logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować gitarowe combo lampowe 5W z reverbem do użytku domowego?

blasq 18 Maj 2008 14:50 4965 7
REKLAMA
  • #1 5153195
    blasq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Od dawna planuję zabrać się za budowę piecyka gitarowego. Poczytałem do tej pory wiele teorii no i nadszedł czas na zrobienie czegoś swojego. Jednak w internecie jest tyle schematów że nie mam pojęcia za który się zabrać. Chciałbym złożyć piecyk ok 5W (ponoć takie są najlepsze na granie w warunkach domowych) na full lampie, najlepiej z reverbem - nie wiem, czy to bardzo komplikuje sprawę?
    Co możecie polecić? To mój pierwszy projekt, ale będe go budował z kumplem eletronikiem (co prawda lamp nigdy nie budował, ale może nas nie pokopie :) )
    Wszystko chcę zrobić od nowa, razem z obudową. Budować na jeden czy dwa głośniki?

Drugie pytanie z zupełnie innej beczki: Mam jak na razie piec tranzystorowy Laney'a, Hard Core MXD 30W, ma on wbudowaną dosyć fajną pętle efektów - czy dałoby się przerobić ten piec na lampę? I czy mozna przy tym zachować te wbudowane efekty? Jak bardzo byłoby to trudne?
    pozdrawiam!

[edit:]
    dodam jeszcze, że wolałbym schematy z gotowymi płytkami.. mój budżet to mniej wiecej do 400 PLN
  • REKLAMA
  • #2 5153998
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    blasq napisał:
    dodam jeszcze, że wolałbym schematy z gotowymi płytkami.. mój budżet to mniej wiecej do 400 PLN

Schemat z płytką, fajnie brzmiący, sprawdzony, na tanich lampach? Takie rzeczy, to tylko w Erze :-P

Budżet masz za duży :-D

Do jakiej muzyki ten piec ma być? Dużo przesteru czy mało? Określ charakter brzmienia, to polecimy ci coś, co już wielu zbudowało i na pewno działa.

Co do "pętli efektów" to mylisz pojęcia. Pętla to możliwość wpięcia zewnętrznego efektu w kostce w tor sygnałowy pomiędzy przedwzmacniaczem a końcówką mocy. U Ciebie są poprostu wbudowane efekty. Pewnie można je wykorzystać, ale to na samym końcu, jak już odpalisz lampiaka.

Pozdr, Marvel
  • REKLAMA
  • #3 5154134
    blasq
    Poziom 11  
    Co do pętli efektów: jest ich ok 11 wbudowanych, w sklepie i specyfikacji nazywają zbiór efektów pętlą efektów, dlatego tak napisałem :P

preferuję brzmienie raczej ciężkie, na piecu chciałbym grać techniczny trash, (nie "rzeźnię") bardziej coś wyrazistego, dlatego fajnie jakby dobrze brzmiał np. na solówkach - ale przester raczej silny
    Ogólnie brzmienia Slayer'owe, Panterowe I Megadeth'owe

co do budżetu bardzo mnie cieszy informacja że to za dużo ;) ile gdzieś moze mnie wynieść budowa tego?
  • REKLAMA
  • #4 5154228
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    No to nie masz wyjścia, musisz zrobić Soldano Atomica wg. schematu Painlusta:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic534828.html
    tylko to nie jest chyba schemat poprawiony.

Zasada jest taka: im więcej chcesz przesteru, tym więcej stopni wzmacniających musisz zbudować ALE im więcej stopni, tym trudniejszy w uruchomieniu (poprawnym) wzmacniacz. Myślę, że Atomic to jest maksimum na początek. Mi za pierwszym razem nie wyszedł. Zadziałał dopiero po rozebraniu i zrobieniu od nowa na turretboardzie.

Co do wydatków to zależy co i gdzie musisz kupić. Jeśli będziesz zamawiał transformatory w firmach to możesz za nie zapłacić w sumie nawet 200 zł. ALE ten schemat jest opracowany tak, żeby wykorzystać popularne trafa z rozbiórki sprzętu. Ja np. za szczątki trzech gramofonów Bambino zapłaciłem kiedyś na Allegro 50 zł a pozyskałem trzy komplety transformatorów (6 sztuk), które teraz widzę na Allegro po 35 zł sztuka :-)

Pozdr, Marvel
  • REKLAMA
  • #5 5154453
    blasq
    Poziom 11  
    hmm nie ukrywam, że bardziej zależy mi na gitarowym piecu niż tylko wzmacniaczu... Chyba że mam po prostu do tego podczepić głośnik normalnie jak w piecu?

Cytat:
    tylko to nie jest chyba schemat poprawiony

zawiera błędy?

pozdrawiam!

[edit:]
    jeszcze pytanie: czy jeśli miałbym samą głowę lampową, i puszczał sygnał z głowy na piec tranzystorowy na czysty kanał, czy jakość dźwięku ucierpiałaby na tym w porównaniu do comba na full lampie?
  • #6 5155629
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    blasq napisał:
    Co do pętli efektów: jest ich ok 11 wbudowanych, w sklepie i specyfikacji nazywają zbiór efektów pętlą efektów, dlatego tak napisałem :P

preferuję brzmienie raczej ciężkie, na piecu chciałbym grać techniczny trash, (nie "rzeźnię") bardziej coś wyrazistego, dlatego fajnie jakby dobrze brzmiał np. na solówkach - ale przester raczej silny
    Ogólnie brzmienia Slayer'owe, Panterowe I Megadeth'owe

co do budżetu bardzo mnie cieszy informacja że to za dużo ;) ile gdzieś moze mnie wynieść budowa tego?

nie ma takiego nurtu muzyki jak trash... wiem czepiam się.
  • Pomocny post
    #7 5156263
    Marcin_zam
    Poziom 18  
    blasq napisał:
    Chyba że mam po prostu do tego podczepić głośnik normalnie jak w piecu?

Tak, najnormalniej w świecie do uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego podczepiasz głośnik. W piecu na stałe, w głowie za pośrednictwem gniazda i wtyczki typu Jack na przykład...
    Cytat:
    zawiera błędy?

Jakiś z jeden drobny ;-) Tutaj masz poprawiony:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic737424.html#3796404
    Cytat:
    jeszcze pytanie: czy jeśli miałbym samą głowę lampową, i puszczał sygnał z głowy na piec tranzystorowy na czysty kanał, czy jakość dźwięku ucierpiałaby na tym w porównaniu do comba na full lampie?

Zrób tak: w piecu zainstaluj gniazdo jack na tylnym panelu i podepnij do niego przewody, które teraz są przylutowane do głośnika. Do głośnika przylutuj nowe przewody i załóż wtyczkę jack. Kiedy będziesz grał na piecu tranzystorowym, to wtyczkę od głośnika wpinasz w tylny panel pieca tranz. Kiedy grasz na głowie lampowej, stawiasz ją na piecu a kabel od głośnika wpinasz w gniazdo głośnikowe w głowie.

Pozdr, Marvel
  • #8 5157610
    blasq
    Poziom 11  
    dziękuję bardzo za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy gitarowego lampowego combo o mocy około 5W z reverbem do użytku domowego. Zalecane jest wykorzystanie sprawdzonych schematów z gotowymi płytkami, np. wzmacniacza Soldano Atomic wg schematu Painlusta, który oferuje silny przester odpowiedni do muzyki heavymetalowej (techniczny thrash, brzmienia w stylu Slayer, Pantera, Megadeth). Budowa wzmacniacza lampowego wymaga odpowiedniej liczby stopni wzmacniających, co wpływa na trudność uruchomienia. Koszty mogą być ograniczone przez pozyskanie transformatorów z demontażu sprzętu. Wzmacniacz lampowy można zbudować jako combo z wbudowanym głośnikiem lub jako głowę lampową, którą można podłączyć do zewnętrznego głośnika, także do pieca tranzystorowego na czysty kanał, choć jakość dźwięku będzie różna. W kwestii pętli efektów w piecu tranzystorowym Laney Hard Core MXD 30W – jest to zestaw wbudowanych efektów, a nie klasyczna pętla efektów, jednak można je wykorzystać po zbudowaniu lampowego wzmacniacza. Zaleca się instalację gniazda jack do podłączenia głośnika, co umożliwia łatwe przełączanie między wzmacniaczem lampowym a tranzystorowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA