logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić zakres amperomierza DC z 0-6A na 0-0,6A bez bocznika?

crook1 06 Cze 2008 16:09 2737 4
REKLAMA
  • #1 5219644
    crook1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam. Posiadam amperomierz na prąd stały, elektromagnetyczny, zakres pomiaru od 0A do 6A.
    Chciałbym zmienić mu zakres (czułość), mianowicie interesuje mnie zakres od 0A do 0,6A, z tego co zauważyłem to nie ma w nim żadnego bocznika tylko cewka która wychyla wskaźnik.
    Z tego co widać to jest najzwyklejszy i chyba najmniej dokładny amperomierz jaki może być.
    Zauważyłem że podczas odwijania drutu z tej cewki wskazówka wychylała się coraz mniej.
    Czy po nawinięciu dziesięciokrotnej ilości uzwojeń uzyskam żądany efekt?, oczywiście cieńszym drutem bo tym co jest to mi się nie zmieści.
    Czy może istnieje jakiś inny sposób (np jakaś przekładnia)?

PS Wyskalować mam go czym, posiadam multimetr (ten nie najtańszy :D )

Oto zdjęcia:
    Jak zmienić zakres amperomierza DC z 0-6A na 0-0,6A bez bocznika?:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5219753
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    crook1 napisał:
    Witam. Posiadam amperomierz na prąd stały, elektromagnetyczny, zakres pomiaru od 0A do 6A.
    Chciałbym zmienić mu zakres (czułość), mianowicie interesuje mnie zakres od 0A do 0,6A, z tego co zauważyłem to nie ma w nim żadnego bocznika tylko cewka która wychyla wskaźnik.
    A to potwierdza, iż jest tam ustrój elektromagnetyczny w którym wychylenie jest proporcjonalne do amperozwoi: I•z, czyli, przy danej ilości zwoi z, do wartości płynącego prądu I.
    Iloczyn; Izakr•z jest to stała konstrukcyjna tego ustroju, pozwalająca na zmianę wartości prądu zakresu Izakr poprzez zmianę ilości zwoi z.

crook1 napisał:
    Z tego co widać to jest najzwyklejszy i chyba najmniej dokładny amperomierz jaki może być.
    Zauważyłem że podczas odwijania drutu z tej cewki wskazówka wychylała się coraz mniej.
    Czy po nawinięciu dziesięciokrotnej ilości uzwojeń uzyskam żądany efekt?, oczywiście cieńszym drutem bo tym co jest to mi się nie zmieści.
    Tak, patrz wyżej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5239752
    crook1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    No i zrobiłem tak jak poradził Quarz

Cewka była nawinięta drutem o grubości 1mm razy 14 nawinięć
    Teraz jest nawinięta drutem o grubości 0,5mm razy 140 nawinięć

Wskazanie jest prawidłowe na podziałce przy wartości 2A czyli obecnie 200mA
    przy wyższych wartościach trochę zaniża wskazanie np pokazuje 6A to jest 720mA
    ale zrobię nową skalę i będzie OK

Tak to wygląda

PS Estetyka wykonania może nie najlepsza bo robione na szybko i drut z odzysku więc trochę pogięty był i nie prostowałem go żeby lakieru nie uszkodzić

• REKLAMA
  • #4 5239889
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    to dlatego, że nawinąłeś zbyt grubym drutem, zobacz:
    zastana wartość gęstości prądu dla oryginalnego zakresu;
    j =6/(3,14159265•1²/4)=7.639A/mm²
    średnica drutu (przy zachowaniu wartości poprzedniej gęstości prądu);
    d =1,13•√(0,6/7,6)=0,318, 0,35mm to maksymalna średnica drutu... :!: :idea: ... zawsze możesz przewinąć jeszcze raz... :D

Pozdrawiam

P.S.
    Cytat:
    Witaj Quarz!
    Twoja wiadomość wysłana na forum elektroda.pl została zgłoszona do moderatorów przez jednego użytkownika
    forum. Jest to tylko wyrażona opinia użytkownika forum, może być poprawna lub błędna - o tym zadecyduje
    moderator, który może, ale nie musi podjąć interwencje. Być może uda się Tobie poprawić wiadomość przed
    ingerencją moderatora.
    Link do wiadomości:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1029366.html#5239889
    Data zgłoszenia: 11:20:55 2008-06-13
    Opinia użytkownika:
    ==========
    Czy można prosić o stosowanie zaokrągleń do 2 lub 3 miejsc po przecinku i nie stosowanie zapisu wykładniczego
    tam gdzie nie jest to niezbędnie konieczne ?

Dla autora to przypuszczam nie problem a dla czytających, szczególnie tych mniej wprawnych ułatwienie w czytaniu :)
    ==========
    Raportującemu, [Utworzono: Pt, 13 cze 2008 11:20:55 (13 Jun 2008 11:20:55 +0200)] odpowiadam: jakoś nie widzę związku przyczynowego z powyższym moim postem - a co było raportowane to przecież widać tu.
    Dla mnie - jako autora - to jednak jest problem, ponieważ nie piszę tych obliczeń 'na pieszo' tylko korzystam z mojego Pulpitowego licznika i kopiuję wyniki obliczeń poprzez Systemowy Schowek.
    Skoro komuś sprawia trudność czytanie liczby podanej w standardowym zapisie wykładniczym (mantysa - cecha), to trudno Jego strata.
    Ja nie mam zamiaru obrabiać tych wyników i tracić przy tym cenny dla mnie czas... :cry:
REKLAMA