logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak napięcia na wyjściu zasilacza WEGA JPS 351 V-200, uszkodzony element?

EvilBzyk 06 Maj 2008 14:38 5707 2
REKLAMA
  • #1 5111551
    EvilBzyk
    Poziom 2  
    Jako że to mój pierwszy post to pasuje się przywitać. Więc HEJ wszystkim!!!

Tak jak w temacie. Mam problem z zasilaczem do wzmacniacza Wegi otóż: napięcie do niego wchodzi ale niestety już brakuje go na wyjściu....:(

Zasilacz wygląda tak:

i znajduje się tu:

Zauważyłem że chyba uszkodzony jest jeden układ (element) [Tak nawiasem to co to jest bo na kondensator mi to nie wygląda??] :
    Służy to (tak mi się wydaje) do sterowania tranzystorami. To coś ma chyba ze 12 wyprowadzeń i 4 sa podłączone do baz tranzystorów.

Moje pytania:
    1) Co to wogóle jest za element i czy da się go gdzieś dostać? (Dodam że na nim pisze: 1-433-197-11 Sony). Cosik takiego...
    2) Czy mógł się spalić 1 tranzystor jak jego baza była podłączona bez rezystora? [Pozostałe 3 miały dołączone rezystory (kod rezystorów: żółty,fioletowy,srebrny,złoty)]
    Dołanczam fotke: Brak napięcia na wyjściu zasilacza WEGA JPS 351 V-200, uszkodzony element?
    3) Co ewentualnie jeszcze sprawdzić?? Pomierzyć??

Z Góry dziękuje za odp.

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #2 5111876
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Kondensator na wymianę ten co jest na zdjęciu. Wydaje mi się że obok niego ceramik też taki jakby nadszarpnięty był. Tranzystory należy sprawdzić oraz rezystory i wszelkie diody. Po wymianie kondensatora sprawdź zasilacz czy napięcia są prawidłowe.
  • #3 5112002
    EvilBzyk
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi Ci o tę "beczkę czarną" to to coś od spodu wygląda tak:

Czarne punkty to wyprowadzenia "tego czegoś"
    Gdyby był to kondensator to maiłby pojemność i napięcie przebicia podane na obudowie a tam nic nie pisze:(

Aha. Ten kondensator ceramiczny to tak naprawdę chyba jakaś cewka powietrzna w jakimś kleju czy cuś....

Diody pomierzone... Niby wszystko jest dobrze. Jeszcze się rezystorami się pobawie.

P.S Właśnie zauważyłem inny kondensator do wymiany (22uF/400V) bo trochę spuchnięty. Ale to tak offtopic (z tym sobie poradzę).

Może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły?

Edit:

Temat do zamknięcia. Już sobie poradziłem.
REKLAMA