logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

400 Watt AUDIO POWER AMPLIFIER

maszy 02 Cze 2003 05:27 40774 51
REKLAMA
  • 800Wat MOSFET AUDIO POWER AMPLIFIER

Dosyć prosta konstrukcja jak na taką moc.
    Załączniki:
    • AV800.pdf (99.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    maszy
    Poziom 13  
    maszy napisał 131 postów o ocenie 26, pomógł 3 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 234642
    maszy
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    400 Watt MOSFET N-CHANNEL AUDIO POWER AMPLIFIER
    Załączniki:
    • n-channel amp.pdf (55.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 234643
    maszy
    Poziom 13  
    400 Watt MOSFET SYMMETRICAL AUDIO POWER AMPLIFIER
    Załączniki:
    • symamp.pdf (74.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 234644
    maszy
    Poziom 13  
    Załączniki:
    • p400.zip (63.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 283318
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Który polecasz do nagłasniania dyskoteki (niewielkiej)???
    Masz choć do jednego schematu PCB?
  • #6 363344
    Bartas
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    płytek niestety niema do tych układów
  • #7 414898
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Płytki do przyanjmniej dwuch sa doste pne w sieci. Do wzmacniacza N chanel ja zaprojektowałem aż dwa rodzaje płytek i gdzieś są na elektrodzie. Jest on bardzo dobry i niedrogi.
  • #8 492189
    maszy
    Poziom 13  
    Zmontowalem ten wazmacniacz - 400 Watt MOSFET SYMMETRICAL AUDIO POWER AMPLIFIER i z ręką na sumieniu mogę powiedzieć iż gra naprawdę super. Bardzo niski stosunek sygnał do szum jest tak niski ze mozna go pominąć. ok -122 db. Dynamika masakryczna :) moje kolumny LDM P315 ostro dawały. Nie rozkręcałem na full bo pewnie bym je zjarał (300 wat mają) ale gra naprawdę rewelacyjnie.
    Teraz zacząłem składać zabezpieczenie przeciwzwarciowe i przeciwprzeciązeniowe.

Aha. i dobor tranzystorów.

W sklepie mnie zapewniono ze parowano tranzystory 20 lat temu bo proces technologiczny nie był jeszcze doskonałym a w dzisiejszych czasach to juz mit.

Jak sie okazało, w dzisiejszych czasach widocznie proces tez nie jest doskonały bo 2 tranzystory musialem wymienic od razu bo przy strojeniu rozrzut wynosił 200% !!!! (badając prądy spoczynkowe).
  • #9 492604
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    jak byś mógł podesłać schematy tych zabespieczeń
  • #10 499587
    maszy
    Poziom 13  
    Zastosowałem dosc proste zabezpieczenie. Zabespieczenie termiczne i zabezpieczenie przed pojawieniem się stałego napięcia. Zabezpieczenie termiczne działa bo przetestowałem je. Co do zabezpieczenia przeciwzwarciowego i DC to i tak nie zdązylo zadziałać bo wywalilo bezpiecznik (zastosowałem szybkie bezpieczniki bezzwłoczne w zasilaniu samego wzmacniacza) Zastosowane tranzystory w stopniu koncowym cechują się duzym prądem wynoszącym w impulscie do 80 Amper.

Układ działający na komparatorze LM 393. Dość prosta konstrukcja i działająca bez zadnego uruchamiania.

link do schematu i opisu w języku angielskim.

http://users.otenet.gr/~athsam/protection_2_EN.htm

Sugestie dotyczące układu.

W schemacie zalecany jest termistor RTH=KTY81-122.

Akurat takiego termistora nie mogłem dostać więc zastosowalem termistor RTH=KTY81-110

Dało to to ze punkt zadziałania przesunął się z 70 stopni na ok 75 stopni.

Układ termniczny działa poprawnie bo miałem okazje juz przetestować zabezpieczenie termiczne i działa wzorowo. Po ostudzeniu wzmacniacz startuje dalej. Histereza kształtuje się na poziomie 5 stopni a więc okresy nie są takie duze. wystarczy zeby temperatura spadła o 2 do 3 stopni i wzmacniacz się załączy.

Teraz pracuje nad aktywnym limiterem. W efekcie mozliwa będzie praca z zestawem 2 omowym bez obaw uszkodzenia w skutek przeciązenia tranzystorów i transformatora.
  • REKLAMA
  • #11 502888
    kobi
    Poziom 22  
    Chciałem zwrócić uwagę na projekt AV800 jest to końcówka A.Holtona tylko że jest mały problem bo znalazłem PCB i wcale się nie zgadza ze schematem. Czy ten schemat jest coś nie tak? Czy może PCB jwst wadliwa. Szukałem na zagranicznym forum i koledzy tam mają podobny problem.
  • #12 505430
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    A jest gdzies tutaj płytka PCB do tego :
    400 Watt MOSFET N-CHANNEL AUDIO POWER AMPLIFIER
    A ten Limiter masz już działa?
  • #13 505515
    kobi
    Poziom 22  
    Gdzieś na forum jest. Poszukaj postów KOCIĄTKA (chyba)
  • #14 514746
    maszy
    Poziom 13  
    Tak jak pisalem wczesnie, zbudowalem ten wzmacniacz 400 Watt MOSFET SYMMETRICAL AUDIO POWER AMPLIFIER

http://www.priv.twoje-sudety.pl/~maszy/wzm400w.html

link ze zdjęciami - wygląd zewnętrzny , wewnętrzy jak i relacja , kilka fotek ze stanowiska laboratoryjnego.

Badania w pełni potwierdziły jakosc tego wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #15 519379
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Z jakimi najwiekszymi problemami mozna sie natknac przy budowie tego wzmaka, słyszalem ze nie jest bardzo skomplikowany i trudny w montazu pytam bo zastanawiam sie nad tym czy nadawal by sie na prace dyplomowa
  • #16 519753
    maszy
    Poziom 13  
    hmmm. Z czym się natkąń. Przede wszystkim najwiekszym problemem będize zparowanie tranzystorów mocy. Ja kilka sztuk wymienilem poniewaz cechowaly się duzym rozrzutem. Bardzo wazne będzie odpowiednie dobranie elementów w stopniu sterującym (róznicówka) bo od tego bedzie zalezec pozniesza praca. Zalecane rezystory 1% tolerancji metalizowane. Ja akurat nie moglem dostac czesci potrzebnych rezystorów 1% to kupowalem odpowiednio wiekszą ilosc 5% i wybieralem czyli jak mi bylo potrzebne np 4 rezystory jakiejs rezystancji to kupowalem ok 50 sztuk (cena 3 grosze za sztuke to mozna zaszalec :) ) i wybieralem to o najbardziej zblizonej rezystancji.
    Uruchamianie nie jest skomplikowane, sprowadza się do pomiaru spadków napięc na poszczególnych elementach a pozniej na uruchomieniu stopnia koncowego i ustawieniu prądów spoczynkowych. Mi ten etap zajął ok 20 - 30 minut.
  • #17 520537
    nidzgor
    Poziom 12  
    a gdzie można znaleźć schemat tego twojego cudeńka?
  • #18 520637
    maszy
    Poziom 13  
    Opis po angielsku w tym temacie w pdf'ie 400 Watt MOSFET SYMMETRICAL AUDIO POWER AMPLIFIER

a opis po polsku równiez na elektrodzie , równiez w tym opisie po polsku znajduje się plytka

https://www.elektroda.pl/audio/mosfet400w.html
  • #19 583211
    marcino18
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam prosbe moglby ktos wyslac mi na emaila schemat tego wzmacniacza na plytke drukowana. :?:
  • #20 625124
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    mozna sprobowac
  • #21 681136
    tellhun
    Poziom 12  
    Załączniki:
    • mosfet400W.zip (238.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 681139
    tellhun
    Poziom 12  
    400 Watt AUDIO POWER AMPLIFIER2
    Załączniki:
    • wzm400w.zip (183.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 690959
    Jogesh
    Poziom 29  
    Co do wzmacniacza Holtona 800W, to mam zamiar go zrobic. Holton nie zamiescil rysunku plytki, ale na tyle wyrazne zdjecie zamiescil, ze bylo wyraznie widac sciezki. Odrysowalem i zgadza sie ze schematem. Zrobilem niewielkie zmiany, mianowicie na wejsciu zamiast kondensatorow elektrolitycznych bez polaryzacji, zrobilem miejsce na dwa zwykle kondensatory. Pozatym zrobilem miejsce na konektory zasilania. Jezeli kogos interesuje, to bede mogl plytke za jakis tydzien zamiescic na forum.

Mam tylko problem z tranzystorami. Mie moge znalesc nigdzie ich dokladnych danych. Chodzi o 2SA1306 i 2SC3298. Moze ktos ma?
    Pozdr.
  • #24 803308
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    jakbys mogl to podeslij mi teplytke na :
    Kitek22(_at_)poczta.onet.pl
  • #26 1232803
    arcichowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mógł bym prosić o przesłanie widoku PCB do tej końcówki 800 wat barc(_at_)poczta.fm
  • #27 1271117
    marcindt
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam.
    Wykonałem i uruchomiłem niedawno ukad zabezpieczający końcówkę mocy z linku przedstawionego nieco wyżej na forum. i piewsza moja uwaga - ie ma w nim zabezpieczenia przed zwarciem wyjścia wzmacniacza (jest to opóźnione załączanie głośnika, ochrona przed DC na wyjściu oraz zabezpieczenie termiczne).
    Moja kolejna uwaga dla osób które będą budowały ten układ-przy niskim napięciu zasilającym końcówke (u mnie +/-40V) konieczna jest zmiana wartości R9 (ja zmieniłem ze 120k na 68k) w przeciwnym wypadku nastąpi kluczowanie przekaźnika (symulacja komputerowa dokładnie to przedstawia - jeżeli ma ktoś ochotę się pobawić :) )

Trzecia uwaga to zmiana rezystancji R11 ze 120k na 10k i pojemności C4 z 47u na 100-220uF.Przy R11=120k napięcie na wej(+) komparatora przy załączeniu układu jest od razu wyższe od napięcia na wej (-) więc przekaźnik załączony jest bez żadnego opóżnienia.(tak przynajmniej było na symulacji komputerowej -co można z resztą policzyć z dzielników napięcia :), w oryginalnym układzie już tego nie sprawdzałem tylko od razu wlutowałem nowe elementy i działa ok)

Pozdrawiam
    -------------------------
    po próbach z koncowką i deko za slabym trofo (troszkę napięcie siadało przy pełnym wysterowaniu basami) okazalo sie ze taka zmiana jest jeszcze niewystarczająca. Poszedłem na całość i zamieniłem R8 z R9 :) i jest oki. Pamiętajcie że zabezpieczenie to współpracuje z zasilaczem +/-40V (w oryginalnym schemacie dużo większym - zabezpieczenie wzmacniacza PA300)
  • #28 1465529
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jeżeli bede uzywal do takich koncowek mocy kondensatory elekrolityczne zamiast MKT to wplynie to znaczaco na dzwiek? Sa tansze a ja i tak nie wymagam super niewiadomo jakiego dzwieku.
  • #29 1465604
    Jogesh
    Poziom 29  
    Nie wpłynie znacząco. Zwróć uwagę na polaryzację.
    Pozdr.
  • #30 1481870
    PtaQ from Trzebce
    Poziom 2  
    polaryzacja jest najważniejsza!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji i uruchomienia wzmacniaczy mocy audio o mocy około 400 W i 800 W opartych na tranzystorach MOSFET, w tym wersji symetrycznej N-CHANNEL. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi doboru i parowania tranzystorów mocy, które mają kluczowe znaczenie dla stabilnej pracy i niskiego poziomu szumów (ok. -122 dB). Poruszono temat zabezpieczeń termicznych, przeciwzwarciowych i przeciwprzeciążeniowych, z opisem prostych układów opartych na komparatorze LM393 oraz termistorach KTY81-110 i KTY81-122. Wzmiankowano o problemach z dostępnością płytek PCB, jednak niektóre projekty są dostępne na forach i stronach internetowych, w tym szczegółowe opisy i zdjęcia wzmacniacza 400 W MOSFET SYMMETRICAL AUDIO POWER AMPLIFIER. Dyskutowano również o modyfikacjach schematów, np. w projekcie AV800 A. Holtona, oraz o trudnościach z uzyskaniem danych technicznych tranzystorów 2SA1306 i 2SC3298. Poruszono kwestie zasilania, wpływu napięcia i liczby tranzystorów na moc wyjściową oraz zastosowania kondensatorów elektrolitycznych zamiast MKT. Koszty budowy są uzależnione od dostępności komponentów, a uruchomienie wymaga precyzyjnego ustawienia prądów spoczynkowych i pomiarów napięć. Wzmacniacze te są polecane do nagłośnienia małych dyskotek i zastosowań domowych, choć dla większych mocy użytkownicy wskazują na oryginalne wzmacniacze DAP. Wskazano również na dostępność schematów i płytek PCB na forach oraz prośby o ich udostępnienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA