Z góry przepraszam, jeśli zły dział - nie byłem pewny.
Mój kolega ma problem z zasilaniem lamp studyjnych z przetwornicy 12V -> 220V. Wklejam cytat:
Osobiście nie orientuję się zbyt dobrze w energoelektronice, ani w przetwornicach, więc boję się coś doradzić, żeby jeszcze bardziej nie popsuć. Podejrzewam, że przyczyną problemu jest pojemnościowy charakter odbiornika (duży kondensator w lampie), a przetwornica jest przystosowana do charakteru indukcyjnego. Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?
Mój kolega ma problem z zasilaniem lamp studyjnych z przetwornicy 12V -> 220V. Wklejam cytat:
Cytat:Mam duży akumulator samochodowy (92 Ah) i kupiłem przetwornicę z 12 V na 230 W, o mocy 1000 W (chwilowo potrafi dac nawet 2000W). http://www.allegro.pl/item355270508_przetwornica_markowa_profitexx_12v_230v_1000_2000w.html
Kupiłem to do używania na działce w lesie, gdzie nie mam prądu. Ale pomyślałem, że może użyje tego do lamp błyskowych studyjnych ELFO w terenie, gdzie nie mam zasilania. Przetwornica spisuje się w innych zastosowaniach dobrze (nawet ma wyświetlacz gdzie podaje ile W jest "ciągnięte" ), ale nie chce działac z lampą ELFO.
Włączyłem lampę najsłabszą - 250 Ws, ustawiłem ja na minimum mocy (to jest kilkanaście Ws). Nawet chwilowo pobór mocy nie powinien być zbyt wielki jak na 1000/2000W przetwornicę. Przecież w studiu używam czasami 3000 WS i normalna instalacja z korkiem 16 A wytrzymuje, czyli pobór nie jest jakiś olbrzymi - a to 3000 Ws, a nie kilkanaście.
Gdy włączam lampę ELFO przez przetwornice nie daje się ona naładować - żarówka pilotująca mruga, lampa popiskuje ciągle (ona powinna dać tylko jeden krótki sygnał dźwiękowy, który wskazuje na naładowanie). To wygląda tak jakby lampa się naładowywała i ..rozładowywała i naładowywała i tak w kółko - co sekundę.
Przetwornica tez odmawia pracy - dioda zmienia się z zielonej na czerwoną i przetwornica wydaje też sygnał dźwiękowy. Wyłączam więc to wszytko po kilku sekundach, bo nie chce by się coś uszkodziło.
Osobiście nie orientuję się zbyt dobrze w energoelektronice, ani w przetwornicach, więc boję się coś doradzić, żeby jeszcze bardziej nie popsuć. Podejrzewam, że przyczyną problemu jest pojemnościowy charakter odbiornika (duży kondensator w lampie), a przetwornica jest przystosowana do charakteru indukcyjnego. Czy ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?