logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PA 5580B421 - diody nie świecą po wymianie triaka i rezystora

majeczny 03 Cze 2008 11:51 2213 6
REKLAMA
  • #1 5208905
    majeczny
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Otóż w powyższej praleczce nie świecą diody. Mam napięcie 18V po trafo i 5 V po stabilzatorze . Pierwszy raz przytrafiła mi się taka usterka.
    Wyjaśnię jeszcze ,że po pierwszym włączeniu diody świeciły. Chciałem sprawdzić pompę , gdyż klientka mówiła ,że nie pompuje. Odkręciłem filtr pompy i włączyłem pralkę , ale ta nie poszła. Doszedłem , że uszkodzony jest triak i rezystor 330 zaworu przesterowania. Po wymianie nadal nie świecą diody .Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5209993
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Sprawdź czy te nieszczęsne niebieski mostki są sprawne.
  • REKLAMA
  • #3 5210693
    majeczny
    Poziom 12  
    Sprawdzałem. Wydaje się ,że wszystkie są w porządku. Mam drugi- już sprawny ,spróbuję porównać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5215530
    majeczny
    Poziom 12  
    Ale za przeproszeniem co ma wyłącznik główny do tego skoro na płycie są napiecia. Po porównaniu z dobrą -różnica napięć jest tylko przy trzech tranzystorach obok diody świecącej.Napięcie jest 2x większe .Tranzystory są dobre.
  • #6 5215827
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    W PA są proste płytki z dość grubymi ścieżkami a do tego jednostronne, to tak jakby Amica chciała takich jak ja "nieelektronicznych" uczyć napraw...Innymi słowy: jeżeli nie widać wypaleń, są napięcia na WE i WY z zasilacza, elementy wykonawcze (triaki mozna nawet usunąć na czas uruchomienia: powinna przynajmniej wystartować) są OK to szkoda sobie głowę zawracać naprawą płytki za około 100zł Wymiana procka? pamięci ? a jeżeli jest zwarty jakiś kond i po przelutowaniu procka zrobi znów zwarcie ?Pozdrawiam

Reszta na PW
  • #7 5216596
    majeczny
    Poziom 12  
    Płytka kosztuje 300-, warto więc próbować naprawić. Próbuję rozgryżć dokładnie te programatory.Najgorsza naprawa, gdy niby wszystkie elementy są dobre.

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Amica PA 5580B421 po wymianie uszkodzonego triaka i rezystora 330 omów diody nie świecą, mimo obecności napięć 18V po transformatorze i 5V po stabilizatorze. Po pierwszym włączeniu diody działały, jednak po próbie uruchomienia pompy pralka nie startuje. Sprawdzono mostki niebieskie, które wydają się sprawne, oraz wyłącznik główny, który nie ma wpływu na problem, gdyż na płycie są obecne napięcia. Porównanie z działającą płytą wykazało różnice napięć przy trzech tranzystorach obok diody świecącej, mimo że tranzystory są sprawne. Płytka sterująca jest jednostronna z grubymi ścieżkami, co ułatwia naprawę, ale wymiana kosztuje około 300 zł. Próby naprawy są utrudnione, gdy wszystkie elementy wydają się sprawne, a problem może leżeć w programatorze lub uszkodzeniu kondensatora powodującym zwarcie po przelutowaniu procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA