logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena CB w bloku - jaką wybrać i gdzie zamontować?

Koala1 23 Sty 2004 22:35 4228 9
REKLAMA
  • #1 487953
    Koala1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    :arrow: Mieszkam w bloku i nie bardzo mogę zainstalować antenę do CB na dachu. :roll: Jaką antenę najlepiej zainstalować i gdziea a może zrobić?. Co o tym myślicie?
    :agrue:
  • REKLAMA
  • #2 487985
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Jeżeli masz zarejestrowane radio i opłacone jak najbardziej moźesz postawić antenę na dachu bez zgody administratora budynku. Podczas montażu takiej anteny nie może nastąpić uszkodzenie dachu ani zagrażać konstrukcja masztu życiu i zdrowiu ludzi (prawo bud.).
  • REKLAMA
  • #3 488037
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witajcie zrób sobie albo kup antenę magnetyczną mam na myśli jej działanie a nie mocowanie anteny
  • #5 489867
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    oj napisał:
    Jeżeli masz zarejestrowane radio i opłacone jak najbardziej moźesz postawić antenę na dachu bez zgody administratora budynku. Podczas montażu takiej anteny nie może nastąpić uszkodzenie dachu ani zagrażać konstrukcja masztu życiu i zdrowiu ludzi (prawo bud.).

Tu bym się nie zgodził. Wszystko zależy od administratora budynku. Ale jeśi mieszkasz wmiarę wysoko to możesz pokombinować z anteną typu BUMERANG i zamontować ją na balkonie, tylko że będziesz miał uprzywilejowany kierunek od strony jej montarzu. Moja pierwsza antena na CB była wykonana na bazie wędki (takiej rybackie) i dwóch kawałków drutu. Stało to sobie, a raczej wisiało pod katem 45 stopi za oknem i nawet to działało :)
  • REKLAMA
  • #6 494065
    koniol
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Witam.Miałem ten sam problem.Administracja stanowczo zakazywała mi zamontowania anteny na dachu.Ale w tym wypadku trzeba być stanowczym, bo polskie przepisy informują, że jeśli radio jest zarejestrowane, lub jeśli posiadasz licencję KF, wówczas wskazane jest montowanie anteny na dachu w celu uniknięcia jakichkolwiek zakłóceń.
    Byłem uparty i po przedstawieniu odpowiednich dokumentów administracja dała sobie spokój.
  • #7 495716
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Owszem polskie prawo mówi o montowniu anteny na dachu ale niektórzy zapomnieli iż żeby zarejestrować cb-radio trzeba mieć pisemną zgodę administratora budynku na umieszczenie anteny.Na to odpowiada jeden z paragrafów niestety nie pamiętam który ale....zacytuje leci to coś na ten styl:
    Najemca lokalu ma prawo zainstalować wszelkie potrzebne urządzenia bez zgody administratora o ile nie zagraża to życiu ludzi w nim mieszkających oraz stanowi technicznemu budynku a administrator ma obowiązek udzielić wszelkiej pomocy w instalowaniu tych urządzeń(odpłatnie).Mniej więcej tak to leci ale nie wiem jaki to paragraf.
  • REKLAMA
  • #8 496477
    koniol
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Kolego to co teraz napisałeś przeczy samo w sobie.PRzyjżyj się dokładnie treści napisanego przez Ciebie posta.Nie potrzeba zadnej zgody administratora.Mam radio już 7 lat zarejestrowane i nie była mi potrzebna rzadna deklaracja administracji o wyrażeniu zgody na zakładanie anteny na dachu.
    Pozdrawiam
  • #9 497360
    Radek007
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zgadzam się z kolegą, do założenia anteny na budynku nie wymagana jest żadna zgoda administracji czy właściciela budynku. Odpowiedni artykuł jest tu http://www.radio.org.pl/poradnik/anteny/
    Ale jeżeli ma się możliwość uzyskania takiego pozwolenia to polecam, uniknie się nieporozumień w przyszłości. Ja mam takie pozwolenie i mam spokój, a antenę montowałem do boku szybu windowego, aby nie naruszyć pokrycia dachu (bo to słono kosztuje). Cała konstrukcja jest wykonana z aluminium, ładnie pracuje podczas wiatru i zapobiega wykrzywieniu się anteny. A i jeszce jedno, według nowych przepisów nie wolno ciągnąć kabla antenowego po elewacji budynku. Trzeba to niestety zrobić wewnątrz. Ja wykorzystałem rurki instalacyjne po starym azarcie, a miałem co ciągnąć - 40m po klatce schodowej.
  • #10 500660
    pitt82
    Poziom 13  
    Ocena: 78
    jezeli nie bedziesz stawial zadnego wiekszego masztu antenowego na dachu nie bedziesz mial nawet z pozwoleniem spoldzielni problemu, na masz musisz miec juz pozwolenie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie montażu anteny CB w bloku, zwłaszcza gdy instalacja na dachu jest utrudniona lub zabroniona przez administrację. Prawo polskie zezwala na montaż anteny na dachu bez zgody administratora, pod warunkiem, że nie zagraża to konstrukcji budynku ani bezpieczeństwu mieszkańców. W praktyce jednak zdarzają się różne interpretacje i wymogi administracyjne, dlatego uzyskanie zgody może ułatwić uniknięcie konfliktów. Jako alternatywę dla anten dachowych poleca się anteny magnetyczne, które są łatwe do zamontowania, choć ich efektywność jest niższa i zależy od warunków zakłóceń elektrycznych. Innym rozwiązaniem jest antena typu BUMERANG montowana na balkonie, choć ma ona ograniczony kierunkowy zasięg. Montaż masztu antenowego wymaga już zgody spółdzielni. Przy prowadzeniu kabla antenowego należy unikać elewacji budynku i stosować instalację wewnętrzną, np. w rurkach instalacyjnych. Ceny anten dachowych zaczynają się od około 50 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA