logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada+Router+Laptop, zmiana IP, ściąganie z rapida.

Vitu 29 Maj 2008 20:41 2226 10
REKLAMA
  • #1 5195267
    Vitu
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mam neostrade 1 mb rozdzielana na komputer Pc i laptopa za pomocą routera i mam pytanie jak rozłączyć/połączyć ponownie połączenie z internetem aby nie wyłączać komputera i routera ? chodzi mi o zmianę ip aby moc ściągać z rapidsahre, wcześniej było to proste a teraz muszę wyłączać router i kompa a jest co uciążliwe.
  • REKLAMA
  • #2 5195345
    ICHU
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    mam ruter linksys i jest tu opcja rozłączania - wystarczy polaczyć sie z ruterem rozłączyć i połączyć ponownie
    może u Ciebie też jest taka funkcja - nie napisałeś jaki masz ruter
  • REKLAMA
  • #3 5195502
    Vitu
    Poziom 20  
    Router to Longtech ADSL2+ o to chodzi ze to modem i switch w jednym.
  • REKLAMA
  • #4 5195642
    bax001
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Chyba w kazdym routerze jest opcja ponownego połączenia lub odnowienia adresu. Zobacz w zakładce Status lub Wan
  • #5 5195917
    Vitu
    Poziom 20  
    Sęk w tym ze nigdzie nie ma zadnej aplikacji sterujacej od tego routera sterowniki sa zainstalowane w rejestrze jest jakas aplikacja ale wyswietla ona tylko nazwe routera i status polaczenia i nic wiecej sie nie da zrobic.
  • REKLAMA
  • #7 5197003
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    To sie wchodzi przez stronę.... Start->Uruchom->CMD [enter]
    IPConfig /all [enter]
    to co wyświetli się w polu brama, wpisz w pole adresu w przeglądarce. Hasła i nazwy użytkownika szukaj w instrukcji.
  • #8 5197137
    Piotrek89
    Poziom 11  
    Ja mam router netgear i jest w nim opcja ustawienia reconnect-u co jakiś czas. Jeśli takiej opcji twój router nie ma to wystarczy że go zresetujesz (jeśli nie masz takiego przycisku na routerze, wystarczy odłączyć go na chwilkę od zasilania, innej metody nie znam, możesz jeszcze się pobawić w wymianę softu routera ale to już wymaga większego zachodu)
  • #9 5197796
    Vitu
    Poziom 20  
    Jak go wyłączę i po chwili włączę to wyświetla ze jest połączenie ale nie ma internetu muszę wtedy wyłączyć i router całkowicie z prądu i komputer po czym gdy włączę kompa i router na raz to jest net.

jasek2 chodzi ci o ipconfig/ all , release , renew ? wtedy bedzie inne ip ?
  • #10 5199947
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Nie, chodzi mi dokładnie o to co napisałem.
    Napisałeś, że nie ma żadnej aplikacji sterującej, w takim razie jak wpisujesz hasło i nazwę użytkownika dla usługi adsl?
  • #11 5200177
    Vitu
    Poziom 20  
    O to chodzi ze nie wpisuje, na poczatku po zainstalowaniu sterownikow pojawilo sie okno z zapytaniem o nazwe uzytkownika i haslo po wpisaniu router automatycznie laczy sie z neostrada.

DriverMSG

Gdy go odlacze i podlacze wyswietla ze jest olaczenie z netem ale stronki nie dzialaja dopiero gdy wylacze kompa router z pradu wlacze ponownie najpierw router a za chwile kompa to wszystko jest ok ale jest to dla mnie bardzo uciążliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada 1 Mb/s rozdzielane na komputer PC i laptopa za pomocą routera Longtech ADSL2+ (modem i switch w jednym). Pyta, jak rozłączyć i ponownie połączyć się z internetem bez konieczności wyłączania komputera i routera, aby zmienić adres IP i móc pobierać pliki z Rapidshare. W dyskusji wskazano, że wiele routerów oferuje opcję rozłączania i ponownego łączenia się z siecią, często dostępne przez interfejs webowy (adres bramy wpisywany w przeglądarce) lub w zakładkach Status/WAN. Jednak w przypadku Longtech ADSL2+ brak jest dedykowanej aplikacji sterującej, a sterowniki jedynie pokazują status połączenia. Proponowano wyłączanie zasilania routera na krótko jako metodę resetu połączenia. Użytkownik zgłasza, że po wyłączeniu i włączeniu routera pojawia się połączenie, ale brak dostępu do internetu, co wymaga również restartu komputera i routera w odpowiedniej kolejności (najpierw router, potem komputer). Wspomniano także o poleceniach systemowych ipconfig (release, renew) jako potencjalnej metodzie zmiany IP, jednak problem pozostaje z powodu braku możliwości ponownego uwierzytelnienia ADSL bez restartu sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA