logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czteroprzewodowa sonda lambda 1.6 Zetec Ford - zamiennik i działanie bez niej?

hydraulik 02 Paź 2002 23:37 2801 10
REKLAMA
  • #1 50111
    hydraulik
    Poziom 12  
    mam rozbitą lambdę, silnik 1.6 zetec ford. Jest ona czteroprzewodowa / z podgrzewaniem/ . Czy da się zrobić coś w zastępstwie aby niewiele odbiegało od charakterystyki oryginału? I jeszcze jedno: jak będzie zachowywał się komp bez niej, czy przechodzi w awarię, czy coś innego? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 50116
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    U mnie w Scorpio na labdzie brakowalo masy (tak powiedzieli w serwisie i doprowadzili 5 kabelek :)).Ale co do pytania to objaw mialem taki jakby laly wtryskiwacze(zbyt duzo paliwa, za bogata mieszanka) a tak w praktyce to NIE BYLO JAZDY.Takze bez lamdy sobie nie pojezdzisz:(.
  • #3 50207
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Komp przejdzie w tryb awaryjn - będzie chodził na mapie z pamięci.

Da się "oszukać: podłączając emulator - taki jak dla instalacji gazowych.
  • REKLAMA
  • #4 50267
    hydraulik
    Poziom 12  
    Bardzo proszę o wyjaśnienie budowy i zasad działania takiego emulatora. Z tego co kojarzę jest to przekaźnik, dioda zabezpieczająca i co jeszcze? jak wpiąć się? pozdrawiam
  • #5 50399
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Bez sondy lambda silnik będzie chodził bez żadnych problemów ( pomijając parametry CO w spalinach i nieco zwiększone zużycie paliwa ). Komputer, w przypadku, gdy nie ma sondy przyjmuje sobie wartość stałą. Testowałem to na silnikach Sierry OHC i DOHC. W przypadku uszkodzenia sondy lepiej jest ją wypiąć niż tak jeździć - miałm padniętą sondę, która dawała do kompa straszne bzdury, samochód palił 15-20 l/100 km, zanim się zorientowałem stanąłem na autostradzie 10 km od najbliższej stacji.
    Co do pomysłów z emulatorem, nie bardzo rozumiem o co chodzi. Sonda daje sygnał zmiennyo częstotliwości ~1 Hz, trzeba by budować takie ustrojstwo ( po co? ), które i tak będzie dawać w kółko to samo ( chyba, że kierowca będzie robił za układ regulacji :-) . Już chyba lepiej ustawić silnik na sztywno i wypiąć sondę.
  • REKLAMA
  • #6 50436
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Nie każdy silnik reaguje tak samo. Niektóre będą pracowały bez lambdy - inne nie. Na pewno jeśli komputer nie będzie miał sygnału od niej - przejdzie w tryb awaryjny ( wtedy jazda jest prawie niemożliwa ) lub będzie pracował biorąc dane wtrysku z mapy pamięci - wtedy różnica jest niewielka. Są terz silniki w których sądę morzna wyłączyć programowo.

Emulator służy do oszukiwania komputera podaje on sygnał zmienny w czasie - ale o tym już było gdzieś na forum.
  • #7 50453
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Ja odradzalbym jazde fordem 2,0 DOHC bez lambdy!!!!Oprocz tego ze pali 20 litrow jest strasznie mulowaty przy gwaltownym przyspieszeniu mozna go zdusic!!!!Szczegolnie denerwujace przy wyprzedzaniu lub ruszaniu :).
    Pozdrawiam.
  • #9 51921
    MD86
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Miałem taki sam problem tzn złamana sonda lambda w FORDZIE 1.6 ZETEC 16V. Poza tym że auto szarpało przy gwałtownym przyspieszaniu i miało podwyższoną emisję CO zachowywał się przyzwoicie.
    Proponuję Ci jednak jak najszybszą wymianę na sprawną sondę bo wykończysz katalizator. Tak jak napisał kolega wcześniej są to groszowe sprawy ok 80 zł.

Pozdrowienia
    Marek
  • REKLAMA
  • #11 1828041
    godzio7
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    lambdę najlepiej załozyć taką samą jak była.przeczytaj co na niej tam jest naskrobane i kup sobie taką samą.oczywiście mozna załozyć jakąś uniwersalną i przelutowac kostkę(powinno działać) ale czy warto eksperymentować ?pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Ford 1.6 Zetec z czteroprzewodową sondą lambda z podgrzewaniem uszkodzenie sondy powoduje przejście komputera w tryb awaryjny lub pracę na mapie pamięci, co skutkuje nieoptymalnym spalaniem i podwyższonym zużyciem paliwa. Jazda bez sondy jest możliwa, ale może prowadzić do bogatej mieszanki, zwiększonego zużycia paliwa oraz uszkodzenia katalizatora. Emulator sondy lambda, stosowany w instalacjach gazowych, może podawać sygnał zmienny do komputera, jednak jego budowa i skuteczność są dyskusyjne, gdyż sonda generuje sygnał o częstotliwości około 1 Hz. Zaleca się wymianę sondy na oryginalną lub uniwersalną z odpowiednią kostką, co jest stosunkowo tanie (około 80-180 zł), a pozwala uniknąć kosztów naprawy katalizatora (600-2000 zł). Niektóre silniki mogą mieć możliwość programowego wyłączenia sondy, ale w przypadku Zetec lepszym rozwiązaniem jest szybka wymiana uszkodzonego elementu.
REKLAMA