logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo dziwnie i nieregularnie resetuje mi sie komputer

kukiz1986 23 Maj 2008 03:21 1574 11
REKLAMA
  • #1 5170657
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Tak jak w temacie, mam ogromny problem ponieważ raz na jakiś czas komputer mi sie sam resetuje, bardzo mnie to denerwuje bo potem po resecie włącza mi sie scandisk i wywala mi wszystko co było włączone.

Dzieje się to bez żadnej reguły, niekiedy komputer cały dzień chodzi i nic, niekiedy zaraz po włączeniu i załadowaniu się windy, a niekiedy po długim czasie po włączeniu, naprawdę nie ma reguły.
    Poniżej dodaje zrzut ekranu z programu aida.

Bardzo dziwnie i nieregularnie resetuje mi sie komputer
  • REKLAMA
  • #2 5170662
    riddin155
    Poziom 11  
    Ja mam podobny problem na Komputerze stacjonarnym i tak jak ty mi powiedziałeś ze sie sam resetuje ale co 2 lub 3 dni i jeszcze monitor mi "skacze" jak oszalały ma on czasem 3 lub 4 "skoki" i to też nieregularne np jak gadam na gg z kumplami lub jak gram w cs 1.6 a powinien skakać tylko jak sie rozdzielczość zmienia lub ilość hz na monitorze proszę też o pomoc

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

a co kukiz do twojej sprawy powiedz mi czy podkręcałeś go bo powinien sie resetować jak dostanie za dużo stopni i wtedy ma szybkie chłodzenie bo obciążenie jego wskakuje na max 45% by najmniej jest tak na moim sempronie 2800+
  • REKLAMA
  • #3 5170907
    Boqler
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Zobacz jaka jest temperatura na procku, moze troche za wysoka. Jesli nie to pomachaj ramami w portach, jesli to nie pomoze to pozycz od kogos zasilacz i zobacz czy na nim bedzie tak samo :)
  • #4 5171052
    riddin155
    Poziom 11  
    Najczęściej występuje to wina procesora, bo za dużą ma temp.
    Przez overclocking dlatego jak ja podkręcam to max o 10%, bo nie chcę ryzykować stratą procesora.
    U mnie pokazuje czasem 50 st a dziś zauważyłem ze tylko 1 st teraz sie dziwie, a podkręcenie jest dalej to samo.
  • #5 5171108
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Płyta swoje latka już ma, proponowałbym sprawdzić stan kondensatorów.
  • #6 5171200
    riddin155
    Poziom 11  
    Jak sprawdzić na Gigabyte s-series model GA-M61SME-S2.
    Ja się uczę informatyki to więc za mocno sie nie znam, ale już dużo wiem i już 2 rok płynie w technikum, a co do skakania monitora to ja wiem co padło.
    To była u mnie wina Grafiki, bo sie grzała 64°c.
    Napisałem z tym, do kolegi na gg i powiedział mi żebym przeszedł sie z nią do kumpla, który ma slot pod grafe, ale pierw wyłączył na niej overclock od razu tez wyłączyłem na procku dalej to samo.... Powiedziałem mu, że dalej to samo i mówi mi ze albo czujnik mi padł na Głównej albo procek sie zjechał a grafe to na kosz.
    Bo tak samo sie dzieje z grafiką na innym PC.
    Tylko ze ja nie będę miał wtedy żadnej już np. na zabawę w cs 1.6 czy most wanted
  • REKLAMA
  • #7 5172546
    kukiz1986
    Poziom 27  
    panowie procek nie przegrzewa się, ramy juz zamieniałem, jeśli chodzi o zasilacz to wystepowały z nim różne dziwne rzeczy, tzn na starym. Pewnego dnia komp na moim starym zasilaczu po prostu sie nie uruchamial, zamienilem go z innym komputerem, i odziwo ten co był u mnie i nie działał to w tamtym kompie śmiga, a ten co wziąłem z tamtego kompa do mojego sprawił ze komp tez śmiga, i co tu robić?
  • #8 5172651
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź RAM Memtestem. Podaj jaki masz zsilacz, marka, moc.
  • #9 5172715
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    1. Wybebesz płytę główną i zasilacz,
    2. Wszystko dobrze wyczyść z kurzu (szczególnie radiatory i wiatraki) i obejrzyj elektrolity. Jeśli są wybrzuszone, to musisz wymienić. Muszą to być specjalne kondensatory "Low ESR" do pracy w zasilaczach impulsowych. Zwykłe się nie nadają. Wymień też pastę termoprzewodzącą pod procesorem.
    3. Złóż wszystko do kupy. Porządnie podopychaj wszystkie wtyki. Taśmy ułóż tak, żeby nie zasłaniały radiatorów. Sprawdź, czy dobrze wszystko powpinałeś i odpal kompa.
    4. zainstaluj program PC Wizard (http://www.portablefreeware.com/?sc=6) i sprawdź napięcia i temperatury. Jeśli są w dopuszczalnych granicach, a system będzie dalej się zwieszał, to musisz przeinstalować system.
    A tak w ogóle, to dołóż mu RAMu. 192 MB to za mało na XP-ka.
  • REKLAMA
  • #11 5172853
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Na początek pożycz pewny zasilacz, może trochę mocniejszy i sprawdź jak się komputer zachowa.
  • #12 5172862
    kukiz1986
    Poziom 27  
    ylko sprawa jest taka ze musialbym go pozyczyc na bardzo dlugoo, bo akurat od dwoch dni nic sie nie dzieje, a niekiedy to z 10 razy na dzien potrafi sie resetowac :/ ehh.. no dobrze, więc pożycze tego zasilacza i zobacze co jest nie tak, dziekuje za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Komputer resetuje się nieregularnie, co powoduje uruchamianie scandisku i utratę otwartych aplikacji. Przyczyny mogą być różne: przegrzewanie procesora, uszkodzone kondensatory na płycie głównej, problemy z pamięcią RAM lub zasilaczem. Zalecane jest sprawdzenie temperatury procesora, testowanie pamięci RAM programem Memtest, dokładne oczyszczenie płyty głównej i zasilacza z kurzu, kontrola kondensatorów pod kątem wybrzuszeń oraz wymiana pasty termoprzewodzącej. Warto również przetestować komputer na innym, pewnym zasilaczu, gdyż obecny zasilacz JNC Computer Corp. model LC-300ATX wykazywał niestabilności. Dodatkowo sugerowano dołożenie pamięci RAM, gdyż 192 MB jest niewystarczające dla systemu Windows XP. Overclocking procesora może powodować wzrost temperatury i niestabilność, dlatego powinien być ograniczony. Monitorowanie napięć i temperatur programem PC Wizard może pomóc w diagnozie. Uszkodzona karta graficzna również może powodować nieregularne zachowania, jednak w tym przypadku problem nie ustąpił po wyłączeniu overclockingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA