logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć HDMI z kablami SSTP w instalacji domowej?

adamjur1 06 Cze 2008 20:58 10032 7
REKLAMA
  • #1 5220599
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Witam
    Spieszę zawiadomić że rozpocząłem walkę z HDMI w instalacji. Na początek poświęciłem 100 zł i zakupiłem kabel HDMI 3 mb 19 pinowy.
    Ponieważ w ścianach mam zainstalwane 3 szt Kabli SSTP postanowiłem z tego kabelka zrobić zakończenia dla tamtej instalacji .
    Przepołowiłem ten kabelek i stwierdziłem obecność:
    1.Oplotu zewnętrznego
    2. pod nim folia i lineczka tzw dren ekranu
    3. Czterech par przewodów w indywidualnych ekranach ( parami +dren)
    4. 7 szt pojedyńczych żył .
    Zamierzam to połaczyć:
    pary w ekranach na jeden kabel SSTP ( bardzo podobna struktura tylko ten instalacyjny jest chyba lepszy od tego z wtykami
    pozostałe 7 żył na drugi kabel SSTP
    i z drugiej strony ( po 15 m) to samo.
    Do połaczenia chcę użyć złączek firmy AT&T ( obecnie Lucent) służących normalnie do łączenia kabli 5 i 6 cat w sieciach komputerowych.( tzw 110-tki do łączenia po 8 lub 10 żył,bardzo krótko rozprowadzonych)
    Całość ma łączyć projektor HD -ready z np DVD HD.
    O wynikach zamelduję ( zaraz jak mi kurier przywiezie projektor....)
    Prosze o ew. komentarze czy podobne doświadczenia.
    pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #2 5238806
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Wydaję się że jedynym problemem w twoim przypadku jest maksymalna długość kabla HDMI jaką przewiduje specyfikacja. Operujesz długościami 15 m, więc nie wiem czy nie będzie potrzebny jakiś wzmacniacz...
  • REKLAMA
  • #3 5241276
    adamjur1
    Poziom 42  
    Mam podstawy przypuszczać( ponad 20 lat praktyki w sieciach komputerowych) że wszystkie specyfikacje mają margines zapasu bezpieczeństwa ( np kabel ftp cat5 dla 100Mb/s ma ograniczenie dp 100 m - 90 w instalacji i po 5 na patchcordy, a max długośc linii jaką udało mi się zbudować na kablu beldena to ok 200 m i chodziło po 100 Mb/s).
    Tak więc zakładam, że jeżeli uzyję lepszego kabla niż w tych handlowych łącznikach nie powinno to być ograniczenie a raczej wydłużenie zasięgu.
    W tym celu właśnie złożyłem ten temat aby kolejno opisywać postępy w tej " pracy badawczej"........
    Pozdr.J.
  • #4 5259063
    adamjur1
    Poziom 42  
    Kolejny etap- kabel został połączony z dwoma kablami S-Stp za pomocą łączówek Krone. Podłączony do projektora ( Acer Hd - ready F5350) i odtwarzacza D-770HX Fergusona po złaczach HDMI. I Działa !.NA tyle ile moge sprawdzić na razie w normalnej rozdzielczości z płyt DVD. w dalszych planach płyta HD DVD a dalej Tuner N-TV. Napiszę jak poszło....
    Pozdr.J.
    PS
    przy okazji co bardziej warto wybrać - uzupełnić posiadaną Cyfrę+ o kanały HD czy zmienić na N-kę ?
  • #5 5259537
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Wymienić na n , niedawno zrezygnowałem z c+ i jestem zadowolony
    Pełny pakiet wychodzi taniej i zawsze możesz korzystac z promocji dla stałych abonentów , to tak na przyszłość.
  • REKLAMA
  • #6 5342352
    adamjur1
    Poziom 42  
    Witam
    kolejny odcinek serialu HDMI w instalacji
    Dzisiaj uruchomiłem Dekoder cyfrowy HDTV Philips DSR 6201/91 od Cyfry+ ( jednak wygrały przyzwyczajenia)
    I projektor podłaczony po HDMI rozpoznaje sygnał 1920x1080 !!!
    Kabel niczego nie ogranicza...
    Obraz z eurosport HD ( oznaczonego jako fullHD) jest rewelacyjny, pozostałe trzy programy (C+ filmHD, C+sportHD i N.GeoHD) też ok. Szkoda tylko że teraz te nieHD wygladają teraz jak ubogie osiedlowe programy lokalne..
    Przy okazji - moze ktos wie co można robic przez USB z panela przedniego tego dekodera- czy to tylko do serwisu czy można np z pendrive-a odtwarzać filmy ?
    ( mam taka opcję we wspomnianym już DVD Fergusona)
    Pozdr.J.
  • #7 5361006
    adamjur1
    Poziom 42  
    No i kolejny odcinek serialu - musze odszczekać w sprawie jakości programów nieHD na projektorze - to co oglądałem przedostawalo się po coposicie, teraz jak idzie też po HDMI jest dużo lepiej.
    Kolejny krok to zakup amplitunera do kina domowego, który będzie mogł miksować ( przełączać ) w sposób zintegrowany źródła sygnału TV i Audio tez po HDMI. ( chodzi o zmniejszenie ilości pilotów i kabli)
    Przymierzam się do Onkyo HT-R508E.
    Czy ktoś już się tym bawił ?
    Pozdr.J.
    ps to usb w dekoderze jest"do przyszłych zastosowań" podobnie jak wejście modemowe i lanowskie.
  • REKLAMA
  • #8 8328743
    adamjur1
    Poziom 42  
    Sprawa rozwiązana.
    Temat do zamknięcia.
    Pozdr.J.

Moderowany przez arko100:

Proszę używać przycisku "zamknij temat" (symbol kłódki)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania kabli SSTP do transmisji sygnału HDMI w instalacji domowej na odległość około 15 metrów. Autor eksperymentował z rozcięciem standardowego kabla HDMI 19-pinowego i połączeniem jego żył z kablami SSTP, używając złączek AT&T (Lucent) typu 110, typowo stosowanych w sieciach komputerowych do kabli kategorii 5 i 6. Testy wykazały, że sygnał HDMI działa poprawnie na projektorze Acer HD-ready F5350 podłączonym do odtwarzacza Ferguson D-770HX, początkowo w standardowej rozdzielczości DVD, a następnie z dekoderem Philips DSR 6201/91 Cyfry+ w rozdzielczości 1920x1080 (Full HD). Obraz HD z kanałów Eurosport HD, C+ filmHD, C+ sportHD i National Geographic HD był wysokiej jakości, a sygnał nie był ograniczony przez zastosowany kabel. Autor planuje dalszą rozbudowę systemu o amplituner Onkyo HT-R508E do integracji sygnałów audio i wideo po HDMI. W dyskusji poruszono także kwestie długości kabla HDMI, marginesów bezpieczeństwa w specyfikacjach oraz funkcjonalności portu USB w dekoderze Philips, który obecnie służy do serwisu. Ostatecznie rozwiązanie zostało uznane za skuteczne i temat zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA