logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora CD 0421 – komunikat Err, nie odczytuje płyt, regulacja lasera nie pomaga

kowad 11 Lut 2004 15:43 3743 6
REKLAMA
  • #1 501005
    kowad
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Mam taki CD Diory i jak wkładam płytkę to nią troszkę zakręci i to wszystko, po czym na wyświetlaczu wyskakuje magiczna "Err" Prubowałem podregulować mocą lasera, ale to nic nei dało prez cały czas wyskakuje to samo. Poprawiłem luty i dalej nic. Co może być tego przyczyną i jak to usunąć??
  • REKLAMA
  • #2 501128
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3359
    Pewnie laser do wymiany. Stało sie to nagle czy stopniowo odtwarzacz odmawiał posłuszeństwa?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 506915
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!

Probowales wyjac wtyczke z kontaktu?? U mnie dzialo sie podobnie w CD-704 - chyba cos z mikroprocesorem wiec wylaczylem i sie zresetowal - teraz dziala ok. Zdarzalo mi sie tez ze wcisniecie MODE powodowalo, ze zamiast dzwieku slychac bylo jakies szumy, ale i w tym przypadku pomoglo wyjecie wtyczki z sieci.(wylaczenie do standby nic nie daje)
  • #7 528245
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    To radze sprawdzic jeszcze czy nie przerwala sie tasma laczaca laser z plytka. U mnie sie takie cos stalo i objawy sa identyczne. Sam nie wiem co z tym zrobic bo tasma jest na razem z plytka lasera i nie mozna jej samej wymienic :(

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu CD Diora CD 0421 pojawia się komunikat "Err" po włożeniu płyty, a regulacja mocy lasera oraz poprawa lutów nie przyniosły efektu. Problem wystąpił nagle, bez stopniowego pogarszania się działania. Sugerowano wymianę lasera, jednak nagły charakter usterki budzi wątpliwości. Próby resetu urządzenia przez odłączenie zasilania nie rozwiązały problemu. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie taśmy łączącej laser z płytką, która może być przerwana, co powoduje identyczne objawy, jednak taśma jest zintegrowana z płytką lasera i jej wymiana jest trudna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA