Mam takie małe pytanko do doświadczonych elektroników, mianowicie, posiadam koncówke mocy mono na 4 tranzystorach KD 502, zasilana jest napięciem +/-42V, jak myślicie ile realnej mocy można z tego wyciągnąć przy głośniku 4Ohm???
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdrakon3 napisał:Tranzystory łączymy równolegle a nie w szereg! W celu podziału mocy! Ale z zasilaniem nie ma problemy bo dodatnia i ujemna gałąź ma zasilanie 40V, tranzystor wytrzymuje 60V a w rzeczywistości i więcej jeśli chodzi o KD502, jest nie do zdarcia nie to co dzisiejsze 2N3055.No dwa tranzystory w szeregu to 120V więc jaki problem?
marian1981.02 napisał:To popatrzmy na fabryczną końcówkę ELTRONA 50jp(piecyk gitarowy) tranzystory w stopniu końcowym 2N3055 lub KD502(dwie sztuki), zasilanie OK.2 × 33V co razem daje 66V no i co? Konstruktor się pomylił?
Ptolek napisał:No Właśnie skoro tranzystor ten nie przewodzi (jest nie aktywny) to nic mu nie będzie więc nie musi wytrzymać tego napięcia. Jak już wyżej napisałem jeden tranzystor nie jest zależny od drugiego (każdy ma swoje zadanie) to samo napięcie ujemne i dodatnie nie wpływają na siebie.nieprzewodzącym tranzystorze, jest napięcie 78V.