logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wydajność systemu Green Genius do 500ml/dzień bez prądu?

emok 31 Maj 2008 13:53 5014 8
  • #1 5200325
    emok
    Poziom 10  
    Witam
    Znalazłem takie coś (Green Genius) http://www.mrdrip.com/indoorwateringsystem.htm
    już zrobione ale ma zdecydowanie za małą moc, bo przy 10 wężykach 1 m nawadnia po 84ml/dziennie. A ja potrzebuje tak zęby nawadniało stale ale po 500ml /dziennie.Potrzebuje to żeby dało sie to regulować przepływ i było zasilane niezależnie czyli bez dostępu prądu z sieci.Myślałem o bateriach słonecznych i jakaś pompa ale jakiś pomysł na baterie tez był by dobry sam raczej tego dobrze nie wymyśle.Albo akumulator+ pompa i jakiś timer wszystko na 12V tylko nie mam pojęcia ile taka pompa może pobierać prądu. Włączała by sie pompa nawadniała rośliny i by sie wyłączyła jak by skończyła. Ma może ktoś jakiś pomysł.

Pompy znalazłem takie:
    1.Elektryczna pompa zęzowa.
    Wydajność 450GPH ( ok.1500L/godz.)
    Zasilanie 12V/ 1,5A
    Wysokość podnoszenia 2m
    Wyjscie 20mm

2.Pompka zanurzeniowa
    - zasilanie 12V
    - moc silnika 10/20W
    - wydajność 10 litrów/minutę
    - podnoszenie wody na 5m,
    - Ciśnienie robocze 0,6 Bar

Tylko teraz jakie zasilanie i na ile starczy?Dziennie pompa nie chodziła by więcej niż kilka minut.

Bardzo bardzo dziękuje za pomysły !!!!
    Pozdrawiam
  • #2 5201484
    ratik2
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Jako regulację przepływu można zastosować zaworki i wężyki akwarystyczne. Można sprawdzić jak długo trwa przepływ 500ml wody i odpowiednio ustawić timer do wyłączania pompy. do tych pomp można zastosować akumulator. Pierwsza jak widać ma pobór prądu 1,5A czyli w ciągu godziny swojej pracy pobiera z akumulatora 1,5Ah, mając akumulator o pojemności 36Ah pompa będzie pracować 36Ah / 1,5Ah = 24 godziny. Druga pompa przy mocy 20W pobiera ok. 1,6A. Mam nadzieję że troche pomogłem. Pozdrawiam.
  • #3 5201542
    emok
    Poziom 10  
    dzięki bardzo za odpowiedz tylko jeszcze jedna sprawa z kąd dorwać timer na 12V :/ Pompa by pracowała sadze z 3-5 minut na dzień wiec taki akumulator powinien na dość długo starczyć 1-2 miesiące? Wiec w takim przypadku nie była by potrzebna bateria słoneczna :)
  • #4 5201574
    ratik2
    Poziom 16  
    Na pewno taki timer można zrobić kupując zestaw do montażu np z Nord Elektronik. Polecam sklep elektroniczny na os. Sportowym, jest tam miły starszy pan który jak trzeba to wyjaśni jak lutować. Możesz też poszukać w sklepach gotowego ale czy takie istnieją nie mam pojęcia.
  • #6 5201814
    ratik2
    Poziom 16  
  • #8 5203016
    emok
    Poziom 10  
    dzieki bardzo z linka ale ja potrzebuje coś co będzie działało na 12v i na akumulator i ilosc roślin jest zdecydowanie wieszaka 13-25 zależy jak system wydoli na 25 będzie bardzo dobrze a jak nie to będą 2 takie same. A co do czujnik wilgoci to nie bedzie lepsza naczynko o wysokości 0,5cm i tam czujnik wody jak bedzie padała woda to ten pojemniczek będzie miał wodę a jak nie będzie cała woda wyparuje i system powinien działać. co o tym sadzicie, bo jednak sonda jest dobra do gleby doniczkowej a jak glinaitp to chyba sprawa nie jest taka prosta a błąd może bardzo duzo kosztować nie 1 kwiatek ;) A co do tego timer co w poscie wyżej to bedzie sie dalo go ustawic np co 24h praca 10 minut?

Jeszcze sprawa akumulatora :

1.AKUMULATOR ŻELOWY
    japońskiej firmy YUASA

o pojemności 38Ah i 12V
    Używany po zepsutym fizycznie ups
    Cena 111zl, używany bez gwarancji

2.Przedmiotem aukcji jest akumulator głębokiego rozładowania (półtrakcja) ENERSYS POWERBLOCK 63Ah (5h) 80Ah (20h) o wymiarach 26cm długi 17,5cm szeroki 23cm wysoki. jest to akumulator produkowany w niemczech, przeznaczony do pracy cyklicznej w odróznieniu od akumulatorów żelowych przeznaczonych do pracy buforowej. różnica w cenie jest gigantyczna: buforówke hińskiej produkcji można kupić za 300zł, jest ona niestety przeznaczona do sporadycznych rozładowań, w razie awari głównego źródła prądu (UPS). akumulatory do pracy cyklicznej zaczynają się od 850 wzwyż, stąd też ich mała popularność :(
    Cena: 179zl Używany, gwarancja 21 dni

3.
    japońskiej firmy YUASA
    o pojemności 38Ah i 12V
    oraz 12 miesięcy gwarancji !!!
    Cena:179zl, nówka

I tu jest moje pytanie czy akumulator używany może być w jakiś sposób niesprawny albo nie pełnić funkcji jak nowy?Bo wiadomo używany troche tańszy.Co może mi grozić kupując używkę?

P.S
    Pompę kupiłem już :)

Dane techniczne :
    - zasilanie 12V
    - moc silnika 10/20W
    - wydajność 10 litrów/minutę
    - podnoszenie wody na 5m,
    - Ciśnienie robocze 0,6 Bar

Mam nadzieje ze da rade.
  • #9 5211299
    ratik2
    Poziom 16  
    Stary akumulator może już nie mieć swojej znamionowej pojemności, czyli tych 38Ah, a nawet już zupełnie do niczego się nie nadawać bo nie będzie się chciał naładować. Jeszcze jedna uwaga: z tego co wiem, do akumulatorów żelowych potrzebna jest odpowiednia ładowarka, podobno prosta w budowie. a co do timera to w opisie jest możliwość zmiany zakresu. W starym katalogu firmy Nord Elektronik jest zestaw NE 2053 gdzie istnieje regulacja czasu od 1 min do 99 min, kosztuje około 35 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia wydajności systemu nawadniania Green Genius do 500 ml/dzień bez zasilania sieciowego. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie pomp 12V zasilanych akumulatorami żelowymi (np. YUASA 38Ah, ENERSYS POWERBLOCK 63-80Ah) oraz regulację przepływu za pomocą zaworków i wężyków akwarystycznych. Omówiono dwie pompy: elektryczną pompę zęzową 12V/1,5A o wydajności 450 GPH (~1500 l/h) i pompkę zanurzeniową 12V o mocy 10-20W i wydajności 10 l/min. Prąd pobierany przez pompy pozwala na szacunkowy czas pracy akumulatora. Do sterowania czasem pracy pompy rekomendowano timery 12V, np. zestaw NE 2053 z regulacją czasu od 1 do 99 minut dostępny w sklepach elektronicznych Nord Elektronik. Poruszono też kwestię automatycznego wyłączania systemu podczas opadów, sugerując zastosowanie czujników wilgotności lub prostych rozwiązań z naczynkiem na wodę jako detektorem deszczu. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiednich ładowarek do akumulatorów żelowych oraz na potencjalne problemy z używanymi akumulatorami. System ma pracować krótko (3-5 minut dziennie), co pozwala na długą pracę na jednym ładowaniu, eliminując potrzebę paneli słonecznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA