logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płytka Testowa Atmega8/48/88/168

perfi_i 16 Kwi 2010 10:37 16378 9
  • Płytka Testowa Atmega8/48/88/168

Witam
    Chciałbym przedstawić projekt płytki testowej avr znalezionej właściwie przypadkowo w internecie Link i wykonanej niedawno przeze mnie. Urządzenie powstało aby zmobilizować mnie do ćwiczeń i praktykowania mojej nauki asamblera. Narazie dobrze się spisuje i nie sprawia mi nieprzyjemności. Sama płytka nie jest wyposażona w zbyt wiele peryferiów, mimo to całkowicie mi wystarcza:) W przedstawianej płytce używam procka Atmega8, który posiadałem w szufladzie zresztą jak większość elementów, dzięki czemu koszty zamknąłem w kilku złotych. Płytka wykonana termotransferem.

Galeria

Płytka Testowa Atmega8/48/88/168Płytka Testowa Atmega8/48/88/168Płytka Testowa Atmega8/48/88/168

Płytka Testowa Atmega8/48/88/168 Płytka Testowa Atmega8/48/88/168 Płytka Testowa Atmega8/48/88/168

Płytka Testowa Atmega8/48/88/168Płytka Testowa Atmega8/48/88/168Płytka Testowa Atmega8/48/88/168Płytka Testowa Atmega8/48/88/168 Płytka Testowa Atmega8/48/88/168

Wasiu

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    perfi_i
    Poziom 13  
    perfi_i napisał 84 postów o ocenie 151, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Kielce/Piotrow. Jest z nami od 2008 roku.
  • #2 7967593
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Płyteczka ładnie wykonana, choć jak dla mnie, to wolę piny pod kabelki mieć wyprowadzone w jednej linii, tak jakoś intuicyjnie się wówczas łączy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 7967642
    perfi_i
    Poziom 13  
    Ocena: 151
    Być może, ale już się przyzwyczaiłem:P pzd
  • #4 7967728
    MATEO XXX
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Mam takie pytanko ja zrobić taką płytkę w 3D bo nigdzie nie mogę znaleźć .
  • #5 7967776
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    Płyteczka ładnie wykonana, aczkolwiek brakuje mi wyprowadzenia samego UARTa (bardzo się przydaje). Sam jak robiłem płytkę testową, to dałem gniazdo na kwarc - również się przydaje, szczególnie jeśli chcemy się pobawić UARTem, czujnikami itd. oraz do odblokowania procka, gdy źle go ustawimy :) Sam niestety nie dałem gniazda na UART i bardzo żałuję.
    @Kuniarz: z tego co widzę jest tak zrobione - są piny tuż przy nóżkach procka (tylko kolega nie perfi nie wlutował) oraz dodatkowo gniazda IDC. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, łatwo można się podłączyć do innej płytki. Jest trochę miejsca - posiliłbym się o wyprowadzenie z 3-4 dodatkowych gniazd z SPI.
  • #6 7968209
    perfi_i
    Poziom 13  
    MATEO XXX
    http://diy-elektronika.pl/317-eagle-3d-trojwymiarowy-obraz-plytki-pcb

Karol966
    Dokładnie (kilkakrotnie) czyszcze laminat środkiem do odtłuszczania, potem czyszcze laminat rozpuszczalnikiem, toner przenosze laminatorem z Elportalu, zaś trawienie odbywa się w wytrawiarce.

Jest to moja pierwsza płytka testowa i nie zamierzałem wprowadzać zmian z oryginalnego projektu, może później stworze swojego dla własnych potrzeb:)
  • #7 7968643
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Czym zabezpieczyłeś płytkę przed utlenianiem?
  • #8 7968914
    perfi_i
    Poziom 13  
    Płytkę pomalowałem lakierem bezbarwnym w spreyu. Pomysł zobaczyłem u użytkowników manekinen i mirley:) Jest to moja pierwsza płytka, którą tak potraktowałem i jestem ciekaw skutków:|
  • #9 7970363
    narasta
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    Co prawda wykonałeś ją elegancko, ale to nie Twój projekt. Dość precyzyjnie udało Ci się wykonać PCB, choć słabo przygrzałeś toner i nie przykleił się na krawędziach laminatu.

Według mnie najważniejsza rzecz o jakiej zapomniałeś to opis wyprowadzeń wszelkich użytecznych pinów na PCB... Co chwila będziesz musiał spoglądać do dokumentacji płytki. Napisy robisz w identyczny sposób jak ścieżki - tonerem.

Osobiście uważam, że płytka jest słaba... Szkoda, że jest tak mało rozbudowana. Nie wiem jak długo zamierzasz pracować na tej płytce, ale pewnego dnia będziesz chciał wykorzystać opcje, których nie oferują niższe modele atmega. Na początek płytka może Ci wystarczy, ale szybko się znudzisz. Ja osobiście zaczynałem na AVT-3500 i sprzedałem ją po kilku tygodniach, a miała podobne możliwości. Swoja droga płytka jest o tyle mało uniwersalna, że wszystko jest popodłączane na sztywno.

Wizualizacje 3D wykonuje się np. w Pov-Ray (aplikacja renderująca). Rysujesz płytkę w Eagle. Za pomocą dogranego ULP : 3d41 generujesz plik dla povraya i w povrayu już renderujesz. W internecie są tony instrukcji, że o filmikach na youtube'ie nie wspomnę.
  • #10 7970693
    perfi_i
    Poziom 13  
    Tak, to prawda. Płytka nie jest bogata ale jak już pisałem na jakię czas mi wystarczy....przynajmniej do podstawowych rzeczy. Opis płytki mi nie wyszedł i zrezygnowałem z niego:( Co do opisu wyprowadzeń to już zaczynam zapamiętywać sobie w głowie pinologie wyprowadzeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt płytki testowej AVR z procesorem Atmega8, wykonanej samodzielnie w celu nauki asamblera. Płytka, choć prosta i bez wielu peryferiów, spełnia jego potrzeby. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyprowadzeń, w tym braku gniazda UART, co zostało uznane za istotny element w projektach. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z wykonaniem płytek PCB, w tym metodami trawienia i zabezpieczania przed utlenianiem. Krytyka dotyczyła również braku opisu wyprowadzeń na płytce oraz ograniczonej uniwersalności projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA