logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera z procesorem Duron 1.2 i 256MB RAM na Windows XP

mireczek14 04 Maj 2008 16:30 2661 23
  • #1 5104731
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam!
    Mam problem z zawieszaniem się komputera, a mianowicie po włączeniu komputera, czasami po 1 minucie a czasami po 3 godzinach komputer po prostu staje i nic nie można zrobić, kursor myszki stoi itp. zostaje tylko zresetowanie komputera. Czego to może być wina? Takie objawy mam już po dostaniu komputera ze serwisu i wgraniu nowego windowsa i wyciągnięciu jednej kości ram ( Bo była uszkodzona). Czy to może być spowodowane mają ilością ram?

Moja konfiguracja na dzień dzisiejszy:
    -Procesor 1,2 Duron
    -256ram
    -Dysk 40GB
    -windows xp profesional
    - wszystkie potrzebne antywirusy.
    - bardzo mało programów, w gry nie gram na tym kompie.

Proszę o waszą pomoc bo komputer jest stary ale naprawdę fajnie się na nim pracuje. Więc może to być spowodowane małą ilościom ram?

Z góry dziękuje za pomoc!
  • #2 5104826
    Damian_x
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    na pewno nie jest to spowodowane małą ilością ram

pisząc "wszystkie potrzebne antywirusy" masz na myśli, że masz kilka antywirusów na komputerze? odradzam z powodu bardzo dużego zużycia ram. Jeden w zupełności wystarczy np. NOD32
  • Pomocny post
    #3 5104856
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    mireczek14 napisał:
    Witam!
    Mam problem z zawieszaniem się komputera, a mianowicie po włączeniu komputera, czasami po 1 minucie a czasami po 3 godzinach komputer po prostu staje i nic nie można zrobić, kursor myszki stoi itp. zostaje tylko zresetowanie komputera. Czego to może być wina? Takie objawy mam już po dostaniu komputera ze serwisu i wgraniu nowego windowsa i wyciągnięciu jednej kości ram ( Bo była uszkodzona). Czy to może być spowodowane mają ilością ram?

Moja konfiguracja na dzień dzisiejszy:
    -Procesor 1,2 Duron
    -256ram
    -Dysk 40GB
    -windows xp profesional
    - wszystkie potrzebne antywirusy.
    - bardzo mało programów, w gry nie gram na tym kompie.

Proszę o waszą pomoc bo komputer jest stary ale naprawdę fajnie się na nim pracuje. Więc może to być spowodowane małą ilościom ram?

Z góry dziękuje za pomoc!

Mogli ci tez uszkodzić komputer w serwisie dotykając lapami cześci bez uziemienia.

Na Twoim miejscu bym wycignął pamięc Ram i przedmuchal styki jak i slot Ram na płycie głównej ( Ale najpierw dotknij bolca uziemiającego lub kaloryfera)

Jeśli to nie pomoże
    Rozłącz wszystko i przedmuchaj i połącz spowrotem.

Jeśli to nie pomoże
    Zainstaluj Windowsa od nowa i najlepiej jak zainstalujesz windowsa Power XP 3 - wersj okrojona i szybsza , mniej pamięciożerna.

Jeszcze jest taka możliwość, że masz uszkodzony zasilacz i moglbys pomierzyć napięcia miernikiem a jak mierzyć je znajdziesz na elektrodzie.

Pamiętaj by kupić nową baterie do miernika przed pomiarami.
  • #4 5104900
    mireczek14
    Poziom 22  
    Mam jednego antywirusa "avast" przepraszam że tak napisałem :)
    Ze zasilaczem wszystko OK bo ostatnio wymieniałem bo myślałem że to właśnie jego wina.
    Na pewno to nie ram?
    A może to mieć coś wspólnego z brakiem firewalla?

Pozdrawiam! I dzięki za odpowiedzi!
  • #5 5104957
    Lukashh
    Poziom 16  
    mireczek14 napisał:
    Mam jednego antywirusa "avast" przepraszam że tak napisałem :)
    Ze zasilaczem wszystko OK bo ostatnio wymieniałem bo myślałem że to właśnie jego wina.
    Na pewno to nie ram?
    A może to mieć coś wspólnego z brakiem firewalla?

Pozdrawiam! I dzięki za odpowiedzi!

Może to być ram - ram przetetstujesz programami Goldmemory, Right Memory Analizer,MemTest86+
  • #6 5104990
    mireczek14
    Poziom 22  
    No tak ale nie chodzi mi o to że jest zepsuty tylko czy nie jest go za mało, jeszcze mam w tym kompie kartę grafiki 128mb to nie za dużo jak na 256mb ramu na całego kompa? Nie wiem czy dobrze myślę ale już próbowałem dużo rzeczy ale cały czas mnie ten ram gryzie ;/

Pozdrawiam!
  • #7 5105003
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdź memtestem pamięci. Zapuść na dłużej bo jak piszesz komp zawiesza się w czasie bliżej nie określonym. Sprawdź czy kondy na pł. gł. nie są spuchnięte. Sprawdź temp. procka i karty graficznej.
  • #8 5105083
    mireczek14
    Poziom 22  
    No w speedfan mam tak
    temp1: 29C
    temp2: 42C (to chyba jest od procka)
    temp: 11C
    HD0: 0C
    temp1: 39C

A na termometrze z przodu obudowy mam 22/23C ;)

Kondy na płycie na moje oko są w porządku.

edit:
    Siedzę w necie już od rana i coś mnie z tym firewallem skusiło, zainstalowałem Kerio i na razie się nie zawiesza, oby to było to :|
    Jest to w ogóle możliwe, że przy ochronie firewalla sie nie zwiesi ?

Ile to człowiek musi się nacierpieć przez ten głupi komputer :cry:

Pozdrawiam!
  • #9 5105317
    Lukashh
    Poziom 16  
    mireczek14 napisał:
    No w speedfan mam tak
    temp1: 29C
    temp2: 42C (to chyba jest od procka)
    temp: 11C
    HD0: 0C
    temp1: 39C

A na termometrze z przodu obudowy mam 22/23C ;)

Kondy na płycie na moje oko są w porządku.

edit:
    Siedzę w necie już od rana i coś mnie z tym firewallem skusiło, zainstalowałem Kerio i na razie się nie zawiesza, oby to było to :|
    Jest to w ogóle możliwe, że przy ochronie firewalla sie nie zwiesi ?

Ile to człowiek musi się nacierpieć przez ten głupi komputer :cry:

Pozdrawiam!

A miałeś wczesniej jakiegos firewalla ?

Jeśli masz tylko tyle ramu to w biosie zmniejsz rozmiar pamięci dla AGP nawet do 16 mb :P

Jest taka możliwość, że komputer sie wyłączał bo nie było firewalla - moze masz jakieś zlośliwe oprogramowanie

Przeskanuj komputer Spybootem
  • #10 5105340
    mireczek14
    Poziom 22  
    Nigdy nie miałem firewallu :)
    Zaraz to przeskanuje.

Pozdro i dzięki potem wszystkich sowicie wynagrodzę ;)

edit: już przeskanowałem tym programem i znalazło jakieś cholerstwo które nazywa się < WindowsSecurityCenter.AntiVirusOverride > wie ktoś co to jest?
  • #11 5106259
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    lukashh napisał:

Jest taka możliwość, że komputer sie wyłączał bo nie było firewalla - moze masz jakieś zlośliwe oprogramowanie

Nie ma takiej możliwości że przez to się wyłaczał, ale mogło sie coś zainstalować ;)

mireczek14 napisał:

< WindowsSecurityCenter.AntiVirusOverride > wie ktoś co to jest?

Można usunąć ;)
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #12 5106335
    mireczek14
    Poziom 22  
    Przeskanowałem i miałem dokładnie 10 wirusów w jednym miałem 11 wpisów, nie wiem co to znaczy ale tyle miałem :) Na razie się nie wiesi a ściągam dwa filmy i paczkę MP3 i chciałem spróbować włączyć grę i wyskoczyło że mam za mało pamięci fizycznej. Jutro kumpel przyniesie mi 256mb ramu i zobaczę co będzie.

Pozdrawiam!
  • #13 5106375
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Dysk 40GB jest na pewno wolny (małowydajny) do tego 256MB Ramu powoduje że często jest używany plik wymiany na dysku co spawalnia system , a dlaczego padła kość ramu? Poprzedni zasilacz sie przyczynił? a może stan kondensatorów na płycie?

Dodano po 3 [minuty]:

A i przydziel mniej pamięci dla AGP np 32MB a nie 128MB.
  • #14 5106427
    mireczek14
    Poziom 22  
    Kość ram była już padnięta był na niej jakiś błąd. Przedtem na tym kąpie miałem windowsa98 i pracował na 256mb Ram potem dokupiłem drugą właśnie tą lipną i zainstalowałem XP, potem podłączyłem do tego kompa neta i zawirusowałem i musiałem oddać do serwisu, zainstalowali mi na nowo XP i powiedzieli że przy jednej kości wyskakuje błąd więc mi ją wyjeli, przywiozłem kompa do domu i tak po tygodniu coraz częściej mi się zaczął wieszać, potem myślałem że to zasilacz więc wymieniłem na wydajniejszy ale okazało się że to nie to :(

Pozdrawiam!
  • #15 5106479
    adams987
    Poziom 35  
    To jest sprzęt przy którym potrzeba cierpliwości (z internetem , nawet z avastem jest obciążony). Nerwowe klikania myszką (bo brak natychmiastowej reakcji) powoduje zwis.
    Możesz spróbować takiego manewru , by podzielic dysk na C= 1,5 do 2GB i D=reszta dysku. Na D instalujesz system a na C robisz plik wymiany. Stały plik wymiany - sztywna wielkość - oraz położenie na początku dysku może poprawić wydajność dysku dla stronnicowania pamięci.
  • #16 5106535
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    adams987 napisał:
    podzielic dysk na C= 1,5 do 2GB i D=reszta dysku. Na D instalujesz system a na C robisz plik wymiany. Stały plik wymiany - sztywna wielkość - oraz położenie na początku dysku może poprawić wydajność dysku dla stronnicowania pamięci.

Nie ma kolega racji - kolega myli dysk fizyczny z partycją. Ulokowanie pliku wymiany na oddzielnym dysku fizycznym faktycznie poprawia pracę systemu.
  • Pomocny post
    #17 5106556
    adams987
    Poziom 35  
    Nie twierdzę że efekt będzie piorunujący, a może nawet nie być wcale widocznego efektu. Jednak plik wymiany w kawałkach rozrzucony na wolnym dysku a plik wymiany w całości na części najwydajniejszej dysku może przynieść korzyść.
    Jeśli są fizyczne dwa dyski to nie ulega wątpliwości że system na jednym dysku a plik wymiany na drugim to 100% że będzie lepiej, ale mamy jeden dysk i to raczej nie szybki , mało Ramu i jedynie można spróbować.
  • Pomocny post
    #18 5106683
    Lukashh
    Poziom 16  
    no tak ale nie chodzi w tym topicu o szybkośc działania tylko o zdiagnozowanie przyczyny wyłączania sie komputera :P

Najpierw to poźniej można myśleć o partycjonowaniu i umieszczaniu pliku wymiany ( najlepiej zaraz za systemową partycją i w fat16 w o stalej wielkości)
  • #19 5106739
    mireczek14
    Poziom 22  
    No właśnie chodzi mi o zdiagnozowanie przyczyny wyłączania sie komputera, bo tak to on śmiga tak samo jak Celeron 2,2. I jak mówiłem działa wszystko szybko czasami 10 minut a czasami 3 godziny i w pewnej chwili zatnie się i potrzebny jest reset.
  • #20 5106969
    adams987
    Poziom 35  
    No tak, więc najprościej to zwiększyć ilość Ramu (16 lub 32 dla AGP ustawić), bo może być tak , że to wina złych ustawień (może timingi za bardzo wyżyłowane) , a może usterka techniczna. Z drugiej strony jak był w serwisie to teoretyczne powinien w biosie być ustawiony z optymalnymi parametrami więc nie wiem co masz na myśli z kartą graficzną 128MB przy 256MBramu (czy 128MB jest przydzielone do obsługi tekstur czy karta ma 128MB swojej pamięci).
    Dzieje się coś gdy komputer jest mocno obciążony więc też może zasilacz , ale już wymieniłeś, ewentualnie sprawdź temperaturę radiatora procesora czy nie jest gorący bo programowo może wskazywać 40 stopni a będzie miał 60, a to czuć.
  • #21 5107949
    mireczek14
    Poziom 22  
    To nie będzie temperatura ponieważ zawiesza się też czasami zaraz po włączeniu.Mam problem kupiłem ramy DDR 256mb i na płycie głównej mam 4 sloty 2 na DDR i 2 na SDR i wsadzam tą pamięć i komputer się nie włącza tylko piszczy z przerwami, wie ktoś o co w tym biega?

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #22 5108084
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Jak masz plyte z 2 typami slotow pamieci obsadzasz tylko jeden rodzaj.
    Proba wlozenia 1 kosci sdr i 1 ddr skonczy sie w najleprzym razie nie uruchamianiem sie maszyny a najgorszym spaleniem sie plyty i pamieci.
  • #23 5108100
    mireczek14
    Poziom 22  
    Acha dzięki ;d będę musiał wymienić, ja w kompach to burak jestem więc tak to już bywa :)
  • #24 5113324
    mireczek14
    Poziom 22  
    Nie wiem co pomogło ale komp jak na razie się nie zawiesił od niedzieli ani razu, przeczyściłem sprężonym powietrzem wszystkie sloty, pokasowałem wszystkie wirusy i działa :) A męczyłem się z tym gównem półtoraj roku.

Dzięki wszystkim za Pomoc! Jeśli ktoś z pomagających chce 50 punktów to niech pisze na priva, z miłą chęciom oddam ;)

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zawieszania się komputera z procesorem Duron 1,2 GHz i 256 MB RAM na systemie Windows XP Professional, objawiającego się zatrzymaniem kursora i koniecznością resetu. Komputer był po serwisie, gdzie wymieniono system i usunięto uszkodzoną kość RAM. Dyskusja wskazała, że mała ilość pamięci RAM raczej nie jest bezpośrednią przyczyną zawieszeń, jednak zalecano testy pamięci programami Goldmemory, Right Memory Analyzer i MemTest86+. Podejrzewano także uszkodzenia fizyczne, takie jak zabrudzone styki pamięci i slotów, uszkodzone kondensatory na płycie głównej oraz problemy z zasilaczem, który jednak został wymieniony. Zwrócono uwagę na możliwe infekcje wirusowe i brak firewalla, co mogło powodować niestabilność systemu; po zainstalowaniu firewalla Kerio i usunięciu wirusów komputer przestał się zawieszać. Dyskusja poruszyła także kwestie konfiguracji pamięci AGP (zalecane zmniejszenie przydziału do 16-32 MB) oraz optymalizacji pliku wymiany na dysku. Autor zgłosił problem z kompatybilnością pamięci DDR i SDR na płycie głównej, gdzie należy stosować tylko jeden typ pamięci. Ostatecznie oczyszczenie slotów sprężonym powietrzem i usunięcie wirusów przyniosło stabilizację pracy komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA