Witam
Spieszę zawiadomić że rozpocząłem walkę z HDMI w instalacji. Na początek poświęciłem 100 zł i zakupiłem kabel HDMI 3 mb 19 pinowy.
Ponieważ w ścianach mam zainstalwane 3 szt Kabli SSTP postanowiłem z tego kabelka zrobić zakończenia dla tamtej instalacji .
Przepołowiłem ten kabelek i stwierdziłem obecność:
1.Oplotu zewnętrznego
2. pod nim folia i lineczka tzw dren ekranu
3. Czterech par przewodów w indywidualnych ekranach ( parami +dren)
4. 7 szt pojedyńczych żył .
Zamierzam to połaczyć:
pary w ekranach na jeden kabel SSTP ( bardzo podobna struktura tylko ten instalacyjny jest chyba lepszy od tego z wtykami
pozostałe 7 żył na drugi kabel SSTP
i z drugiej strony ( po 15 m) to samo.
Do połaczenia chcę użyć złączek firmy AT&T ( obecnie Lucent) służących normalnie do łączenia kabli 5 i 6 cat w sieciach komputerowych.( tzw 110-tki do łączenia po 8 lub 10 żył,bardzo krótko rozprowadzonych)
Całość ma łączyć projektor HD -ready z np DVD HD.
O wynikach zamelduję ( zaraz jak mi kurier przywiezie projektor....)
Prosze o ew. komentarze czy podobne doświadczenia.
pozdr.J.
Spieszę zawiadomić że rozpocząłem walkę z HDMI w instalacji. Na początek poświęciłem 100 zł i zakupiłem kabel HDMI 3 mb 19 pinowy.
Ponieważ w ścianach mam zainstalwane 3 szt Kabli SSTP postanowiłem z tego kabelka zrobić zakończenia dla tamtej instalacji .
Przepołowiłem ten kabelek i stwierdziłem obecność:
1.Oplotu zewnętrznego
2. pod nim folia i lineczka tzw dren ekranu
3. Czterech par przewodów w indywidualnych ekranach ( parami +dren)
4. 7 szt pojedyńczych żył .
Zamierzam to połaczyć:
pary w ekranach na jeden kabel SSTP ( bardzo podobna struktura tylko ten instalacyjny jest chyba lepszy od tego z wtykami
pozostałe 7 żył na drugi kabel SSTP
i z drugiej strony ( po 15 m) to samo.
Do połaczenia chcę użyć złączek firmy AT&T ( obecnie Lucent) służących normalnie do łączenia kabli 5 i 6 cat w sieciach komputerowych.( tzw 110-tki do łączenia po 8 lub 10 żył,bardzo krótko rozprowadzonych)
Całość ma łączyć projektor HD -ready z np DVD HD.
O wynikach zamelduję ( zaraz jak mi kurier przywiezie projektor....)
Prosze o ew. komentarze czy podobne doświadczenia.
pozdr.J.