Witam
Jak zrobi sie troche cieplej to chciałbym zamontowac sobie antene bazową do CB. Powiedzcie mi w jaki sposób ją zamontować, czy na szczycie dachu, czy na zboczu, czy na długim maszcie , w jaki sposób przymocować masz do dachu zeby był stabilny. I jaką proponujecie antenę na początek( narazie mam 1/4 pod dachem.)
Im wyżej tym lepiej - proponuję podpiąć się pod kominek. Należy wykonać obejmy do komina i jakieś 2 - 3 metry masztu. Nie mocuj masztu na kołki rozporowe.
Antena - tylko i wyłącznie 5/8 lambda - możliwie jak największym zysku [dB]. No chyba, że pomyślisz o antenie tyu Qubical Quad lub Yagi - ale do tego koniecznie obrotnica.
Tam masz blachę czy torzywo? Jakby nie było to ten komin aż prosi o antenę i odgromienie, tak pod górką może kiedyś cesnąć. Gdyby była blacha to ch-ka prom. tej ant. byłaby w miarę jednakowa , a i zakłocenia sprzętów i co za tym idzie pole wcz .na domowników mniej by oddziaływało.
Ze zdjęcia widać, że domek stoi raczej na otwartej przestrzeni. To wielki plus.
Jest jednak jeden wielki minus takiej lokalizacji. Będziesz musiał wykonać w pełni działającą instalację odgromową.
Wysokość domu + 3 czy 4 metry masztu + wysokość anteny i masz najwyższy obiekt w okolicy.
Pomyśl o tym bardzo poważnie.
Na temat instalacji odgromowych do anten było już na elektrodzie. Poszukaj.
Dach jest z eternitu . Instalacji odgromowej nie mam. Jak dokładnie zamocowac antenę na kominie, i czy ten komin nie będzie za bardzo obciążony masztem i anteną??
Najwyższym obietktem jest nowa antena gsm
Mieszkasz w otwartym terenie Mozesz postawic maszt obok domu Odrazu odgrom do ziemi a kabel zawse mozna odpiac i nie ma problemu Poco mocowac odrazu na dachu Musial bys naprawde porzadny odgrom zrobic Bo jak by pir..... to az strach myslec A na zewnatrz zawsze bezpieczniej
Pozdrawiam
Marcin
Od ziemi mój dom ma wysokość ok. 11m. Jaki musiałbym stawiać masz zeby był wyższy od domu?? Nawet o tym nie myśle bo to jest za duży koszt, napewno taniej bedzie kupić lub zrobić samemu coś takiego http://www.dipol.com.pl/obejma_kominowa_ok-50w13_E8516.htm
Ja odradzam ten uchwyt. Nigdy nie udało mi sie go zainstalować tak że byłem z tego zadowolony, gdyż nie sposób porządnie zaciągnąć taśm obejmujących komin. Są po prostu zbyt mało elastyczne a śruby są zbyt miękkie.
natomiast mam bardzo dobre doświadczenia z uchwytem http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy_kominowy_oaw-01_E9210.htm gdyż mozna brdzo dokładnie naprezyc druty mocowania.
Stawianie jakiegokolwiek masztu obok budynku to konieczność pozwolenia na budowę i uzgodnień ZUD-owskich. Przy odrobinie umiejętności antenę można zainstalować na kominie w sposób nie kolidujący z Prawem Budowlanym. Zresztą aby miało to jakakolwiek "korzyść elektryczną" to maszt musiałaby mieć wysokość co najmniej 15 do 20 metrów i strefę ochronna o średnicy około 10ciu metrów dla masztów z odciągami lub około 5ciu metrów dla konstrukcji samonośnej z fundamentem monolitycznym o wadze co najmniej tony.
Najprostsze rozwiązanie to uchwyt taki jak podałem, jeden odcinek rury i lekka antena na dachu. Prosty GP to optymalne rozwiązanie, wszelkie połfalówki to niebezpieczeństwo złamania komina. Z tego co widać na zdjęciu komin wystaje nad dach około 50 do 60 cm, więc za wysoko ic nie można.
Chodzi o względy wytrzymałościowe. Siły dynamiczne łamiące konstrukcji rosną z kwadratem długości. Jeżlei komin nie jest zbrojony lub chociaż wykonany z wkładem ceramicznym to przy niekorzystnym usytuowaniu środków ciężkości drgania mogą rozłupać komin na poszczególne cegły. Dlatego w celu zapobiegania wpływu drgań stosuje sie specjalne opaski, często zagłębiane w kominie. Antena GP ma stosunkowo nisko środek ciężkości i te zjawiska nie maja takiego znaczenia.
Przy tak małych wysokościach zawieszenia anteny różnica wysokości srodka elektrycznego nie jest taka istotna sprawą.
Po obejrzeniu fotografii - wybór jest taki:
1. Dolne mocowanie masztu pod dachem
(Niemcy mocują maszt do konstrukcji POD dachem, są w sprzedaży różne
przejścia masztu przez dach m.in. dla wielu kształtów dachówek)
2. Maszt przykręcony do uchwytów na bocznej ścianie budynku.
To, co wystaje z dachu wystarczy najwyżej do mocowania małej anteny
SAT lub WLAN lub WLL (jednej...)
Co do obejm- na taśmę - zdecydowanie nie polecam.
Obejmy OAW01 na drut - ew. tylko do b. małych anten ma małych
masztach (np. panel WLAN, Diamond X-50 145/435MHz itp.)
Albo obejmy przykręcone na dobre kołki dł.>80mm z nylonu (5-15zł/szt)
(metalowe kołki tylko do żelbetu),
albo pręty na wylot i po obu stronach szeroki ceownik lub płaskownik,
albo robiona na wymiar skręcana obejma z prętów i kątowników.
W każdym przypadku - do wykonania instalacja odgromowa - choćby
w wersji "light" / sieć masy budynku - potrzebna obojętnie czy i jakie
anteny mają być zainstalowane, chyba, że wymiana PC, TV, HiFi, alarmu,
domofonu itp. "bo burza była" jest przez właściciela wliczona w "normalne ryzyko"...
Mogą być 2 maszty- np. na jednym anteny CB, UKF-FM, na drugim TV
(zależy od usytuowania masztów wzgl. kierunku do nadajników TV)
Jeszcze raz powtórzę - większość uszkodzeń elektroniki
"od burzy" jest od napięć zaindukowanych w za dużych pętlach masy,
od wyładowań elektrostatycznych, od przepięć z sieci zasilającej.
Jak się bronić - opisy i literaturę nie raz wskazywałem.
Te same środki przy okazji służą też zmniejszaniu możliwości zakłóceń.
Wyładowania piorunowe bezpośrednie są b. groźne (pożar, zburzenie),
ale bardzo rzadkie. Przy dobrej przemyślanej instalacji - bardzo niewiele
z tych rzadkich udarów bezpośrednich jest w stanie coś nam uszkodzić.
Dolne mocowanie masztu pod dachem to mniej więcej coś takiego?? http://www.dipol.com.pl/obejma_murowa_omm-50l13_E8533.htm. Do tego chyba jakiś kawałek masztu zeby antena było wyżej od dachu. Antena 5/8 nie będzie dobra?? Czy często dowiadujecie sie że piorum uderzył u kogoś w antenę?? Co do uziomu to zapytam sie któregoś z moich nauczycieli o uziemieniach powinni cos wiedziec (chodze do zespołu szkół energetycznych)
Twój link jest pusty -opis usunięto, ale nie szkodzi, i tak tam nie było tego co trzeba...
Niemcy robią to tak:
http://www.kathrein.de/servicede/bilder/foto/218364.jpg http://www.kathrein.de/en/sat/products/download/99810622_057.pdf http://www.kathrein.de/servicede/bilder/foto/218302.jpg http://www.kathrein.de/en/sat/products/download/99810622_059.pdf Można zrobić samemu (oryginalne b. drogie), tylko jak ma być do CB to
mocniejsze i większy odstęp między górnym i dolnym mocowaniem.
Dobrze jest zamocować maszt nie tylko w 2 ale w 3 lub 4 miejscach
(np. co 50cm licząc od dołu). Stawiałem maszty nawet 7m bez odciągów,
ale 1.5...2m od dołu mocowane i maszt też nie przypadkowy (AFS 50mm
2x3m lub wojskowe segmentowe aluminiowo-tytanowe 50mm 2x3m).
Wkręty do drewna warto dać podwójne w oddaleniu 5...10cm, ale kołki
do muru nie bliżej niż 20cm od siebie (bliżej mogą wykruszyć ścianę) !
Lepiej maszt 48...60mm z cienką ścianką, niż 25...40mm z grubą ścianką.
(uprzedzając: maszt wojskowy polowy teleskopowy jako stacjonarny
i jeszcze do tego bez odciągów to zły pomysł - za cienki na górze (zegnie
się), trzeba systematycznie składać, rozkładać i konserwować, a komu się
chce... - bez tego nie da się po pewnym czasie złożyć -zostanie podpiłować
i uciekać lub wynająć dźwig z podnośnikiem).
Maszt teleskopowy stalowy z 2 lub 3 segmentów np. 60x2/55x2/50x2
może być OK po dopracowaniu wielu szczegółów...
Możesz poprosić znajomego inżyniera konstruktora budownictwa aby
przeliczył obciążenia i działające siły. Trzeba liczyć dla najgorszego
przypadku - wiatr porywisty 200km/h i współczynnik bezpieczeństwa >2.
Taka pogoda może być 5 minut raz na 5 lat, ale całość ma wytrzymać !
Jak coś się wyrwie lub złamie, to straty będą większe niż koszt anteny...
(nie mówiąc o zagrożeniu dla ludzi)
Więcej wzorów akcesoriów masz tu:
http://www.kathrein.de/en/sat/index.htm (Satellite and terrestrial antenna
systems- Product overview-Mounting accessories) serie "Zxx"
(wiele z nich jest OK, ale nie wszystkie ich pomysły są godne polecenia...)
Antena 27MHz 5/8 fali może być dobra (jak dorobisz przeciwwagi 2.7m
- też już było), ale wymaga mocniejszego masztu oraz mocniejszego
mocowania masztu, jej trwałością przy niskiej cenie też bym się raczej
nie ekscytował -dobra i trwała była by znacznie droższa niż kilka CB...
Jak masz w szkole bibliotekę to -> A.Charoy cz.1/2/3/4
Skrócone wiadomości - podałem na tacy...
Nauczycieli zostaw na deser (czasem lepiej się nie wychylać z wiedzą)
Te niemieckie ''wynalazki'' będą chyba dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Dzieki za te linki i zdjęcia. Zaczynam zbierac kase na antene, materiał na maszt i wszystkie jego mocowania. Teraz musze dokładnie pomyślec jak zrobić instalacje odgromową
Teraz do mnie dotarło: eternit. Znaczy chyba azbest i do wymiany...
Robienie dziur - wiórki z azbestu... Trzeba zastosować środki BHP...
Czyszczenie przed uszczelnieniem - pył z azbestem...
Na bocznej ścianie domu nie można zamontować ? Górny punkt też do
belek drewnianych na brzegu dachu (czy one nazywają się krokwie ?).
Jeśli nie i maszt w środku, to może częściowo do komina pod dachem.
O wprowadzaniu przewodów do wewnątrz budynku z dachu też pisałem na
ForumSEP (uziemianie ekranów), na Elektrodzie (możliwość wymiany) -znajdź
Ok, poczytam o uziemianiu ekranów. Wydaje mi sie, czy w tym czy innym miejscu mocowania anteny i tak będzie trzeba zrobić otwór w eternicie. Na bocznej ścienie odpada bo zeby przykręcić antene trzeba by jakiś rusztowanie postawić
P.S (czy one nazywają się krokwie ?)- tak to właśnie są krokwie
Z piorunami nie ma żartów. Są całkowicie nieprzewidywalne (znam z doświadczenia).
Fakt, że stojące obok Ciebie anteny BTS'a są wyższe nie świadczy o tym, że będzie to cel dla wyładowań.
Ok. 2 lat temu piorun trafił w schody obok wejścia do mojego budynku, który z racji czterech pięter nie posiada instalacji odgromowej - obok stoją dwa ośmiopiętrowe.
Kiedy indziej trafił w KABEL nieuziemionej (mojej) anteny.
Zauważ zatem, że obecność wyższych konstrukcji niczego nie zmienia. Istotnym elementem są cieki wodne i ogólna charakterystyka terenu. Czasem wystarczy pół metra żeby obiekt stał sie dla nich - piorunów - interesujący.
Bezpieczeństwo to podstawa i radze o tym pamiętać, bo samo odłączenie od radia kabla nic nie da. Dla pioruna wyrwanie i rzucenie kilka.. naście metrów dalej Twojego komina to drobnostka
a zaindukowane w sieci energetycznej napiecie pali wszystko po drodze...
Więc zacznij się zastanawiać jak wykonać poprawnie uziom a nie jaką kupić do anteny obejmę.
A antenę proponuje zamontować z boku budynku - uchwyty podobne do tych, jakimi montuje się rury doprowadzające energetykę. Komin jest za niski... Nie wiem dlaczego wszyscy upierają sie na te nieszczęsne kominy
A ja nie mam takiej części niemieszklanej, chyba ze na stychu ale tam są cienkie ściany(z dwóch cegieł). Przymocowac do bocznej ściany tez nie bedzie łatwo bo dom jest budowany z cegły (max) , a po zwenetrzej stronie scian jest połówka suporka którą kiedyś uważano za ocieplenie budynku. Suporek może sie kuruszyć.
A jak wy macie zamontowane anteny tzn. do czego przykręcona, na jakim uchwycie itp... ??
Planuje postawić maszt 5m z rury stalowej za pomocą obejmy kominowej. Budynek posiada instalację odgromową do której to zamierzam podpiąć maszt. Do tego celu chcę wykorzystać przewód spawalniczy długości 0.6m i przekroju 16mm(miedź, drobna linka). Czy może być takie rozwiązanie?
Od anteny poprowadzę kabel do mieszkania. Jak i co zastosować aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi skutkami uderzenie pioruna? Czy iskrownik -> Link wpięty w kabel i 3 wyprowadzenie podpięte do piorunochrona coś pomorze w razie "w"? Czy najpewniejszym rozwiązaniem to wywalenie kabla za przysłowiowe okno?
Czy 5m na obejmę do komina to nie zbyt dużo?? przypomnę Ci, że jak znów przyjdą wichury typu Emma czy inne to ten maszt odfrunie z prostego względu, nie zrobisz nigdy idealnie odciągów, zacznie napierać w lewo, prawo, poluzuje odciągi, wibracje przejdą na komin a ten się poprostu wykruszy powoli, bo jak by nie patrzeć to te 5m i do tego antena na końcu może się okazać zbyt wielkim obciążeniem. Ja sam się obawiam stawiać rurkę 2,5m i antenę Diamond X50 na dachu wierzowca, że mi wyłamie podczas silnych wiatrów i będe płacił majątek za naprawe głupiego komina. Pozdrawiam
Dyskusja dotyczy montażu anteny bazowej CB, wyboru lokalizacji oraz stabilizacji masztu. Zaleca się montaż anteny możliwie wysoko, np. na kominie, z użyciem obejm kominowych i masztu o długości 2-3 metrów. Nie poleca się mocowania masztu na kołki rozporowe ze względu na stabilność. Antena 5/8 lambda jest rekomendowana ze względu na duży zysk, choć alternatywą mogą być anteny typu Qubical Quad lub Yagi, które wymagają obrotnicy. Konieczne jest wykonanie instalacji odgromowej, zwłaszcza przy wysokim maszcie i otwartej przestrzeni, aby zabezpieczyć konstrukcję i instalację przed wyładowaniami atmosferycznymi. Montaż na dachu z eternitu wymaga zachowania środków BHP ze względu na azbest oraz starannego uszczelnienia otworów. Do mocowania masztu polecane są uchwyty kominowe typu OAW01 z możliwością precyzyjnego napięcia drutów, a także mocowanie w kilku punktach dla stabilności. Przy mocowaniu do ściany budynku z cegły i suporka zaleca się stosowanie długich kołków rozporowych lub prętów gwintowanych na wylot, unikając słabych materiałów. Wysokość masztu powinna być dostosowana do wysokości budynku, jednak maszt powyżej 5 metrów na obejmie kominowej może nadmiernie obciążać komin i powodować jego uszkodzenia podczas silnych wiatrów. W przypadku instalacji odgromowej ważne jest prawidłowe uziemienie, stosowanie iskrowników oraz zabezpieczenie kabla antenowego. W dyskusji podkreślono, że bezpieczeństwo odgromowe jest kluczowe i nie należy go lekceważyć, nawet jeśli w okolicy są wyższe konstrukcje. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.