logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrobi ktoś płytkę "testową"? Programowanie uP.

marcin_klimek15 10 Maj 2008 18:09 4226 12
REKLAMA
  • #1 5126630
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Ostatnio miałem troche czasu i postanowiłem pobawić się mikroprocesorami. Zrobiłem sobie programator i chciałem jeszcze zrobić płytke "testową". Chodzi o to żeby na tą płytkę wpiąć procek i żeby było dobrze do niej podpinać różne rzeczy bez lutowania. Siedziałem kilka godzin i próbowałem stworzyć taka płytkę ale nijak mi to nie wychodzi. Narysowałem jak to ma wyglądać. Ma się na niej znajdować podstawka pod atmega8 (28 pin) oraz piny (2 do każdej nóżki procka i dodatkowo zasilanie oraz 6 pinów do podłączenia programatora). To w niebieskiej ramce to legenda :) Jeśli komuś by sie nudziło a miał ochotę pomóc mi byłbym bardzo wdzięczny. Jak ktoś taki sie znajdzie, napiszę mu jak sobie to wyobrażam :D
    Prosze o pomoc
    Załączniki:
    • Zrobi ktoś płytkę "testową"? Programowanie uP. płytkax.JPG (18.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zrobi ktoś płytkę "testową"? Programowanie uP. ATmega8.gif (7.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5127100
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A co z wyprowadzeniami:

Aref
    AVcc

PC6 i PB7 - miejsce na rezonator?
  • #3 5127140
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    Nie rozumiem o co lata. Wydawało mi się że tyle wystarczy bo programowałem tak procesor i dobrze działał
  • Pomocny post
    #4 5127154
    oj
    Poziom 42  
    Dobrze, dopóki się nie wyłączy wew. RC

Zobacz to:
    Zrobi ktoś płytkę "testową"? Programowanie uP.
  • REKLAMA
  • #5 5127173
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    To musi być aż takie skomplikowane? Myslałem o czymś prostszym :) I brakuje tych wyjść o których przedtem pisałeś ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5127221
    oj
    Poziom 42  
    Jest to dokładnie taka płytka, co opis na początku postu, wiec nie rozumiem - Co ma być prostsze ?
  • #7 5127243
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    To dookoła płytki takie dziwne :P. I ja to chcę zrobić metodą termotransferu więc chyba ten rysunek sie nie nadaje
  • Pomocny post
    #8 5127285
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zobacz to co spakowane. Płytka zaprojektowana w "Eagle 4.16" (czerwone ścieżki, to zworki) .
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Płytka ATmega8.zip (10.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 5127330
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    Zabacze jutro bo nie mam zainstalowanego eagle i musze dopiero poszukać
  • #10 5129136
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    Bonkot o takie coś mi własnie chodziło tylko że nie ma na tej płytce połączonych pinów (te które idą po 2 do każdej nóżki procka). Mógłbyś to "podłączyć" bo ja sie nie orientuje w eagle :)
    Wielkie dzięki za pomoc
  • Pomocny post
    #11 5130203
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Zrobione.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Płytka1 ATmega8.zip (11.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5130665
    marcin_klimek15
    Poziom 12  
    O to chodziło. Wielkie dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie: jak chce to wydrukować i przenieść na płytke to jest jakaś możliwość w eagle żeby automatycznie przerobiło ten rysunek na gotowy do druku czy muszę się bawić żeby zapisać do pliku te warstwy które mi są potrzebne i potem odwracać kolory?
  • #13 5131578
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    O drukowaniu projektów płytek pisano już wiele razy. Wystarczy poszukać.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest stworzenie płytki testowej do programowania mikrokontrolera Atmega8 (28 pinów). Autor zaprojektował programator i chce wykonać płytkę umożliwiającą łatwe podłączanie procesora oraz dodatkowych elementów bez konieczności lutowania. Płytka ma zawierać podstawkę pod Atmegę8, podwójne piny do każdej nóżki procesora, zasilanie oraz 6 pinów do podłączenia programatora. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia wyprowadzeń Aref, AVcc oraz miejsc na rezonator (PC6 i PB7), co jest istotne dla stabilnej pracy mikrokontrolera. Autor początkowo chciał prostszego rozwiązania, jednak otrzymał gotowy projekt płytki wykonany w programie Eagle 4.16, zawierający ścieżki i zworki. Po prośbie o modyfikację, projekt został uzupełniony o podwójne piny przy każdej nóżce procesora. Poruszono także kwestie przygotowania projektu do druku metodą termotransferu, w tym eksportu odpowiednich warstw z Eagle i ewentualnej konieczności odwracania kolorów. Wskazano, że informacje o drukowaniu płytek są dostępne w innych źródłach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA