Witam
Posiadam kolumny ZG-50 ( GD 30/50 8Ω + 2 GDWT 9/100 8Ω, obudowa to niecałe 45L )
GDWT łączone w szereg co daje 16 Ω i wg mnie jest to dla nich dobre zabezpieczenie więc nie ma potrzeby stosowania żarówki i innych wynalazków,
no chyba że się mylę
.
Oryginalnie w tych kolumnach był tylko kondensator dla GDWT ( były 9/70 popalone i połamane , kupiłem 9/100 ) , uważam że dobrym rozwiązaniem było by zrobienie dla nich filtru 12 dB/oct. W kalkulatorach dostępnych na stronach www takich jak na przykład www.kolumny.prv.pl dla 16Ω przy cięciu 4,5kHz wychodzą następujące elementy : cewka 0,80mH i kondensator 1,56µF , o ile cewkę nawinę sam to problem zawsze jest z dobraniem odpowiedniej pojemności kondensatora , prawdopodobnie 1,5µF są do dostania wiec powinno to jakoś działać . Tu też prośba dla kogoś kto jest biegły w tym i jest w stanie wyliczyć mi inne wartości elementów do takiego filtru o propozycje - przypominam że są one łączone w szereg czyli 16Ω i zastosowanie dostępnego na elektrodzie filtru dla tych GDWT dla 8Ω zmieni częstotliwość cięcia.
Kolejna sprawa to : Czy budować filtr dla GD , wiem że można go puścić całym pasmem ale czy odcięcie go na 4,5kHz - 6 lub nawet 12 dB/oct. nie spowoduje lepszej jego pracy, co wiąże się wpakowaniem w niego więcej watów. Tu po wyliczeniu takiego filtru na www wychodzą elementy
(dla 8Ω) : cewka 0,4mH i kondensator 3,13µF (pojemność nie do kupienia z tego co pamiętam to najbliżej są 2,9µ lub 3,3µ ).
Szukając różnych kalkulatorów natknąłem się na inne,
czyli wg Linkwitz-Riley i Bessela .
czym różnią się te filtry pod względem pracy i działania od Butterworth'a i między sobą ? prosił bym o krótkie uzasadnienie czemu wszyscy wybierają Butterworth'a i jak najprostsze wytłumaczenie o co chodzi w tych pozostałych.
Jeszcze jedno: a mianowicie jak połączyć te wszystkie głośniki ze sobą? jak z fazami? czy te dwa GDWT w szeregu dac w przeciwfazie z GD ?
Pozdrawiam

Posiadam kolumny ZG-50 ( GD 30/50 8Ω + 2 GDWT 9/100 8Ω, obudowa to niecałe 45L )
GDWT łączone w szereg co daje 16 Ω i wg mnie jest to dla nich dobre zabezpieczenie więc nie ma potrzeby stosowania żarówki i innych wynalazków,
no chyba że się mylę
(dla 8Ω) : cewka 0,4mH i kondensator 3,13µF (pojemność nie do kupienia z tego co pamiętam to najbliżej są 2,9µ lub 3,3µ ).
Szukając różnych kalkulatorów natknąłem się na inne,
czyli wg Linkwitz-Riley i Bessela .
czym różnią się te filtry pod względem pracy i działania od Butterworth'a i między sobą ? prosił bym o krótkie uzasadnienie czemu wszyscy wybierają Butterworth'a i jak najprostsze wytłumaczenie o co chodzi w tych pozostałych.
Pozdrawiam