logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kit AVT 2148 - Problemy z uruchomieniem i błędy w konstrukcji

SpooN 25 Gru 2003 14:52 9822 8
REKLAMA
  • #1 449980
    SpooN
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Hej czy ktos uruchomil ten kit ?

Jak zawsze wspaniale kity pana Janeczka rozp********* mnie swoimi bledami ;) Znalazlem jak narazie 2 ale uklad jeszcze nie dziala jak powinien :/

:sm31:
  • REKLAMA
  • #2 449991
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Nie znam tego kita...
    Możesz pokazać schemat?
  • REKLAMA
  • #3 453015
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Opis jest tutaj:
    http://www.republika.pl/sq5ta/Html/rx/2148.htm

Być może projekt jest też na Elektrodzie.

SpooN napisał:
    Jak zawsze wspaniale kity pana Janeczka rozp********* mnie swoimi bledami

"Jak zawsze"? A ile to tych kitów już złożyłeś? :P
  • REKLAMA
  • #4 458599
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Ja też nie moge uruchomić tego kitu. Jakie znalazleś błędy.
  • REKLAMA
  • #5 458632
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    A ja uruchomiłem tę zabawkę, działa juz kilka lat bezawaryjnie. Niestety, ale parę drobnych modyfikacji trzeba było przeprowadzic- głównie w generatorze BFO i heterodynie. BFO jest przebudowane, niestety, ale na BF245 nie chce się wzbudzać w tym układzie, dołożony jest jeden warikap na strojeniu, zasilanie nie noże przekroczyć 10V, bo pasmo się "rozjeżdża".
    Jest jeszcze parę 'haczyków', ale może Kol. SpooN się pochwali co jeszcze znalazł.

Jeśli nie to służę pomocą
  • #6 458814
    pietrekk
    Poziom 11  
    Kupiłem ten kit i też nie mogę do końca uruchomić. Bardzo proszę o szczegóły.
    W BFO usunąłem dławik zastąpiłem go rezystorem i wymieniłem kondensatorek na mniejszy. Generator pracuje na 453kHz to chyba dobrze? ale żadnej stacji nie słychać. Heterodynę dostroiłem tak jak zaleca producent.
    Co robić dalej? Proszę o pomoc!!
  • #7 459102
    peter falk
    Specjalista AGD
    Odbiorniczek ten charakteryzuje się niezbyt wyską czułoscia. Podstawa to długa antena, ok 9-10 metrów cienkiej linki wystarcza aż nadto. C12 zwiększyłem aż do do 470nano, obowiązkowe są trzy diody BB105 na strojeniu. BFO wykonane jest na tranystorze BF215, odpowiednio emiter do dł100mikro( tu zamiast niego wstawiłem rezyst. 3,3k) baza X3, kolektor R9. Baza spolaryzowana jest dodatkowo rezystorem 33k do plusa zasilania. Rezonatory wszystkie od X1 do X3 wstawiłem na 455 kHz jako najbardziej stabilne. R8 ma wartość 33k. C14 zmieniłem na 10mikro - dociekliwych dlaczego wysyłam do przejrzenia aplikacji LM386. Należy zwracać uwagę na układ druku na gniazdo słuchawkowe-czasami gniazdko nijak nie pasuje elektrycznie. strojenie najlepiej zaczac od F3, tu wykrecony rdzeń prawie na max, potem F2 i na koniec F3 tak aby uzyskac prawidłowa demodulację SSB.
  • #8 459846
    pietrekk
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc i informacje. W oparciu o Twoje wskazówki popracuje nad tym kitem. Zastanawiam się tylko jakie to mają być rezonatorki a jeśli już to czy trzeba je wymieniać. Próbowałem kiedyś innego (kupiłem taki podobny- niby to samo) i BFO nie pracował. Skoro już uruchomiłem BFO na BF245 to może zostawić na razie generator natomiast zmodyfikować pozostałe elementy o których pisałeś. Co Ty o tym sądzisz? Napisz jak Ci się słucha na nim, jaka jest czytelność sygnału.
    Jeszcze raz dziękuję. Napisze jeszcze coś ale dopiero w poniedziałek
  • #9 460081
    peter falk
    Specjalista AGD
    Słucha się nawet nieźle, ale jak podkreślałem wcześniej, podstawa to długa antena. Czytelność sygnału jest dobra, ale jak wiadomo z SSB bywa, odstrojenie o 200-300Hz i nic nie zrozumiesz, tak więc wymaga częstego podstrajania VFO, ew. dodania stabilizatora napięcia zasilania i niskim spadku napięcia. Skoro BFO Twojego odbiornika działa na 453 kHz to musisz zmienić filtry na p.cz. na te o tej samej częstotliwości. Można również dodać w postaci pajęczynki dodatkowy filtr P.cz podobny jak w oryginalnym układzie. Rezonatory w p.cz. jak sobie przypominam musiałem dobierać eksperymentalnie wybierając te najlepsze z przysłowiowego worka, tak, by miały jak najmniejsze tłumienie na swej cz. rezonansowej.
    Kłopoty miałem z BFO na 245, bo często zrywał drgania, dlatego zrobiłem to na BF215 jako że te tranzystory są mniej "kapryśne". Zresztą konstruktor tych układów czyli Pan A. Janeczek ma jakieś dziwne upodobanie do generatorów na BF245- nie wiem skąd to się bierze, bo zwykłym polowym tranzystorom na w.cz. to ja dawno nie wierzę. rymło się :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem kitu AVT 2148, zaprojektowanego przez pana Janeczka. Użytkownicy zgłaszają trudności z działaniem generatora BFO i heterodyny, wskazując na konieczność modyfikacji układu. Zalecane zmiany obejmują wymianę tranzystora BFO z BF245 na BF215, dodanie warikapu do strojenia, ograniczenie napięcia zasilania do 10 V oraz modyfikacje elementów pasma pośredniego (p.cz.), takich jak rezonatory na 455 kHz i filtry. Wskazano również na potrzebę stosowania długiej anteny (9-10 m) oraz wymianę dławika na rezystor w generatorze BFO. Problemy z dopasowaniem gniazda słuchawkowego i konieczność eksperymentalnego doboru rezonatorów podkreślono jako istotne. Użytkownicy potwierdzają, że po modyfikacjach odbiornik działa stabilnie i zapewnia dobrą czytelność sygnału SSB, choć wymaga częstego strojenia i stabilizacji napięcia zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA