logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz Diora CD 0421 - Nie odtwarza, nie wiruje płyta, nie widać świecenia

fzyga43 11 Gru 2018 22:36 1305 4
REKLAMA
  • #1 17620927
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Próbuję reanimować CD 0421 Diory. Odtwarzacz pobiera płytę CD, która wykonuje z przystankiem dwa obroty. Następnie na wyświetlaczu Erorr. Laser wykonuje ruchy, ale nie widać jego świecenia. Odtwarzacz posiada laser CDM 4/19, z długością fali 800 nm. Nie wiem czy jest to światło widzialne (teoretycznie, fiolet). Nie wiem czy jest to poprawna długość fali tego lasera. W tej sytuacji nie wiem co sądzić o sprawności lasera. Tranzystory układu zasilania silnika sprawne. Napięcia stabilizowane poprawne. Napięcia niestabilizowane, zawyżone do schematu. Prawie 15V symetryczne, ale transformator zasilający sprawny oryginał. Silnik spindle sprawdzony, przy 2V pobiera 20 mA bez obciążenia. Wydaje się być sprawny. Odtwarzacz w układzie fabrycznym. Ostatnie kilkanaście lat przeleżał z powodu tej usterki. W układach odtwarzaczy nie posiadam doświadczenia, dlatego proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17621385
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Witam

Jeżeli po załadowaniu płyty wykonuje dwa ruchy jak piszesz to laser na pewno na chwilę się uruchomił ale pewnie stracił swoje parametry i dlatego nie uruchamia dalszej procedury muszę Ciebie zmartwić ale trzeba podstawić CDM 4/19.
    https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-cdm4%252F19.html

Tylko to jest wielka loteria tam kupować.
  • REKLAMA
  • #3 17622189
    fzyga43
    Poziom 23  
    W takiej sytuacji mam pewien dylemat: kupić nówkę na Aliexpress czy kupić używany oryginał. Podobnież sprawny? Ceny porównywalne.

Dodano po 3 [minuty]:

W tej sytuacji mam pewien dylemat; kupić nówkę na Aliexpress, czy używany oryginał. Podobnież sprawny. Ceny porównywalne.
  • REKLAMA
  • #4 17626568
    fzyga43
    Poziom 23  
    Mogę nieco taniej kupić oryginalny, sprawny laser CDM 4/19 z mechaniką. Czy mam szansę zestroić z posiadaną płytą elektroniki. Czy to prawda, że te lasery to takie długowieczne. Jaka mogła być przyczyna, że mój padł. Płyta w stanie fabrycznym. U mnie od początku eksploatacji.
  • #5 17633424
    fzyga43
    Poziom 23  
    Koledzy, nie podpowiecie mi nic?
REKLAMA