logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pisk w głośnikach po podłączeniu wzmacniacza w Nissanie z radiem Pioneer

Smok 04 Paź 2002 14:31 2669 18
REKLAMA
  • #1 50783
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam

Mam problem z podlaczeniem wzmacniacza w samoczodzie Nissan z radiem Pioneer.
    Chodzi o to ze slychac piszczenie w glosnikach (zmienne wraz z obrotami silnika) wzmacniacz umieszczony jest w bagazniku, poczatkowo byl podlaczony do wyjsc glosnikowych radia, pozniej przez kable ekranowane przez gniazda chinch, ale to tez nie pomoglo.

Wczym tkwi problem czy jest to wina zasilania wzmacniacza, czy radia (w glosnikach podlaczonych bezposrednio do radia nie slychac pisku)
    Prosze o pomoc - z gory dzieki za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 50817
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Preblemem może być oczywiście iskrzący alternator, ale również szajsowaty wzmacniacz jak i cienkie kable zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 50827
    Smok
    Poziom 24  
    Kable zasilania sa grube 2,5mm*2 pociagniete bezposrednio do akumulatora (plus i minus)
  • #4 51041
    Mich@el
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Cześć,w japończykach tak jak i w BMW znam z autopsji,sprzęt car hi-fi montuje sie przyjemnie ,ale z gwizdami walczy sie nastepne dwa dni.
    1.Poprowadz przewody sygnałowe (cincz) po przeciwnej stronie niż wiązka elektryczna pojazdu,ew środkiem wiecej roboty.
    2.Czy kabel masowy ciagnołes od akumulatora,czy z karoserii w pobliżu wzmacniacza (są dwie szkoły)
    3.Filtr na kablach cinczowych (nie polecam,działa ale drastycznie obcina pasmo)
    4.Zwykla folia aluminiowa (spożywcza) owinięta na całej długości kabla cinczowego,sprawdzone działa!!!
    Powodzenia Michał.
  • #5 51055
    Smok
    Poziom 24  
    Po odlaczeniu cinczy od radia nie slychac gwizdow, ale po dotknieciu palcem do bolca cincza gwizd znowu jest
  • #6 51252
    Mich@el
    Poziom 16  
    Napisz jaki to wzmacniacniacz taki,który się jakoś NAZYWA czy NONAME!
  • #7 51557
    Smok
    Poziom 24  
    Witam

Więc wzmacniacz ten jest opisany tak :

SIRS CI4400
  • #8 52317
    radiowiec
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Ja miałem raz tak i to w swoim audi 80 starej , czincze po jednej stronie , przewód + po drugiej , 3 masy na wzmacniaczu 2 na radiu i filtry też nie pomogły jak i również owijanie masą czinczów i - z tą usterką jeżdziłem po różnych zakładach stwierdzali oni wine radia ,pieca ,samochodu itp. i wiecie szanowni koledzy jak wybrnąłem z tego problemu -był to akt desperacji bo kazali mi kupować filtr do pieca za 450 zł taka wielka ku...wa droga jak jasna cholera ale nie było mnie na nią stać i zrezygnowany dałem 2 przewód + 2razy po jednej stronie gróbe kable niewiem dlaczego ale ten zabieg zniwelował dosłownie do zera te zakłócenia przy chodzącym silniku - jeden z tych kabli spokojnie wystarczał na zasilanie teg pieca a był to 800 W Audio Art długi brązowy przynajmniej tak mi sie wydaje.
    Tomek. :?
  • #9 52324
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Prowadzenie tak długiej masy o tak małym przekroju to błąd. Polecam wypróbować plecionkę 35mm2 długości 30cm i masować do karoserii przy wzmacniaczu. Plus jak najbardziej do akumulatora, ale 4mm2. Polecam!
  • #10 52359
    Smok
    Poziom 24  
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi, zobaczymy co z tego wyjdzie ?!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 52443
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    niewiem jakiej mocy jest ten wzmacniacz, ale do zasilania przyjmuje się że gęstość prądu, który niemoże przekroczyć 2A na mm kwadratowy i np. wzmacniacz 400W to 33A czyli przewód powinien mieć powieżchnie minimum 17mm 2(kwadratowych).
    przy takich prądach dla uniknięcia prądów wirowych długich przewodów należy wzmacniacz mocno przykręcić do masy - karoseri, lub przynajmniej kilkoma, jak najkrótrzymi przewodzmi umasić
  • REKLAMA
  • #12 52579
    Smok
    Poziom 24  
    Dzięki za kolejną podpowiedz, w tej chwili kolega pojechał tym samochodem do pracy do Niemiec, też nie wiem jaka jest moc wzmacniacza , na obudowie jest napisane 1600W - ale to lekka przesada!
    Jak przyjedzie to obejrzę go dokładnie.

Pozdrawiam.
  • #13 53371
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    zapewno jakiś kondzior w alternatorze
  • #14 53389
    Mich@el
    Poziom 16  
    To jest Nissan a nie Polonez tu nie trzeba kondensatora!!!
    Pzdr.Michał.
  • #15 187441
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Myśle że problem polega na braku masy między wzm. a radiem bo man nadzieje że wzm. ma wejście różnicowe , taki problem miał mój sąsiad jak się okazało przewód łączący był do bani mała jego korekta i po zmartwieniu!!!!!
  • #16 361466
    rafalch
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Podobny problem miał kolega.wymieniłem kable sygnałowe i piski znikneły.pozdrawiam
  • #17 361768
    makumba
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    temat już był wałkowany ale co tam
    zasilanie to min.10mm2- masa i plus takie same
    lepiej jak to jest 20mm2
    masę można pobrać z karoserii k/wzmacniacza-DOBRZE OSKROB Z LAKIERU
    +/- po stronie wiązki zasilania w progu samochodu
    po przeciwnej stronie lub w środku czincz
    nie montuj żadnych filtrów na czincz to nie działa w 100%
    z reguły wzmacniacz można przykręcić do karoserii i jest ok,lecz czasem lepiej go zamontować na deskę MDF
    jeśli cię stać kup kondensator 1Farad
    zdecydowanie usprawnia granie- zwłaszcza Basu.
    Powodzenia.
  • #18 361910
    Smok
    Poziom 24  
    heh, to było rok temu, ten wzamcniacz siadł i się okazało że tylko wyglądał nieźle, w środku jakieś zwykłe koncówki siedziały zasilane bezpośrednio z 12V
  • #19 361918
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    To chyba można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest piszczenie w głośnikach po podłączeniu wzmacniacza samochodowego w Nissan z radiem Pioneer, które nasila się wraz ze wzrostem obrotów silnika. Wzmacniacz umieszczony jest w bagażniku i początkowo był podłączony do wyjść głośnikowych radia, następnie przez kable ekranowane i złącza cinch, co nie rozwiązało problemu. Przyczyną mogą być zakłócenia pochodzące z alternatora, niewłaściwe uziemienie (masa) wzmacniacza, zbyt cienkie lub źle poprowadzone kable zasilające oraz brak odpowiedniego ekranowania przewodów sygnałowych. Zalecane jest prowadzenie kabli sygnałowych cinch po przeciwnej stronie wiązki elektrycznej pojazdu, stosowanie grubych przewodów zasilających (minimum 4 mm², a najlepiej 10-20 mm²), solidne uziemienie wzmacniacza do karoserii blisko urządzenia oraz unikanie filtrów na kablach cinch, które mogą obcinać pasmo. Dodatkowo, owinięcie przewodów cinch folią aluminiową może pomóc w eliminacji zakłóceń. Wzmacniacz powinien być mocno przykręcony do masy, a masa powinna być pobierana z karoserii po dokładnym oczyszczeniu lakieru. W jednym przypadku podwójne przewody zasilające zredukowały zakłócenia do zera. Wzmacniacz użyty w opisywanym przypadku to model SIRS CI4400 o deklarowanej mocy 1600W, jednak podejrzewa się, że jest to zawyżona wartość, a urządzenie ma proste końcówki mocy zasilane bezpośrednio z 12V. Problem może być również związany z niską jakością wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA