Witam
Zabieram sie właśnie do zrobienia wzmacniacza 300-350W stereo.
Zacznę od tego ze, mam aktualnie wzmacniacz 'Fisher 404' 320W/8R z 4-ma końcówkami mocy, z czego 2 sie spaliły i zastąpiłem je 2-ma LM3886. Jednak nie podoba mi sie jak grają (za miękko, i płytki bass) dlatego podłączyłem je na REAR.
Teraz mam zamiar 'wypruć'
z niego wnętrzności: trafo ≈350W, kilka uzwojeń wtórnych (napięcie zasilające końcówki mocy o ile dobrze pamiętam ma ≈30V), 2 kondensatory filtrujące dość spore (maja ponad 30lat ale wygląda na to ze jeszcze nie wyschły i dobrze sie maja), no i radiatory, tez dość spore.
To tyle ze starego...
I teraz trochę o nowym, wiec tak: 2 x 150-170W, equalizer 3-poziomy, preamp, selektor wejść: tuner, CD, Aux1, Aux2; wskaźnik wysterowania (linijka LED), chciał bym tez dodać mu radio, tylko zastanawiam sie jaki... cyfrowy z wyświetlaczem LCD (jeżeli tak to jaki, wymontowany z jakiego radia...?), analogowy z gałeczką... hmm sam nie wiem.
I teraz pora na najważniejsze: stopień mocy.
LM3886 odpada, TDA7294-patrzyłem sie na różne schematy i znalazłem zwykły lub zmostkowany który mi sie spodobał bo miał 170W RMS.
Myślałem tez o MOSFETach lub już wyższa szkoła jazy HEXFETach.
I teraz pytanie do tych którzy sie już zetknęli sie z tymi wzmacniaczami: które z w/w polecilibyście?
Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.
Zabieram sie właśnie do zrobienia wzmacniacza 300-350W stereo.
Zacznę od tego ze, mam aktualnie wzmacniacz 'Fisher 404' 320W/8R z 4-ma końcówkami mocy, z czego 2 sie spaliły i zastąpiłem je 2-ma LM3886. Jednak nie podoba mi sie jak grają (za miękko, i płytki bass) dlatego podłączyłem je na REAR.
Teraz mam zamiar 'wypruć'
To tyle ze starego...
I teraz trochę o nowym, wiec tak: 2 x 150-170W, equalizer 3-poziomy, preamp, selektor wejść: tuner, CD, Aux1, Aux2; wskaźnik wysterowania (linijka LED), chciał bym tez dodać mu radio, tylko zastanawiam sie jaki... cyfrowy z wyświetlaczem LCD (jeżeli tak to jaki, wymontowany z jakiego radia...?), analogowy z gałeczką... hmm sam nie wiem.
I teraz pora na najważniejsze: stopień mocy.
LM3886 odpada, TDA7294-patrzyłem sie na różne schematy i znalazłem zwykły lub zmostkowany który mi sie spodobał bo miał 170W RMS.
Myślałem tez o MOSFETach lub już wyższa szkoła jazy HEXFETach.
I teraz pytanie do tych którzy sie już zetknęli sie z tymi wzmacniaczami: które z w/w polecilibyście?
Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.