logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana resora(zawieszenia w głośniku niskotonowym)

Honciu 29 Cze 2012 16:38 1924 4
REKLAMA
  • #1 11054870
    Honciu
    Poziom 2  
    Witam, posiadam skrzynie z bardzo fajnym głośnikiem JL Audio 12w3 D2. Kupiłem go używanego, służy mi już ze 3 latka. Niestety resor(zawieszenie) mi się przetarł w jednym miejscu, to jest z takiej pianki chyba zrobione o ile się nie mylę. Moje pytanie brzmi, czy można w takim nieskotonowcu wymienić ten resor? . Po prostu gdy nastawie ucho nad skrzynie słychać takie furczenie(powietrze wydostające się przez to przetarcie) :(. Da radę to wymienić czy nie? . Proszę o odpowiedź :] Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11054899
    Star_200
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Wymienić się da, ale jak nigdy przy tym nie robiłeś to oddaj to do serwisu bo szkód narobisz, a pęknięcie można zakleić.

Po pierwsze - to jest Forum techniczne, a nie klub "Mak Gajwera".
    Zaklejenie pęknięcia - raz: To co napisał Kolega poniżej,
    a dwa : Jeśli już zaczęło pękać, to żadne klejenia, czy inne półśrodki nie mają żadnej racji bytu. Należy to wykonać zgodnie z zasadami sztuki.
    Poradnik jak to się robi ( ;) ) na Forum już jest. Należy tylko :
    Przeczytać , poszukać odpowiednich zawieszeń, i wykonać.
    Aż mnie świerzbi ręka, żeby wlepić ostrzeżenie za "tak cenne porady", ale tym razem tylko pisemne upomnienie.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #3 11055484
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Star_200 napisał:
    ...a pęknięcie można zakleić.

...i w tym miejscu zmienić sztywność (podatność) zawieszenia, co może skutkować dalszym uszkodzeniem i/lub zmianą parametrów głośnika.

Sama wymiana zawieszenia nie jest trudna, a w internecie są setki poradników, lecz jeżeli nie masz choć odrobiny wprawy w majsterkowaniu i cierpliwości, to lepiej oddaj głośnik do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 11060853
    Honciu
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Oddam jednak ten głośniczek do serwisu bo pierwszy raz takich zabaw nie bede robił na takim drogim sprzecie ;).
REKLAMA