logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie odbiornika w systemie off grid tylko przy pełnym magazynie oraz nadwyżce energii.

Xenko 18 Cze 2025 22:37 492 15
  • #1 21583307
    Xenko
    Poziom 6  
    Mam na działce mały off grid z panelem 400W aku 24V 100Ah regulator victron Smart solar 75/15. Stały pobór w domku 6W na kamerę. Zestaw działa już rok i daje radę nawet w zimę gdy panel jest przez jakiś czas zasypany śniegiem. Aku zabezpieczone przed nadmiernym rozładowaniem, ale zabezpieczenie jeszcze nigdy nie musiało zadziałać.
    Do rzeczy chciał bym zasilić pompę basenową około 100W, ale chce zrobić to w taki sposób aby wykorzystać panel gdy Aku są już pełne. Aktualnie akumulator ładuje się do pełna w 2 pierwsze godziny słońca (kiedy panel pracuje dopiero w 10% swojej mocy maksymalnej) resztę dnia jest praktycznie bezużyteczny i chciałbym to wykorzystać tak żeby przetwornica napięcia odpalała się i zasilała pompę tylko i wyłącznie wtedy kiedy:
    -akumulator jest w 100 proc naładowany.
    -panel jest w stanie pokryć zapotrzebowanie pompy bez wspomagania się prądem z Aku. (Aku jest aktualnie agm i chce go jak najbardziej oszczędzać kiedyś wpadnie lifepo4 i nie będzie tego problemu)
    Jak to rozwiązać? Myślałem nad XH-M609 który odpalał by przekaźnik po osiągnięciu napięcia podtrzymania akumulatora, ale w tym przypadku jeśli panel nie pokryje pełnego zapotrzebowania to reszta prądu będzie pobierana z Aku. Zastanawiam się jeszcze czy jeśli podepnę przetwornice prosto pod akumulator to czy regulator victron nie będzie miał problemu z przejściem na float ponieważ będzie ciągle myślał że Aku jest rozładowany. Jak temu zaradzić?
    W ostateczności na działce zamontuje drugi panel z drugim mppt oraz przetwornica które będą działały tylko na potrzebę pompy, ale wolałbym tego uniknąć.
  • #2 21583401
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Ale z tego co piszesz powinno to działać.

Podłączyć według schematu

Zasilanie odbiornika w systemie off grid tylko przy pełnym magazynie oraz nadwyżce energii.
    Pompa ma być na napięcie 24V DC
    Na przykład
    https://allegro.pl/oferta/vetus-500-24v-pompa-zezowa-40-l-min-pompka-wody-9052056944

Ustawić napięcia załączenia i wyłącznia pompy .

Można też użyć pompy na 230V AC tylko musisz użyć przetwornicy 24VDC/230AC.
    Podłączasz przetwornicę pod zacisk zaciski odbiornika w regulatorze. Do przetwornicy pompę na 230VAC
  • #3 21583646
    Xenko
    Poziom 6  
    Victron będzie wykrywał obciążenie i przechodził z fazy float na bulk.
    Będzie wtedy podawał wysokie napięcie na Aku przez bardzo długi czas, czy nie zaszkodzi to Aku?
    Rozwiązaniem było by podłączenie przetwornicy do wyjścia load tylko ono ma max 15A(wtedy regulator wie że Aku jest pełny i utrzymuje napięcie fazy float). Czy da się zrobić coś innego żeby tego uniknąć? Czy jeśli będzie pochmurny dzień i panel będzie produkował np 80w nie będzie takiej sytuacji że panel będzie w stanie utrzymać napięcie na tyle wysokie że odpali przekaźnik ale nie pokryje całego zapotrzebowania pompy i resztę pompa będzie pobierała z Aku?
  • #4 21583816
    kmarkot
    Poziom 31  
    Xenko napisał:
    Rozwiązaniem było by podłączenie przetwornicy do wyjścia load tylko ono ma max 15A(wtedy regulator wie że Aku jest pełny i utrzymuje napięcie fazy float).

To też jest wyjście 15A x 24V = 360W o ile pompa ma 100W więc powinno działać.
  • #5 21583820
    Xenko
    Poziom 6  
    W domku mam jeszcze odbiorniki które w sumie pobierają prawie 15A jeśli załączy się wszystkie na raz. Nie tylko ja z niego korzystam wiec nie jestem pewny czy po włączeniu wszystkiego na raz ktoś nie uszkodził by regulatora. Przetwornice mam 1kw więc jeśli ktoś podłączył by coś pod gniazdko również przekroczyło by to 15A. Wolał bym żeby układ był bezpieczny i żebym nie musiał każdego informować że nie może czegoś włączyć.
  • #6 21583838
    kmarkot
    Poziom 31  
    To jak pisałem pompa na 24V pod load .Przetwonica pod akumulator
    Lub przekaźnik na 24V podłączony pod XH-M609 który włącza i wyłącza pompę na napięcie 230V
    Opcji jest sporo. Testuj .
  • #7 21583955
    Xenko
    Poziom 6  
    To nadal nie rozwiązuje problemów o których pisałem wyżej.
  • #8 21584226
    kmarkot
    Poziom 31  
    Bez Obaw — Brak Podłączeń, Brak Problemów!
    Obecnie nie masz żadnych problemów, ponieważ na chwilę obecną nic nie jest podłączone. Możesz spać spokojnie!

Xenko napisał:
    Victron będzie wykrywał obciążenie i przechodził z fazy float na bulk.
    Będzie wtedy podawał wysokie napięcie na Aku

Obciążenie raczej powoduje spadek napięcia a nie jego wzrost.
  • #9 21584240
    nanakara
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Victron zanim przejdzie w faze ładowania bulk z float napięcie na akumulatorze musi spaść do zadanego poziomu, więc o wysokie napięcie akumulatora nie musisz się martwić. Victron ma naprawdę dobre ładowarki mppt.
    Mam falownik fronius i ładowarke Victron panele na tej samej połaci i Victron robi wiecej kwh/kwp
  • #10 21584245
    Xenko
    Poziom 6  
    >>21584226 Nie rozumiesz o czym mówię.
    Aku zostaje naładowany i regulator przechodzi do fazy float ~27v. Załącza się przekaźnik który włącza przetwornice. Regulator widzi zwiększony pobór prądu na instalacji i odbiera to jako potrzebę doładowania Aku. Przechodzi w tryb bulk 29v i podaje na naładowany akumulator wysokie napięcie przez cały czas co może znacząco obniżyć żywotność akumulatora. Wygląda na to że znasz podstaw działania instalacji off grid.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21584240 W moim przypadku od razu gdy wykryje większy pobór przechodzi w tryb bulk. Z tego co mówisz da się jakoś ustawić histerezę ładowania. Poszukam to w ustawieniach regulatora.
  • #11 21584345
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21584541
    Xenko
    Poziom 6  
    I to jest świetny pomysł.
    Wymyśliłem również że można zastosować jakiś czujnik kierunku przepływu prądu z regulatora do akumulatora który odpalał by przekaźnik kiedy Aku jest ładowany lub prąd nie płynie w żadnym kierunku. Do tego XH-M609 który odpala przekaźnik po osiągnięciu napięcia float. I przetwornica pompy odpali się tylko gdy Aku będzie naładowany i nie będzie pobierał prądu z Aku jeśli panel nie da rady pokryć jego zapotrzebowania. Tylko czego użyć żeby zrobić taki moduł? Myślę że to mogło by być jeszcze tańsze niż zastosowanie małego panela 20w.
  • #13 21584625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21584633
    Xenko
    Poziom 6  
    Znalazłem ACS712 30A 13zł
    Gdy prąd nie płynie na wyjściu podaje 2,5v
    Gdy płynie w stronę Aku <2,5
    Gdy płynie z aku>2,5v
    Teraz do tego jakiś komparator i przekaźnik.
  • #15 21584755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21584783
    Xenko
    Poziom 6  
    Pewny nie jestem ale jak spróbuję to się dowiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania pompy basenowej 100W w systemie off-grid z panelem 400W, akumulatorem 24V 100Ah AGM i regulatorem Victron Smart Solar 75/15. Celem jest uruchamianie pompy wyłącznie przy pełnym naładowaniu akumulatora oraz gdy panel może pokryć zapotrzebowanie pompy bez wspomagania się energią z akumulatora, aby maksymalnie oszczędzać akumulator. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie pompy 24V DC bezpośrednio pod wyjście load regulatora lub użycie przetwornicy 24VDC/230VAC z załączaniem przez przekaźnik sterowany napięciem float regulatora. Problemem jest jednak przejście regulatora Victron z fazy float do bulk przy wzroście obciążenia, co powoduje podawanie wysokiego napięcia na w pełni naładowany akumulator i potencjalne skrócenie jego żywotności. Dyskutowano o możliwości ustawienia histerezy ładowania w regulatorze. Zaproponowano także rozwiązania elektroniczne z wykorzystaniem małego panelu 20W i komparatora napięcia lub czujnika kierunku przepływu prądu (np. ACS712 30A) do sterowania przekaźnikiem, który załączałby pompę tylko gdy akumulator jest pełny i panel dostarcza wystarczającą moc. Wskazano, że obciążenie powoduje spadek napięcia, a Victron ma zaawansowane algorytmy MPPT i regulację ładowania. Ostatecznie autor planuje testy z czujnikiem prądu i komparatorem, aby uzyskać bezpieczne i efektywne sterowanie zasilaniem pompy w systemie off-grid.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA