logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie ustawić BFO w odbiorniku 80m MC3362 z filtrem 8664 MHz?

Netfog 29 Kwi 2009 07:45 2327 1
REKLAMA
  • #1 6469005
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam problem z odbiornikiem na bazie Taurusa Włodka SP5DDJ – zbudowałem odbiornik na pasmo 80m używając MC3362 oraz filtru z kwarcy 8664 MHz i chwilowo VXO z rezonatora ceramicznego 5 MHz. Niby wszystko działa, ale mam problem z ustawieniem BFO. Wstawiłem w szereg dławik 10uH i trymer 60pF. Kręcąc trymerem wygląda to tak: szukam silnej stacji i w pewnym miejscu słyszę głośno, ale bardzo zniekształconą mowę. Kręcąc trymerem czasem udaje się coś zrozumieć ale „siła” odbieranego sygnału drastycznie spada. Teraz nie jestem już pewien czy tak ma być czy to jakiś mój błąd. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6469183
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Witam!
    Kolego radzę poczytać dokładnie zamieszczone na stronie Włodka SP5DDJ opisy modyfikacji. Pisze modyfikacji ponieważ podstawową wersją byla wersja na 20m. Jest tam też zamieszczony plik z pomocą przy uruchamianiu Taurusa i w nim wszystko opisane. Ale generalnie jest problem ze strojeniem BFO ponieważ sygnał z niego jest tak słaby, że właściwie nie da się go niczym zmierzyć, dlatego autor sugeruje, żeby użyć odbiornika kontrolnego w celu zestrojenia. Reszta w opisie na stronie SP5DDJ.
    W moim przypadku, a robię 20m wersję tego urządzenia, odbiornik ruszył od ręki gorzej z nadajnikiem, ponieważ projekt zawiera dwa oddzielne generatory i zdarza się tak, że nadajnik i odbiornik działają na innych częstotliwościach. Udało mi się wprawdzie i ten problem wyeliminować zgodnie z opisami modyfikacji na stronach jw, ale uruchomienie nadajnika daje mi w kość.
    Dużo cierpliwości życzę i powodzenia.
REKLAMA