logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antenka CB - montaż na dachu...na co trzeba uważać ?

neutralizator 16 Lip 2005 09:57 1830 9
REKLAMA
  • #1 1657516
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Czy przy montażu antenki CB na dachu trzeba na coś specjalnie uważać ? Chcę zamontować dziś sobie uchwyt dachowy i do tego antenkę na "motyle". Na razie mam PAn International z podstawą magnetyczną, którą chcę właśnie zastąpić uchwytem dachowym a później być może w ten uchwyt wkręcę jakiegoś lemma - czy będzie to miało jakiś sens ? Czy miejsce montażu w dachu trezba jakoś wzmacniać ?
  • REKLAMA
  • #2 1658098
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    raczej nie (rozumiem uchwyt do rynienki?). wskazane jest na montowanie koło słupka (największa sztywność rynienki) ale z moich doświadczeń to praktycznie nie ma znaczenia. Musisz tylko liczyć się z tym aby choć pod jednym ząbkiem uchwytu ryninkowego zdrapać farbę w rynience (masa anteny) i np czymś to zabezpieczyć - kapka smaru, oleju, wazelinki....
  • REKLAMA
  • #3 1658932
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Jak to na co? Na nisko latające samoloty!
  • REKLAMA
  • #4 1659257
    neutralizator
    Poziom 19  
    antenkę zamontowałem w dachu...miałem wyciętą tam dziurę, więc postanowiłem ją wykorzystać...i pytałem o ewentualne wzmocnienie tej wyciętej dziury...jak na razie antenka pomimo niewielkich rozmiarów spisuje się znakomicie, ale w tygodniu zobaczę i stestuję ją w trasie...
  • #5 1659651
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Trzeba uwazac zeby nie spasc z tego dachu!! ;)
    Ja zwrocilbym uwage na staranne zabezpieczenie miejsca podlaczenia kabla do anteny przed woda. Podobno najlepsza jest do tego tasma samowulkanizujaca, nawijana od dolu do gory takiego polaczenia.
    Podobnie wazne jest umocowanie kabla tak, zeby w czasie wiatru nie przetarl sie o ostre krawedzie dachu.
  • #6 1661401
    neutralizator
    Poziom 19  
    no to się zrozumieliśmy...antenkę zamontowałem na dachu samochodu ! Chodziło mi o ewentualne wzmocnienie miejsca montaży gdzie jest otwór, ale chyba raczej pozostanę przy tej antence którą mam teraz, więc jest ona lekka i krtótka, czyli nie powinno być z nią problemów...zbiera nieźle i myślę że mi wystarczy...niestety ale nic dłuższego nie wchodzi w rachbę, ponieważ auto jest garażowane - czyli problem z wysokością garażu...
  • REKLAMA
  • #7 1661569
    yes2mike
    Ocena: 322
    Antene mozna zawsze odkrecic (motylek)... Jakie to auto ? Niestety krtotkie anteny nie zawsze sa tak dobre, jak ladne i krotkie ;) Jaka dlugosc ?

Wazne jest tez miejsce w ktorym montujesz taka antene. Najlepszy jest srodek dachu, ale wiadomo, ze nie zawsze jest taka mozliwosc... Nie powinna natomiast byc montowana gdzies w rogu, ale w osi pojazdu.
    No i zabezpiecz ten otwor, bo woda jest wscibska ;)
  • #8 1661927
    androot
    Ocena: 635
    :) ....ale z dachu samochodu (TIRa) tez mozna spasc :p
  • #9 1661989
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    No tak mi się pokojarzyło z tymi samolotami... Zawsze można zrobić mocną podkładkę o dużej średnicy co powinno rozłożyć naprężenia w blasze.
    Na przyszłość (jak rozumiem):
    Masę anteny można też wykonać naklejając na dach folię aluminiową/miedzianą o powierzchni np. 10x10cm lub większej i połączyć krótkim kabelkiem z masą anteny. Czy ta antena ma cewkę przy podstawie, czy gdzieś w środku bardziej?
  • #10 1667934
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Androot dorze napisał że trzeba uważać żeby nie spaść z dachu bo mój znajomy zakładał antenke 5/8 i spadł z dachu razem z nią(jakieś 7m) wię nie ma co się śmiać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przy montażu anteny CB na dachu samochodu, zwłaszcza z uchwytem dachowym typu "motylek", należy zwrócić uwagę na kilka aspektów technicznych. Najważniejsze jest zabezpieczenie miejsca montażu, szczególnie jeśli jest tam wycięty otwór – warto go wzmocnić lub odpowiednio uszczelnić, aby zapobiec przedostawaniu się wody. Zaleca się zdrapanie farby pod uchwytem masy anteny i zabezpieczenie tego miejsca smarem lub wazeliną, aby uniknąć korozji i zapewnić dobry kontakt masy. Montaż najlepiej wykonać w osi pojazdu, centralnie na dachu, unikając narożników, co poprawia stabilność i efektywność anteny. Kabel antenowy powinien być starannie zabezpieczony przed wilgocią, najlepiej taśmą samowulkanizującą, oraz chroniony przed przetarciem o ostre krawędzie dachu. Długość anteny ma znaczenie – krótkie anteny są wygodne, ale nie zawsze zapewniają najlepsze parametry pracy. Masa anteny można poprawić przez doklejenie folii aluminiowej lub miedzianej i połączenie jej z masą anteny krótkim przewodem. Należy także zachować ostrożność podczas montażu na dachu, aby uniknąć upadku. W dyskusji pojawiły się modele anten i uchwytów: PAn International z podstawą magnetyczną oraz planowany uchwyt dachowy z możliwością montażu anteny Lemma.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA