logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzony resor w głośniku JL Audio XR650 CSi?

vuillemin 30 Maj 2008 18:33 1033 6
REKLAMA
  • #1 5198102
    vuillemin
    Poziom 2  
    Witam jak w tytule posiadam system JL Audio XR650 CSi niestety resor w jednym z glosniczkow zostal uszkodzony nie za bardzo wiem gdzie moge sie z tym udac u mnie w miescie (Kielce) byl jeden fachowiec ale zamknal punkt. Resor jest minimalnie przeciety i nie wiem czy moge go sam czyms podkleic czy moze w inny sposob naprawic nie chcialbym stracic na jakosci dzwieku badz zeby ta strata byla jak najmniejsza poniewaz dalem kupe pieniazkow za ten zestaw zalanczam zdjecie z uszkodzeniem prosilbym o pomoc w tej sprawie pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak naprawić uszkodzony resor w głośniku JL Audio XR650 CSi? 6e37_1.JPG (12.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5198124
    williams
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Niech zgadnę- śrubokręt? Ja bym nie falował i w kiosku kupił kropelkę. :D
  • REKLAMA
  • #3 5198148
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    ja mam mniej uszkodzony i lata bez

żadnych napraw
  • REKLAMA
  • #4 5198425
    jarimir
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja nie zostawial bym tego w takim stanie bo moze ulec powiekszeniu. Co do kropelki to raczej nie nadaje sie bo po zaschnieciu kropelka robi sie strasznie twarda a to resor i musi sie uginac co po czasie moglaby popekac sklejona czesc jak to ma czeste miejsce po tego rodzaju klejach jak zaschnie . Ja kiedys kleilem glosnik klejem z pistoletu co mozna kupic w kazdym markecie na takie gumowe wklady.Po zaschnieciu jest to elastyczne i nie uszkodzi nic wiecej.
  • #5 5199767
    vuillemin
    Poziom 2  
    Kropelka sie nie da to musi byc cos elastycznego pozatym jest to zbyt drogi glosnik zeby testowac sobie rozne kleje nie moge tego tak zostawic bo w chwili obecnej gra fatalnie szukam dobrego kleju do powierzchni elastycznych zeby klej tez pracowal na resorze ale poki co dziekuje za odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #6 5200040
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    a może butapren ?
  • #7 5200823
    Aspire3000
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Podklej od spodu kawałek gumy - musi być miękka - najlepiej z balona dmuchanego. Od góry postaraj sie jak najbardziej uważać, żeby ci klej nie zapaćkał zawieszenia. Najlepszy klej do klejenia gumy to oczywiście butapren! Nie zapomnij dobrze odtłuścić powierzchni przed klejeniem - zresztą wszystko przeczytasz na opakowaniu kleju! Powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzonego resoru w głośniku systemu JL Audio XR650 CSi. Resor jest minimalnie przecięty, co wpływa na jakość dźwięku. Zalecane jest unikanie klejów utwardzających się na sztywno, takich jak "kropelka", ponieważ resor musi zachować elastyczność, aby nie pękać podczas pracy. Proponowane rozwiązania obejmują użycie elastycznych klejów, np. kleju z pistoletu do gumowych elementów lub butaprenu, który jest polecany do klejenia gumy. Dodatkowo sugerowano podklejenie uszkodzonego miejsca miękkim materiałem gumowym, np. z balona dmuchanego, przy jednoczesnym zachowaniu ostrożności, aby nie zabrudzić zawieszenia głośnika. Przed klejeniem należy dokładnie odtłuścić powierzchnię, co jest istotne dla trwałości naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA