logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać płytkę testową dla Atmega8 na 1 warstwie? Pierwszy projekt

Laik90 05 Lut 2012 11:35 3433 17
REKLAMA
  • #1 10497795
    Laik90
    Poziom 11  
    Witam. Czy ktoś mógłby pomóc wykonać płytkę testową do atmega8 ? Zależy mi aby było to na 1 warstwie ponieważ jest to mój pierwszy projekt związany z elektroniką. Ilość zworek nie ma znaczenia. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Oto schemat:

W załączniku plik schematu do eagle.
    Załączniki:
    • ptest.rar (80.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10497852
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Schemat to za mało. Pokaż co już SAM zrobiłeś w kierunku ułożenia PCB to wtedy możemy pomóc.

Ponadto nie podoba(ją) mi się:
    - rezystor RR,
    - tranzystory do sterowania anod wyświetlacza.
  • #3 10497954
    Laik90
    Poziom 11  
    Co do rezystora RR to liczyłem go tak:
    Wg noty atmega8 min 0,5V max 20% z 5V - 1V
    W każdym razie R2 10kΩ RR 1,5kΩ
    I = 5V / 11500Ω ≈ 0,00043478A
    Spadek napięcia na R19 - U = 1500Ω * 0,00043478A ≈ 0,65217V

Co do tranzystorów co z nimi nie tak? Tranzystor PNP Ic = 600mA ? Może zaproponujesz mi inny ? Uczę się dopiero więc szukam po TME odpowiednich elementów po prądach.

Płytkę PCB tworzyłem już z 30 razy. 2 warstwowa wychodzi bez problemu ale z jednowarstwową nie potrafię sobie poradzić. Nie wiem jak zrobić zworki ponieważ mozajka jest strasznie ściśnięta. Dlatego proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #4 10498012
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Laik90 napisał:
    Co do tranzystorów co z nimi nie tak? Tranzystor PNP Ic = 600mA ? Może zaproponujesz mi inny ?

Tak, inny układ sterowania tych tranzystorów. Czy jesteś pewien działania obecnego układu tylko z jednym rezystorem?

Laik90 napisał:
    Co do rezystora RR to liczyłem go tak:

Wogólę nie widzę sensu jego stosowania. Co chcesz tym rezystorem chronić?

Laik90 napisał:
    Płytkę PCB tworzyłem już z 30 razy.

Automatem?

I jeszcze jedno. Gdzie podłączone są DP1, DP2? I czy kropki chcesz połączyć w pary?
  • REKLAMA
  • #5 10498100
    Laik90
    Poziom 11  
    Co do tranzystora to pewien nie jestem ponieważ jestem samoukiem i uczę się z internetu oraz not. Co do tranzystorów to może BC516? Ic 400mA.

Rezystor ten polecili mi na innym forum z powodu wysokich prądów które powstają na przełączniku.

Co do kropek to jest tam błąd ( wysłałem jeszcze nie poprawiony schemat) wszystkie kropki jedno połączenie. DP]

Tak płytki tworzyłem używając trybu auto. Tzn na początku układałem elementy zgodnie ze schematem aby były przy sobie i miały możliwie najkrótsze połączenia. A następnie używałem automatu. Tam gdzie była druga warstwa starałem się robić zworki ale ich ilość i ułożenie całkowicie mi psuły wszystko.
  • #6 10498450
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Laik90 napisał:
    Rezystor ten polecili mi na innym forum z powodu wysokich prądów które powstają na przełączniku.

Jakich wysokich prądów? Wewnętrzne podciąganie ok 50k, zewnętrzne 10k. Nawet jak obie rezystancje połączysz równolegle to jaki będziesz miał prąd przy zwartym mikroprzełączniku?

Laik90 napisał:
    Tak płytki tworzyłem używając trybu auto. Tzn na początku układałem elementy zgodnie ze schematem aby były przy sobie i miały możliwie najkrótsze połączenia. A następnie używałem automatu.

Z automatem daleko nie zajedziesz. Podstawa to trasować ścieżki ręcznie, przesuwać elementy, zmieniać, rozsuwać.
  • REKLAMA
  • #7 10498664
    Laik90
    Poziom 11  
    Cytat:
    I jak jest kondensator przy resecie, to podczas resetowania (przyciśnięcie przycisku) przez styki przepływa duży prąd i je niszczy powoli. Lepiej zastosuj od GND do przycisku rezystor np. 10k
    taką odpowiedź uzyskałem na innym forum więc się dostosowałem do tego.
  • REKLAMA
  • #8 10498701
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Laik90 napisał:
    taką odpowiedź uzyskałem na innym forum więc się dostosowałem do tego.

100nF? Jaką to może zgromadzić zabójczą energię dla mikroprzełącznika? Zastanów się.
  • #9 10503945
    Laik90
    Poziom 11  
    Zabójczej mocy faktycznie nie ma :P Taką otrzymałem radę i się dostosowałem.

Za pomoc przy płytce oferuję piwko z pewnej strony oferującej takie usługi :)
  • #10 10509012
    Laik90
    Poziom 11  
    Ok. Rezygnuje z paru elementów ponieważ nie mogę sobie poradzić. Stworzyłem prostrzą i proszę o sprawdzenie poprawności :
  • Pomocny post
    #11 10513617
    saper_2
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Dodaj jeszcze przynajmniej po jeszcze jednym rzędzie goldpinów do wyprowadzeń procesora - wierz mi przydają się :) (sam robiłem sobie płytki pod m32 i m8 i się cieszyłem, że miałem po 2-3 rzędy goldpinów/gniazd goldpin/gniazd tulipanowych-precyzyjnych )
    Dodaj pullup'y do przycisków tak ze 10k :) .
    Goldpiny z Vcc i GND ustaw tak żeby pomiędzy nimi był też raster 2,54mm (100mils) .
    Pogub ścieżko masy i zasilania - są za cienkie trochę (jak dla mnie :) ) .
    Ja bym dał kwarc blisko układu, i nie prowadził żadnej ścieżki pod kondensatorami kwarcu.
    Pomyśl nad dodaniem wyłącznika do zasilania i ja bym stabilizator umieścił na brzegu płytki ażeby można go było bez problemu przykręcić do kawałka radiatora za płytką.

Zobacz na mój projekt, oczywiście potraktuj to tylko jako przykład (oczywiście nie jest bezbłędny ;) ) ;)
    Jak wykonać płytkę testową dla Atmega8 na 1 warstwie? Pierwszy projekt Jak wykonać płytkę testową dla Atmega8 na 1 warstwie? Pierwszy projekt Jak wykonać płytkę testową dla Atmega8 na 1 warstwie? Pierwszy projekt
  • #12 10514053
    Laik90
    Poziom 11  
    Jak w eaglu znaleść te złącza tulipanowe? Bardzo fajny pomysł - po wsadzeniu tam kabelka ze skrętki dobrze łączy ?

Staram się opanować ten eagle ale potrzeba sporej wprawy aby zrobić płytkę więc dziękuję za Twoją płytkę teraz mam jaśniejszy pogląd na to jak poprowadzić ścieżki :)
  • Pomocny post
    #13 10514142
    saper_2
    Poziom 18  
    Ja po prostu wrzucam goldpin'a na płytkę, a tam lutuję przyciętą listę z gniazdkami tulipanowymi (można też użyć rozciętych podstawek precyzyjnych :) ) .
    Przydają się one jak trzeba wsadzić rezystor, czy nogę jakiegoś elementu ,ale do łączenia ja ich specjalnie nie polecam, a też i są takie listwy trochę droższe od goldpinów :)

Z tych tanich kabli sieciowych (czyli oszczędnych cienkich ;) ) to tak średnio się trzymają druty, lepiej z tych lepszych kabli (grubsza żyła - cała miedziana)...

Jeśli jesteś zainteresowany mogę ci jeszcze pokazać płytkę pod atmega32 co zrobiłem jakiś czas temu...
  • #14 10514694
    Laik90
    Poziom 11  
    Akurat mam takie całe miedziane kabelki :) Mam pytanko co do eagle. Zrobiłem zmiane w schemacie (zamiast goldpin 8 to goldpin 10) i chcę teraz odświerzyć połączenia na płytce. Jak to zrobić?
  • Pomocny post
    #15 10515517
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Wszystko program robi automatycznie.
    Ale tylko wtedy jeżeli masz otwarte równocześnie Control Panel, Schematic i Board.
    Z zasady po pierwszym uruchomieniu schematu i nakazaniu programowi otworzenia edytora płytek (Board), program sam dalej automatycznie nad wszystkim czuwa.

Ale jeżeli pliki z projektem który tworzysz mają różne nazwy, albo nie otwierasz ich równocześnie, to niestety program nie ma możliwości wprowadzać takie zmiany automatycznie.
    Za każdym razem edytor schematów MUSI być otwierany równocześnie z edytorem płytek.
    Inaczej to klapa :cry:
  • #16 10519404
    Laik90
    Poziom 11  
    Więc będę musiał stworzyć projekt od nowa :/ Proszę o ocenę połączeń czy wszystko jest ok ( dodalem RS ) :

Wiem że kondensator powinien być jak najbliżej 7 nogi Atmega, czy to wielki błąd jak jest trochę dalej ?

Płytkę wypełnię jeszcze w całości masą aby mniej było do trawienia.

Ps. Jakie ustawienia polygonu były by najlepsze do tej płytki? tzn chodzi mi o izolate \ spacing \ rank
  • #17 10525842
    Laik90
    Poziom 11  
    BTW. Jak znaleść te złącza tulipanowe w TME lub jakimś innym sklepie?
  • Pomocny post
    #18 10526698
    saper_2
    Poziom 18  
    W Maritex'ie nazywa się to: Podstawka precyzyjna jednorzędowa SIP LINK
    W TME znalazłem to pod nazwą: podstawka SIL LINK (na 3 stronie)

Czyli musiałbyś szukać "coś w ten deseń" ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu jednowarstwowej płytki testowej dla mikrokontrolera Atmega8, podkreślając, że jest to jego pierwszy projekt w elektronice. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące schematu, doboru elementów, takich jak rezystory i tranzystory, oraz technik projektowania PCB. Użytkownicy sugerują poprawki w układzie, w tym dodanie goldpinów, pull-upów do przycisków oraz optymalizację ścieżek. Wskazówki dotyczą także użycia programu Eagle do projektowania płytek oraz sposobów na poprawne połączenie elementów. Użytkownik dzieli się postępami w projekcie, a także pyta o dostępność złącz tulipanowych w sklepach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA