logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat regulatora prędkości na tyrystorze do hulajnogi elektrycznej

22 Maj 2008 12:11 5159 4
REKLAMA
  • #1 5167227
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 5167664
    fotolot
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nie wiem jaki jest maksymalny pobór prądu przez silnik hulajnogi, ale pomyśl o wykorzystaniu regulatora z elektronarzędzi (np. wkrętarki akumulatorowej). Takie regulatory wytrzymują napięcie do 15V i prąd do 20A. Masz gotowy układ.
  • REKLAMA
  • #3 5179267
    Witgol
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Mała podpowiedź: dla układów z dużymi prądami warto mieć nieco doświadczenia w elektronice... Całkiem niedrogie regulatory do silników hulajnogi widziałem kiedyś na Allegro - może warto tam poszukać i po prostu kupić coś chińskiego....
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5182130
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    W związku z tym, że hulajnoga zasilana jest raczej prądem stałym z akumulatora a nie zmiennym porzuciłbym pomysł robienia regulatora na tyrystorze...
    Regulator może być przeróbką schematu regla modelarskiego...
    Tzn. stopień końcowy na mosach (1-3 zależy jaki prąd)...
    Sterowanie na uC, tyle że zamiast sygnału z odbiornika podać sygnał z manetki (podejrzewam, że będzie to potencjometr)...
    I wsio...
  • #5 5454939
    ditmar4
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    witam Przestała mi działać hulajnoga 250W 24V Sprawdziłem akumulatory w porządku. Pożyczyłem manetkę do gazu i sterownik. Podłączyłem wszystkie kable i silnik kręci przez cały czas bez przekręcenia kluczyka w stacyjce (kluczyk wyłączony) manetką też nie przekręcam. Później ze sterownika podłączyłem tylko kabel do silnika i akumulatorów reszty nie podłączałem, i też silnik kręci bez przerwy. Później podłączyłem mój sterownik i wszystkie jego kable i moją manetkę silnik stoi ale po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik zakręci się tylko raz i staje. ponowne przekręcenie kluczyka brak reakcji. Dopiero po dłuższej chwili czynność powtarzam i jest tak samo. Później ze sterownika oczywiście mojego podłączyłem tylko kabel do silnika i akumulatorów reszty nie podłączałem, i silnik stoi, a w pożyczonym sterowniku kręcił. Kto może pomóc? Co może być przyczyną takich anomalii. Proszę o komentarze. Pozdrawiam
    Schemat regulatora prędkości na tyrystorze do hulajnogi elektrycznej
REKLAMA