logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować radio Stolica do odbioru FM bez ingerencji w oryginalny sprzęt?

tigerek 08 Maj 2008 23:55 2825 1
REKLAMA
  • #1 5121352
    tigerek
    Poziom 11  
    Witam!
    Dużo szukałem i czytałem na tym i innych forach jak sprawić, żeby stary lampowiec odbierający na długich falach działał na FM. Sprawa niby prosta a jednak wiele tematów powstało na ten temat i nie wszystkie wyjaśniają jak to zrobić komuś kto nie do końca chwyta tajniki elektroniki.
    Ja przerabiałem OR Stolica i było mi o tyle łatwiej, że ma ono wyjście na gramofon i to z niego skorzystałem. Jak to było:
    Kupiłem jakieś analogowe radio za 12zł w sklepie ze wszystkim, rozbebeszyłem i pokrętło strojenia sprzęgłem z kondensatorem nastawnym Stolicy. Potem umocowałem reszte radyjka FM co ukazują zdjęcia. Zamiast głośnika wpiąłem się do wyjścia gramofonu. twarz tylko dodatkowe zasilanie dla odbiornika FM ze starego zasilacza i antenka dolutowana do mosiężnych ozdobników Stolicy i "szafa gra".
    Nie ingerując za bardzo w zabytkowym odbiorniku uzyskałem piękne lampowe brzmienie zakresu FM. Poniżej zdięcia z kolejnych etapów prac.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 5121852
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Wykonane konstrukcje (modyfikacje) prezentujemy w dziale DIY Konstrukcje. Tutaj służymy pomocą przy "ożywianiu" starych urządzeń oraz konstruowaniu nowych w zakresie tego działu.
REKLAMA