz na myśli coś w granicach 30000µF ?

Może mi ktoś udzielić odpowiedz na resztę pytań ?

[]
  • #5 5185457
    scalaktrafo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja się wypowiem tak; zrobiłem ta końcówke nie dawno i narazie tak na surowo napędza kolumienki, w przyszłości będzie napędzać suba, i jak nrazie jestem z niej bardzo zadowolony, można z niej troooooooooooooche pociągnąć watów, a co do dzwięku to brzmienie naprawde ładne, dzwięk jest bardziej naturajny i przyjemny w porównanieu do mostka w TDA7294, którego wcześniej miałem i mam, a jak go wstawie do suba to zdam relacje jak sie sprawuje. Koszt złożenia takiej końcówki samemu to ok 100zł, nie wliczając radiatora.
  • REKLAMA
  • #6 5186689
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    trafo wystarczy w 100%, jesli nie starczy to odkupie je od ciebie w nagrode ;]

pozatym z napieciem 2x55V bedziesz mial na kondach +-78VDC to jest napiecie z ktorego bedziesz mogl pociagnac ok 500W/4R , spokojnie wystarczy na dwie koncowki 2x400W i to pod obciazeniem...
  • REKLAMA
  • #7 5187613
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Gregor..... ty jesteś pewien tego co mówisz ?? Chyba że zrobili perpetum mobile a ja o tym jeszcze nie wiem, można pociągnąć trochę więcej z trafa ale bez przesady (nie 200W), co z tego że z tego napięcia można uzyskać 500W ?? Jak trafo nie wyrobi....., jak dla mnie to 1kW było by "spokojnie"

No chyba że chodzi ci o tą "nagrodę" :)
  • #8 5189403
    scalaktrafo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Hmmmmm no zależy też od wydajności prądowej, jak trafo bedzie miało duży przekrój rdzenia a cienkie uzwojenie wtórne to i tak na nic bo nie wyciągnie tej mocy z niego.......ale jeszcze jest taka sprawa że nie musisz od razu całej mocy z końcówek wyciągać zależy co tam chcesz tym napędzać, wiem że chcesz osiągnąć równe 400W jak w papierach ma ta końcówka bo to ładnie wygląda....dopasuj jego moc wyjściową do kolum..które posiadasz i wtedy możesz się pobawic w dobór trafa....
  • #9 5232426
    piotrbpm
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    starczy na pewno:) takiego torida da sie przeciążyć zapewne do 1kVA:) więc jeśli w obudowie będzie cyrkulacja powietrza to będzie ok a i duża pojemność filtra 50 000uF na szynę ja bym tak dał
  • #10 5232455
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    oczywiscie ze jestem pewny, sam mam trafo 1kW , i daje sie sporo przeciązac , wiec dlaczego takie 800W nie dalo by sie przeciazyc o nawet 300W ? Jeszcze nie widzialem trafa o mocach mierzonych w setkach wat i cienkim uzwojeniu nie dajacych sie przeciazac, no chyba ze halogenowe , one pracuja caly czas na przeciazeniu mozna powiedziec , no ale chyba nikt nie zasila holtona z traf halogenowych 12v ;]
  • #11 5232501
    piotrbpm
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    tak wiem dlatego napisałem zapewne bo te 1000VA ma na bank,dobry taki toroid będzie miał 1,5x więcej czyli około 1200VA,a nawet 1600VA, to 800VA ma oddać bez gadania czy mu ciepło będzie czy nie:) a troszkę zawsze można przeciążyć . A ja mam 1800VA:) potwora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zasilenia dwóch wzmacniaczy Holton 400W za pomocą transformatora toroidalnego 800VA 2x55V. Większość uczestników uważa, że transformator 800VA może wystarczyć na jeden wzmacniacz bez problemu, natomiast zasilanie dwóch jednocześnie jest wątpliwe i może skutkować ograniczeniem mocy wyjściowej oraz przegrzewaniem transformatora. Zalecane jest zastosowanie dużej pojemności filtrów kondensatorowych (np. 30 000–50 000 µF) na wyjściu zasilacza, co może poprawić stabilność napięcia i chwilową wydajność prądową. W praktyce transformator 800VA można przeciążyć do około 1 kVA, jednak wymaga to dobrej wentylacji obudowy. Wzmacniacz Holton 400W jest oceniany pozytywnie pod względem jakości dźwięku, charakteryzuje się naturalnym i przyjemnym brzmieniem, lepszym niż popularne wzmacniacze na układzie TDA7294. Koszt samodzielnego złożenia końcówki mocy to około 100 zł (bez radiatora). Wydajność transformatora zależy również od przekroju rdzenia i grubości uzwojeń wtórnych, a dobór mocy transformatora powinien być dostosowany do rzeczywistych potrzeb i obciążenia kolumn głośnikowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA