logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

do czego służy tranzystor..?? (jestem zaczynajacy.. ))))

marek.g 24 Sty 2004 00:03 27814 8
REKLAMA
  • #1 488076
    marek.g
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ja bym sie chciał dowiedziec jak on działa i po co jest potrzebny..??? ( jestem zaczynajacy.. wiec prosze sie nie smiac..:(((dzieki
  • REKLAMA
  • #2 488079
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    www.elektroda.pl ->pomoce->tranzystory dla początkujących kilka lekcji
  • #3 488081
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Google !!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #4 488088
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    ksiazki! - przejdz sie do biblioteki i cos wypozycz/poczytaj na miejscu
  • REKLAMA
  • #5 488485
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Tranzystor bipolarny n-p-n:
    To ma trzy końce. Jak jest to odpowiednio spolaryzowane, to jeśli do końca B wpłynie prąd, to do końca C wpłynie prąd o wartości proporcjonalnej do tej, która wpłynęła do końca B. Oba prądy wypłyną końcem E.

Tranzystor unipolarny (wielkie uproszczenie):
    To taki "wałek" z "obrączką" jak długopisy mają. Jak się podłączy napięcie między końce wałka, to połynie przez niego prąd. A jak się podłaczy napięcie między obrączkę i jeden koniec "wałka", to przy tej obrączce zrobi się pole elektryczne, które "zatka" wałek. I teraz im większe napięcie wałek-obrączka tym wałek bardziej zatkany.

Mam nadzieję, że nie uraziłem Cię sposobem tłumaczenia.

A po leprze wyjaśnienia odsyłam do książek. Mogą być do fizyki.
  • REKLAMA
  • #7 490553
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    No niestety sprawa nie jest banalna (jakby nie było ten element dokonał nie małego przełomu w świecie elektroniki).

Mozna by tu mówić o poziomach energetycznych, pradach unoszenia, wstrzykiwaniu noników mniejszościowych... ale to by tylko przyprawiło Cię o niezły ból głowy.

Żeby budować proste urządzenia, wzmacniacze, układy przełączające nie trzeba się zagłębiac w te nudne szczególy i można to zrobić o wiele prościej i przyjemniej.

Znajmość zasady działania tego elementu jest dla każdego elektronika bezwzględna, żeby to przedstawić na forum to ho ho czasu i miejsca mało. Ale Panowie z EdW zrobili wszystko ładnie i delkatnie, głowa Cię nie rozboli, więc do dziełą do działu pomoce a tam."Tranzystory dla początkujących". Po cyklu tych artykułów bedziesz miał gruntowną wiedzę na ten temat.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • #8 493461
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Mozesz zajrzec tez do Oślej łączki,która jest wydawana razem z Elektroniką dla Wszystkich jest to cykl artykułów który uczy elektroniki i w części A1 z pażdziernika 2000 poczynając od ćwiczenia 5 jest właśnie o tranzystorach jak je wykorzystac w praktyce zajrzyj tam a dowiesz sie troche do czego służą jak działają
  • #9 494336
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    Wszystkie uwagi wyżej są właściwe, ale jakoś sedno sprawy się rozmyło. Tranzystor /lampa także/ służy głównie do WZMACNIANIA małych sygnałów. Czy to w radiu, czy wzmacniaczu akustycznym lub innych urządzeniach elektronicznych, wykorzystuje się tą jego najważniejszą cechę, którą jest - wzmacnianie. Odbywa się to tak, że małe zmiany prądu bazy powodują duże zmiany prądu emiter-kolektor. Zmiany tych prądów są do siebie proporcjonalne.

Podsumowanie tematu

✨ Tranzystor to podstawowy element elektroniczny służący głównie do wzmacniania sygnałów elektrycznych. W tranzystorze bipolarnym typu n-p-n, prąd bazy steruje prądem kolektora, co powoduje proporcjonalne zmiany prądu emitera. Tranzystor unipolarny działa na zasadzie pola elektrycznego, które kontroluje przepływ prądu przez kanał. Tranzystory umożliwiają budowę wzmacniaczy, przełączników i innych układów elektronicznych. Dla początkujących zaleca się korzystanie z materiałów edukacyjnych, takich jak artykuły na elektroda.pl, cykle w "Elektronice dla Wszystkich" (np. "Ośla łączka"), oraz książki fizyczne i elektroniczne, które wyjaśniają zasady działania i praktyczne zastosowania tranzystorów bez zagłębiania się w skomplikowane mechanizmy fizyczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA