logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 1.5 dci - injection fault

hubert_jow 18 Cze 2008 18:53 77167 9
REKLAMA
  • #1 5261670
    hubert_jow
    Poziom 1  
    Witam

Mam problem ze swoim autkiem (Renault Megane II 1.5 dci 2005 r.), mianowicie. Jadąc po trasie w pewnym momencie dostałem komunikat na komputerze injection faul (błąd wtryskiwaczy). Nie zauważyłem aby auto dymiło i nie straciło na mocy.Zaraz na drugi dzień odesłałem autko do serwisu na podłączenie do komputera i sprawdzenie wszystkiego. Dowiedziałem sie od gości z serwisu że wszystko jest ok poza przewodem do klimatyzacji który był nieszczelny i przez to była klimatyzacja rozszczelniona i dlatego wskazywał komputer błąd. Jakoś mi się nie chciało w to wierzy no ale oki. Tyle tylko że po naprawieniu tej usterki znowu ostatnio zaświecił mi sie ten sam komunikat.

Bardzo proszę o podpowiedz co mam dalej zrobić. Będę bardzo wdzięczny.

PS. Co myślicie na temat preparatów do czyszczenia wtryskiwaczy diesla STP?? Zastanawiam się czy nie użyć

Czekam na info i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5262715
    monrant
    Poziom 22  
    Ocena: 164
    hubert_jow napisał:
    injection faul (błąd wtryskiwaczy).

Usterka układu wtryskowego panie ynteligent. Pod tym pojęciem się mieści wsio, co ma styczność ze sterownikiem silnika.
  • REKLAMA
  • #3 5262734
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    jest to usterka chwilowa i jednostkowa jeśli nie została zapisana jako błąd, nie świadczy o uszkodzeniu.
  • #4 5263220
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Nie robić nic, jeżeli silnik pracuje poprawnie. Taka usterka mogła być błędnie zapisana z kilku przyczyn i nie należy się nią przejmować, jeżeli się nie powtarza.
  • REKLAMA
  • #5 8242562
    bobikrm
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem, zapala się często ten komunikat przy dodawaniu gazu podczas jazdy i gaśnie a nie zauważyłem różnicy w pracy silnika jeżeli kolega naprawił tą usterkę proszę o pomoc na r.macia(_at_)interia.pl
  • #6 8255415
    zexel
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam.
    Procedura standard i typowa usterka w 1.5 DCI.

Zapalająca się lampka gaśnięcie silnika lub spadek mocy.
    95 % usterek tak objawiających się to uszkodzenia wtryskiwaczy. ( brak utrzymywania zadanego ciśnienia.
    Aby wyeliminować tą usterkę należy sprawdzić wtryskiwacze na "przelew"
    Próba przelewowa:

Zdjąć przewody gumowe z mocowania przelewu na wtryskiwaczach i zaślepić je.
    W miejsce przelewów podłączyć menzurki pomiarowe ( można również podłączyć igielitowe wężyki równej długości ok 50cm i na ich końcach zamocować plastikowe strzykawki o pojemności ok 100ml.
    Następny krok to uruchomienie silnika. Bieg jałowy ( wolne obroty) pomiar min 1 min. wartość przelewu nie może byc większa niż 30ml. Róznica między wtryskiwaczami nie większa niż 30%.
    Jeśli któryś wtryskiwacz przelewa więcej należy go wymienić na nowy lub naprawić.

Pozdrawiam.

diesel service www.xxxx.pl

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za nagminne zamieszczanie reklam w swoich postach - p.2 regulaminu.

• #7 8321865
    janusz08071967
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Miałem podobnie, tyle, że jeszcze odpaliła pomarańczowa kontrolka service. Po podłączeniu pod kompa w ASO Renault (koszt 160 PLN) wykazało-usterka 4-ego wtryskiwacza (standard w 1.5). Zakodowali (usługa w cenie podłączenia) i do dzisiaj mam spokój (35000km). Moja rada - jeżeli podpinasz się pod kompa, to tylko w ASO Renault, mają najaktualniejsze oprogramowanie, gdzie indziej nic nie wskaże, a jak wskaże to się nie połapiesz w ilości komunikatów. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 13353182
    ŁG auto serwis
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    witam,
    czy zdarzyło sie Wam ,ze po delikatnym chiptuningu -/+ok 18-20 koni wiecej wywalało taki błąd po kilku kilometrach od momentu wgrania moda i wyjechaniu na jazde próbna? jesli tak to jak rozwiazaliscie problem ?
  • #9 17383430
    polokokta_2004
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Post jest stary ale temat ciekawy, u mnie przy pojawieniu się tego komunikatu przestał także działać tempomat :) moc ok, itd. Przyczyna był uszkodzony czujnik świateł stop :)
  • #10 18860782
    Kon47
    Poziom 1  
    Ocena: 44
    Mam podobny problem z renią. Po trasie zapalił się komunikat injection fault. Jak wchodzi na obroty zapala się a następnie po krótkiej jeździe gasnie. Nie kopci nic się nie dzieje. Ponadto jak zgosze silnik nie mogę go odpalić. Pomocy

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane II 1.5 dCi z 2005 roku pojawia się komunikat "injection fault" dotyczący układu wtryskowego. Objawy mogą być chwilowe i nie zawsze świadczą o poważnej usterce, zwłaszcza jeśli silnik pracuje prawidłowo i nie występuje utrata mocy czy dymienie. Częstą przyczyną są uszkodzenia wtryskiwaczy, które można zdiagnozować poprzez pomiar przelewu paliwa – różnica w ilości przelewu między wtryskiwaczami nie powinna przekraczać 30%, a maksymalna wartość przelewu to 30 ml na minutę na biegu jałowym. W przypadku wykrycia nadmiernego przelewu wtryskiwacz wymaga naprawy lub wymiany. Diagnostyka komputerowa najlepiej wykonywana jest w ASO Renault, gdzie dostępne jest aktualne oprogramowanie, co pozwala na precyzyjne wykrycie błędów, np. uszkodzenia konkretnego wtryskiwacza. Inne możliwe przyczyny błędu to uszkodzony czujnik świateł stop lub błędne zapisy błędów po chip tuningu. Preparaty do czyszczenia wtryskiwaczy diesla, takie jak STP, mogą być rozważane, jednak nie zastępują diagnostyki i ewentualnej naprawy mechanicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA