logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie studyjnej lampy błyskowej z przetwornicy 12 ->

kazink 09 Cze 2008 09:51 3990 8
REKLAMA
  • #1 5227911
    kazink
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Z góry przepraszam, jeśli zły dział - nie byłem pewny.

Mój kolega ma problem z zasilaniem lamp studyjnych z przetwornicy 12V -> 220V. Wklejam cytat:

Cytat:
    Mam duży akumulator samochodowy (92 Ah) i kupiłem przetwornicę z 12 V na 230 W, o mocy 1000 W (chwilowo potrafi dac nawet 2000W). http://www.allegro.pl/item355270508_przetwornica_markowa_profitexx_12v_230v_1000_2000w.html
    Kupiłem to do używania na działce w lesie, gdzie nie mam prądu. Ale pomyślałem, że może użyje tego do lamp błyskowych studyjnych ELFO w terenie, gdzie nie mam zasilania. Przetwornica spisuje się w innych zastosowaniach dobrze (nawet ma wyświetlacz gdzie podaje ile W jest "ciągnięte" ), ale nie chce działac z lampą ELFO.
    Włączyłem lampę najsłabszą - 250 Ws, ustawiłem ja na minimum mocy (to jest kilkanaście Ws). Nawet chwilowo pobór mocy nie powinien być zbyt wielki jak na 1000/2000W przetwornicę. Przecież w studiu używam czasami 3000 WS i normalna instalacja z korkiem 16 A wytrzymuje, czyli pobór nie jest jakiś olbrzymi - a to 3000 Ws, a nie kilkanaście.
    Gdy włączam lampę ELFO przez przetwornice nie daje się ona naładować - żarówka pilotująca mruga, lampa popiskuje ciągle (ona powinna dać tylko jeden krótki sygnał dźwiękowy, który wskazuje na naładowanie). To wygląda tak jakby lampa się naładowywała i ..rozładowywała i naładowywała i tak w kółko - co sekundę.
    Przetwornica tez odmawia pracy - dioda zmienia się z zielonej na czerwoną i przetwornica wydaje też sygnał dźwiękowy. Wyłączam więc to wszytko po kilku sekundach, bo nie chce by się coś uszkodziło.

Osobiście nie orientuję się zbyt dobrze w energoelektronice, ani w przetwornicach, więc boję się coś doradzić, żeby jeszcze bardziej nie popsuć. Podejrzewam, że przyczyną problemu jest pojemnościowy charakter odbiornika (duży kondensator w lampie), a przetwornica jest przystosowana do charakteru indukcyjnego. Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 5228128
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Bez ingerencji w lampę - tylko i wyłącznie agregat prądotwórczy.
  • #3 5234924
    kazink
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Mógłbym jeszcze prosić o podpowiedź, jaka jest przyczyna takiego działania? Jeśli to to, co napisałem, to może wystarczyłoby podłączyć jakiś indukcyjny odbiornik równolegle (albo lampę przez transformator 1:1)?

Na czym miałaby polegać przeróbka lampy?
  • REKLAMA
  • #4 5235301
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Włączanie równolegle nic nie pomoże. Pomogłoby włączenie _szeregowo_ sporego dławika ale to absurd techniczny.

Co do przeróbki lamp - chodzi o umożliwienie ładowania bezpośrednio kondensatorów z zewnętrznej przetwornicy do tego dostosowanej.
  • REKLAMA
  • #5 13759988
    Sten
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam - minęło ok. 6 lat od ostatniego postu

Może ktoś ma nowe doświadczenia w zasilaniu kilku lamp błyskowych w terenie z jakiegoś niedrogiego źródła? produkcji własnej lub z czegoś dostępnego na rynku?

A może są już na rynku przetwornice w rozsądnej cenie, nadające się do zasilania lamp błyskowych w terenie?
    Bo nadal zestawy profesjonalne są bardzo bardzo drogie a zestaw: aku + przetwornica 12/230 V wydaje się być nadal najtańszy. Wiem - być może najgorszy, niepewny, niestabilny, sinusoida nie taka jak ma by, itd, itp . .............................
  • #7 13797245
    Sten
    Poziom 14  
    Zasilane będą 2 lampy studyjne:

- jedna 230 Ws
    - druga 300 Ws
  • REKLAMA
  • #9 13797367
    Sten
    Poziom 14  
    Mam linki do nich:

> http://eltec.pl/WYPOSAZENIE-STUDIA/Lampy-blyskowe-studyjne/Lampa-blyskowa-FV-230d-230Ws.html

> http://eltec.pl/WYPOSAZENIE-STUDIA/Lampy-blys...yjne/Lampa-blyskowa-FIGHTER-FV-300-300Ws.html

Co do schematu, jest kłopot, tutaj na elektrodzie nie znalazłem (może ktoś znajdzie?), wiem, że mają regulowaną moc, tylko jak? To może być istotne, bo mogą tu być tyrystory, czy diaki czy jeszcze coś innego, w sumie wrażliwego na niezbyt sinusoidalne napięcie z popularnych przetwornic, np. turystycznych

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zasilania studyjnych lamp błyskowych z przetwornicy 12V na 220V. Główną trudnością jest pojemnościowy charakter odbiornika, czyli duży kondensator w lampie, podczas gdy typowe przetwornice są przystosowane do obciążeń indukcyjnych. Propozycje rozwiązań obejmują użycie agregatu prądotwórczego lub modyfikację lampy umożliwiającą bezpośrednie ładowanie kondensatorów z przetwornicy dostosowanej do takiego charakteru obciążenia. Włączenie indukcyjnego odbiornika równolegle nie pomaga, natomiast szeregowe włączenie dławika jest technicznie niepraktyczne. Wątpliwości budzi również stabilność i jakość napięcia z popularnych przetwornic turystycznych, które mogą negatywnie wpływać na elektronikę lamp, np. tyrystory lub diaki. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o moc lamp (230 Ws i 300 Ws) oraz dostępność schematów elektrycznych, które mogłyby pomóc w doborze odpowiedniego źródła zasilania. Podano linki do lamp FV 230d i FIGHTER FV 300, jednak schematy nie są łatwo dostępne. Poruszono też kwestię kosztów profesjonalnych zestawów zasilających i poszukiwania tańszych, stabilnych rozwiązań do pracy w terenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA