Owszem - ale nie zrozumieliśmy się... trafa moje dają 2x50VAC i 2x5A na kondensatorach mam +/-70VDC i po 5A czyli mam 700VA na kanał (każdy kanał ma swoje trafo) a moc to teorytycznie to co wyliczyłem z... właśnie... wg. tego (tyle że zastosowałem 2 rezystory ceramiczne 20W każdy 8 ohm połączone równolegle, oraz sygnał 50Hz - komputer jako generator):
https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=2841
i uzyskałem 37,4V na wyjściu (powyżej po podłączeniu kolumn słychać charczenie w głośnikach - a w głowie osty ból, uszy odpadają w pomieszczenu 3x4m... (2x stx gdn-32-300-8-sc) (na kondensatorach VDC spada do 63V (kondensatory na gałąż zasilania to 40 000uF, czyli na jeden kanał 80 000uF) - wniosek trafo za słabe dla większej mocy.
Co do tego trafa 1,5kVA to o ile to ma te 1,5kVA to przy 4 ohm powinno być coś ok 2x450-500W a dla 8 pełna moc jak mówisz
tomahawk_ (nie zrozumiełem postu poprzedniego bo: ja mówiąc że trafo wydoli dla końcówki mam na myśli: pełna moc i zalecane obciążenie - w przypadku holtona 8 jak i 4 ohm). A tak poza tym, sposób pomiaru mocy w taki sposób jak zrobiłem - nie wydaje się być chyba do końca wiarygodnym, ale niestety nie dysponuje niczym innym do pomiaru ani nie znam innego sposobu - a właściwie nie czytałem na temat innego - ten jest prosty...
A wracając do tematu odwijania... masz tylko do dyspozycji 2x11A na 2 końcówki, a ja mam 2x10A na 2 końcówki - co do mocy patrz wyżej... do odwinięcia do 57 czy 55VAC podniesie się tylko moc dla 8ohm a dla 4 ohm nic to nie da, ja dałbym spokój z odwijaniem... - ale zależy czego oczekujesz
zapomniałem dodać... - zawsze obciążałem holtona 4 ohm.
Pozdrawiam